Szárazságtűő fák ültetése a kertben

Szárazságtűrő fákat olyan kertekbe érdemes ültetni, ahol a talaj és az időjárás viszonyai kevés csapadékot és gyakori száraz időszakokat eredményeznek, vagy ahol a vízellátás korlátozott. Ilyen helyzetekben előnyös olyan növényeket választani, amelyek képesek ellenállni a vízhiányos körülményeknek és jól alkalmazkodni az adott környezethez. Szárazságtűrő fák ideálisak lehetnek például a következő kerttípusokba:

  • Xeriscape kertek: Ezek a kertek a vízhatékony tájépítészet elveire épülnek, és olyan növényeket tartalmaznak, amelyek jól tűrik a szárazságot és kevés vízigényűek.
  • Mediterrán kertek: A mediterrán éghajlat jellemzői a hosszú, forró, száraz nyarak és enyhe, nedves telek, így a mediterrán kertekben a szárazságtűrő fák és cserjék jól megfelelnek.
  • Sivatagi kertek: A sivatagi kertek az olyan területek jellemző növényeit mutatják be, ahol a csapadék rendkívül alacsony és a talaj száraz és köves. Ide szárazságtűrő fák, cserjék és pozsgások ideálisak.
  • Száraz talajú kertek: Olyan területeken, ahol a talaj természetesen száraz, köves vagy gyenge vízmegtartó képességű, szintén érdemes szárazságtűrő fákat ültetni.
  • Öntözési korlátozásokkal rendelkező területek: Ha a lakóhelyen vízhasználati korlátozások vannak érvényben, például aszályos időszakokban, akkor érdemes olyan fákat választani, amelyek kevesebb vizet igényelnek.

A szárazságtűrő fák ültetése nem csak a környezetvédelem szempontjából fontos, hanem a kertészek számára is előnyös lehet. A szárazságtűrő fák árnyékot nyújtanak, így csökkentik a hőséget a kertben, és segítenek megőrizni a talaj nedvességtartalmát. Emellett a szárazságtűrő fák szép lombkoronájukkal és virágaikkal díszítik a kertet, és vonzzák a madarakat és más állatokat is.

A szárazságtűrő fákat is gondozni kell

Telepítésénél fontos figyelembe venni, hogy bár ezek a növények képesek ellenállni a száraz körülményeknek, csemete korukban még igénylik az öntözést. A fiatal fák gyökérrendszere még fejletlen és nem képesek hatékonyan felszívni a vizet a talajból, ezért az öntözés segít abban, hogy megfelelően megeredjenek, erősödjenek, és később sikeresen alkalmazkodjanak a száraz körülményekhez.

Az alábbiakban adunk néhány tippet, hogy mely fajokat-fajtákat érdemes száraz vagy öntözésnélküli kertekbe telepíteni Magyaroszágon:

Fehér akác (Robinia pseudoaacacia)

A fehér akác Észak-Amerikából származik, és a pillangósvirágúak családjába tartozik. Közepes méretű fa, amely gyorsan nő és általában 15-25 méter magasra nő. A törzs szürkésbarna és mélyen repedezett. Levelei páratlanul szárnyaltak, hosszúkás, tojásdad alakú levélkékkel, amelyek ősszel sárgára váltanak. Virágai fehérek, illatosak, és vonzzák a méheket és más rovarokat.

A fehér akác különböző módon használható a kertben. Először is, dísznövényként ültethető kertekben, parkokban és utak mentén, köszönhetően szép virágainak és lombkoronájának. Másodszor, gyors növekedése miatt használható védőfaként és szélvédő sövényként. Harmadszor, a fehér akác virágai vonzzák a méheket és más rovarokat, ezáltal segítve a biodiverzitás fenntartását. Végül, a fehér akác a pillangósvirágúak családjába tartozóként képes a légköri nitrogén megkötésére, amelyet gyökérgümőiben tárol. Ez a tulajdonsága előnyös lehet a talaj nitrogéntartalmának javítására és a talajminőség javítására.

Összességében a fehér akác kiváló választás lehet a kertben, ha egy gyorsan növekvő, szép és hasznos fát szeretnénk ültetni, azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy a fa magas szaporodási képességgel rendelkezik, magjai nagy mennyiségben terjednek, és könnyen kialakulnak új növények a lehullott magokból. A fehér akác gyors növekedése és terjedése a környező növényekre is hatással lehet, mivel az erős versenyt támaszt a fényért, vízért és tápanyagért, ami helyenként korlátozhatja a helyi fajok növekedését és terjeszkedését.

A fehér akác mint szárazságtűrő fafaj

Egybibés galagonya (Crataegus monogyna)

Az egybibés galagonya a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik, és Európa, Észak-Afrika és Nyugat-Ázsia területén őshonos. Az egybibés galagonya kis- vagy közepes méretű fa vagy cserje, amely gyakran sövényként, vagy díszfa- és gyümölcsfaültetvényekben található meg.

Jellemzői közé tartozik a tövises ágrendszer, a levelek mélyen bevágott szélűek és sötétzöld színűek. A tavaszi virágzás során fehér vagy halvány rózsaszínű virágokat hoz, amelyek kellemes illatúak és vonzzák a méheket és más rovarokat. A virágok után piros, húsos gyümölcsök teremnek, amelyeket bogyóknak nevezünk, és érésükkor madarak és más állatok is előszeretettel fogyasztanak.

Az egybibés galagonya többféleképpen használható a kertben. Dísznövényként ültethető, köszönhetően látványos virágainak és bogyóinak. Sövényként is használható, amely védelmet nyújt a kertben élő madaraknak és kisállatoknak. A tövisek miatt a ragadozók nehezebben férnek hozzájuk, így biztonságos menedéket kínál. Emellett a madarak számára táplálékul szolgáló bogyókat is termel.

A galagonya gyökérrendszere segít a talaj megtartásában és megakadályozza az eróziót, ezért ültethető lejtőkön vagy olyan területeken, ahol a talaj eróziója problémát jelent. A galagonya bogyói ehetőek, bár magas magtartalmuk miatt nem túl élvezetesek. Főzéssel, például lekvárok, kompótok vagy szirupok készítésére használhatók, és magas a C-vitamin-tartalmuk. A galagonya népi gyógyászatban is használatos, főleg szív- és érrendszeri problémák kezelésére.

a galagonya mint szárazságtűrő fa

 

Mezei juhar (Acer campestre)

A mezei juhar a juharfélék (Aceraceae) családjához tartozik, és eredetileg Európában, valamint Nyugat-Ázsiában honos. Ez a fa közepes méretű, általában 15-25 méter magasra nő. A mezei juhar levelei ötágúak, sötétzöld színűek, ősszel pedig sárga és vörös árnyalatokra váltanak. A fa kicsi, zöldesfehér virágokat hoz tavasszal, melyeket szárnyas termések követnek.

A mezei juhar többféle felhasználási lehetőséggel rendelkezik a kertben. Először is, dísznövényként ültethető kertekben, parkokban és utak mentén. Gyönyörű őszi lombszíneivel és szárnyas terméseivel színt és változatosságot visz a környezetébe. Másodszor, a mezei juhar alkalmas sövényként való ültetésre, mivel jól tűri a metszést és sűrű lombkoronát képez.

A mezei juhar továbbá hasznos lehet a helyi ökoszisztéma számára, hiszen a virágai vonzzák a rovarokat, így hozzájárulva a biodiverzitás fenntartásához. A mezei juhar tehát jó választás lehet a kertben, ha egy közepes méretű, változatos megjelenésű és helyi élővilág számára hasznos fát szeretnénk ültetni.

Vadkörte (Pyrus pyraster)

A vadkörte a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik, és Európában, valamint Nyugat-Ázsiában honos. A vadkörte kisebb méretű fa, amely általában 10-15 méter magasra nő. A vadkörte levelei oválisak és finoman fogazott szélűek, sötétzöld színűek. Tavasszal fehér virágokat hoz, amelyeket később zöldesbarna, kemény, kis gyümölcsök követnek, melyek éretten barnára váltanak.

A vadkörte telepítése kertben dísznövényként történhet, köszönhetően a fehér virágainak és a lombkoronájának. A vadkörte virágai vonzzák a méheket és más rovarokat, ezáltal hozzájárulva a környezetükben élő állatok és növények sokféleségéhez. A vadkörte gyümölcsei a madarak és más állatok számára is táplálékot jelentenek, segítve ezzel a helyi ökoszisztéma fenntartását.

A vadkörte gyümölcsei ehetőek, bár főként feldolgozásra alkalmasak, például lekvárok, kompótok vagy befőttek készítésére. A vadkörte tehát jó választás lehet a kertben, ha egy díszes, virágzó és termést hozó fát szeretnénk, amely előnyös a helyi élővilág számára is.

 

Keskenylevelű ezüstfa (Elaeagnus angustifolia)

A keskenylevelű ezüstfa  az ezüstfafélék (Elaeagnaceae) családjába tartozik, és eredetileg Dél-Európában, Ázsiában és a Kaukázus régióban honos. Ez a fa vagy cserje általában 5-7 méter magasra nő. A keskenylevelű ezüstfa levelei keskenyek, tojásdad alakúak, sötétzöld felső felületűek és ezüstös, fényes alsó felületűek.

A keskenylevelű ezüstfa kertben történő felhasználása többek között dísznövényként történhet, ahol a lombja szépsége és szokatlan színe érdekes kontrasztot nyújt más növényekkel szemben. Emellett a fa virágai jellegzetes illatukkal vonzzák a méheket és más beporzó rovarokat, ezáltal segítve a környezetükben élő állatok és növények sokféleségét.

A keskenylevelű ezüstfa továbbá jól alkalmazkodik a száraz és szegény talajú területeken, és szárazságtűrő tulajdonságai révén kiváló választás lehet kertekben, ahol a vízforrások korlátozottak. Az ezüstfa gyümölcsei ehetőek, és az állatok számára is táplálékot nyújtanak. A fa tehát jó választás lehet a kertben, ha egy díszes, szárazságtűrő és helyi élővilág számára előnyös növényt szeretnénk ültetni.

ezüstfa levelei

 

 

 

Kertnet
Author: Kertnet