Színes virágzás egész nyáron: Kokárdavirág a kertben

A kokárdavirág (Gaillardia) Észak-Amerika száraz prérijeiről és hegyvidékeiről származik. Különösen a déli és középső részekről, valamint Mexikóból. A növény a napraforgófélék (Asteraceae) családjába tartozik. A kokárdavirágokat gyakran használják dísznövényként szerte a világon a színes és hosszan tartó virágzásuk miatt.

Egyedülálló színpompa és hosszan tartó virágzás

A kokárdavirág, vagy Gaillardia, nagyszerűen izgalmas és sokszínű növény. Nevét a 18. századi Marseilles-i polgármesterről, Gaillard de Marentonneau-ról kapta, aki botanikusként is elismert volt. Különlegessége a színválasztékban rejlik, hiszen a virágai a piros, narancs és sárga különböző árnyalataiban pompázhatnak, sőt, egyes fajták képesek a színváltásra a virágzás során.

A kokárdavirágok hosszú virágzásukkal is kiemelkednek a többi növény közül, mivel gyakran a kora nyártól az első fagyokig képesek folyamatosan virágozni. Ez rendkívül vonzóvá teszi őket a kertészek számára. Ráadásul, a virágok vonzzák a pillangókat, méheket és más rovarokat, ami elősegíti a beporzást és gazdagítja a kerti biológiai sokféleséget.

Egy virág amely mindenhol beválik

Kiváló választás lehet a kertekbe, mivel rendkívül vonzóak a színes, hosszan tartó virágzásukkal, és számos kertészeti felhasználásuk van.

 • Évelő ágyásokban: A kokárdavirág színes, hosszan tartó virágzása miatt gyakran használják évelő ágyásokban, ahol a növény virágai kiemelkedhetnek.
 • Szegélyekben: Alacsony növekedésük és bőséges virágzásuk miatt  kiválóan alkalmasak szegélyek kialakítására a kertben.
 • Sziklakertekben: Jól alkalmazkodnak a száraz, szárazabb talajhoz, ezért sziklakertekben is jól mutatnak.
 • Szárított virágok: Virágai szárítva is mutatósak, így gyakran használják őket szárazvirág-összeállításokban.
 • Vadvonzerő: A kokárdavirágok virágai vonzzák a pillangókat és más rovarokat, így jó választás lehetnek a vadvonzó kertekbe.
 • Cserepes növényként: Jól alkalmazhatóak cserepekben vagy dézsában is, így díszíthetik a teraszokat, erkélyeket és bejáratokat is.

A kokárdavirág, vagy Gaillardia nem igényel túl sok törődést

A kokárdavirágok napfénykedvelő növények, amelyek jól viselik a szárazságot és a tápanyagban szegény talajt. Jól érzik magukat jól lecsapolt talajban, és a túlöntözés kerülendő, mivel ez gyökérrothadást okozhat. A virágzás elősegítése érdekében a hervadt virágokat rendszeresen távolítsa el.

Gondozás:

 • Fény: A kokárdavirág teljes napfényt igényel, hogy a legjobban növekedjen és virágozzon.
 • Öntözés: Jól bírja a szárazságot, és jobban szereti a szárazabb talajt. Fontos, hogy ne öntözzük túl a növényt, mert a túlzott nedvesség gyökérrothadást okozhat.
 • Talaj: Jó vízelvezetésű talajt igényel. Nem válogatós a talaj minőségére nézve, de a túl savanyú talajt nem kedveli.
 • Műtrágyázás: Nem igényel sok trágyázást. Egy éves lassan felszívódó műtrágya vagy komposzt elegendő.
 • Metszés: A virágzás ösztönzése érdekében a hervadt virágokat rendszeresen távolítsa el. A vegetációs időszak végén, késő ősszel vissza lehet metszeni a növényt.

Szaporítás:

A kokárdavirág szaporítása magról történhet, de osztással is szaporítható.

 1. Magról: A magokat tavasszal lehet elvetni. A magokat a talaj felszínére kell szórni és enyhén be kell takarni. A talajt tartsa nedvesen, amíg a magok ki nem kelnek.
 2. Osztással: A kokárdavirágokat tavasszal lehet osztani. Ehhez a növényt ki kell ásni, a gyökértömegét kézzel vagy éles késsel kell szétosztani, majd az új növényeket vissza kell ültetni a talajba.

Összefoglalva, a kokárdavirág gondozása és szaporítása viszonylag egyszerű, és a növény jól alkalmazkodik a legtöbb kerti környezethez.

Gaillardia, vagy kokárdavirág könnyen tartható növény

Ezekkel a növényekkel ültesd össze a kokrádavirágot

A kokárdavirág (Gaillardia) szépen mutat más növényekkel, különösen azokkal, amelyek kiegészítik színét és formáját, vagy kontrasztot teremtenek vele. Itt van néhány példa:

 1. Színkontrasztot teremtő növények: A kokárdavirág piros, narancs és sárga virágzata jól mutat a kék, lila vagy fehér virágú növényekkel, mint például a kék zsálya, az kék és sárga írisz, a fehér margaréta vagy a cickafark.
 2. Textúrát teremtő növények: Keskeny, tűszerű levelei jól kontrasztosak a szélesebb levelekkel rendelkező növényekkel, mint például az árnyékliliom, a leveles örökzöldek vagy a nagylevelű évelők.
 3. Magasságban kontrasztot teremtő növények: Alacsonyabb növekedése jól kombinálható magasabb növényekkel, mint a napraforgó, a szarkaláb vagy a dísznapraforgó.
 4. Színben harmonizáló növények: Sárga, narancs és piros virágai jól mutatnak más narancssárga, piros vagy sárga virágú növényekkel, mint a rudbeckia, a napraforgó vagy a sarkantyúvirág.
 5. Évelők és cserjék: Az évelők, mint a phlox, az echinacea, az árvalányhaj vagy a margaréta, valamint cserjék, mint a rózsák vagy a hortenziák, jól mutatnak a kokárdavirággal.
 6. Szívós sziklakerti növények: Mivel jól bírja a szárazságot és a jól vízelvezetésű talajt, sziklakertben is jól mutat más szívós növényekkel, mint a sziklai gőzös, a sziklai kakukkfű vagy a sedumok.

Amikor a kokárdavirágot más növényekkel kombinálja, fontos, hogy figyelembe vegye a növények igényeit a napfényre, a talajra és a vízre, hogy biztosítsa a növények egészséges növekedését és virágzását.

Kertnet
Author: Kertnet