Zöld szobrok: A tiszafa (taxus) metszése és formázása a kertben

A kerti bokrok formára nyírásának művészete, más néven topiary, a kertészet egyik ága, amely különböző növények, elsősorban örökzöld bokrok, mint például a tiszafa metszésével, formázásával foglalkozik. A topiary gyökerei az ókori Rómába nyúlnak vissza, ahol a gazdag és előkelő családok kertjeiben alakították ki ezt a díszítési formát.

Az ókori Róma bukása után a topiary művészete idővel elveszett, de a középkorban ismét feléledt, főként az európai monostorok és várak kertjeiben. A reneszánsz idején a topiary újra népszerűvé vált, és a kertészeti stílus az arisztokrácia körében is elterjedt. A 16. és 17. században a francia és az angol kertekben is megjelent a topiary, és számos európai országban tovább fejlődött.

A 18. században a természetes formájú tájkertek népszerűsége miatt a formára nyírás művészet háttérbe szorult, de a 19. század végén és a 20. század elején ismét feléledt. Napjainkban a topiary szerte a világon elterjedt, és a modern kertészetben is gyakran alkalmazzák.

Korokon átívelő varázs

A zöld szobrok varázsa nem múlhat el nyomtalanul: a tiszafa (taxus) különleges és lenyűgöző jelenléte a kertben egészen egyedi atmoszférát teremt. A taxusok hosszú élettartamúak és lassan növekvő örökzöld növények, melyeket hosszú ideje használnak sövényként, szoliterként, vagy akár művészi formázásra is. A tiszafa metszése és formázása nem csak esztétikai szempontból fontos, hanem egészséges növekedésük érdekében is.

A tiszafa metszése, különleges alakzatra

Ebben a cikkben bemutatjuk a tiszafa metszésének és formázásának alapjait, valamint tippeket és trükköket osztunk meg, hogy a kertedben lévő taxusok igazán lenyűgöző zöld szobrokká váljanak. Akár kezdő kertészként, akár tapasztalt zöld ujjúként szeretnél a tiszafa titkaiba mélyedni, ez a cikk hasznos útmutatást fog nyújtani a taxusok gondozása és művészi formázása terén.

Készüljünk elő alaposan!

A tiszafa (taxus) metszése előtt érdemes néhány előkészületet tennünk, hogy biztonságosan és hatékonyan végezhessük el a feladatot. Az alábbiakban összefoglaljuk a legfontosabb lépéseket:

 • Időzítés: A tiszafa metszését ideális esetben késő tél és kora tavasz között érdemes elvégeznünk, amikor a növény nyugalmi állapotban van. Azonban, ha csak formázásról van szó, akkor a nyár közepétől a késő őszig tartó időszakban is elvégezhetjük.
 • Eszközök: Előkészítjük a metszéshez szükséges eszközöket. Ollóval, metszőollóval, vagy akár ágvágó ollóval végezhetjük el a metszést, attól függően, hogy milyen vastag ágakat kell eltávolítanunk. Ügyelünk arra, hogy az eszközök élesek és tiszták legyenek, ezáltal minimalizálva a betegségek terjedésének kockázatát.
 • Tiszafa állapota: Mielőtt nekikezdenénk a metszésnek, érdemes alaposan megvizsgálnunk a tiszafát, hogy azonosítsuk az elhalt, beteg vagy sérült ágakat, amelyeket el kell távolítanunk. Ezenkívül figyelünk a növény növekedési irányára és formájára, hogy ennek megfelelően alakítsuk a metszést.

tiszafa formák a kertben

A tiszafa formára metszése lépésről -lépésre

A tiszafa formára metszése során kövessük az alábbi lépéseket a biztonságos és hatékony munkavégzés érdekében:

 1. Tervezés: Gondosan tervezzük meg, milyen formát szeretnénk elérni a tiszafával. Válasszunk egy stílust, ami jól illeszkedik a kertünk általános kinézetéhez, és jól néz ki az adott taxuson.
 2. Biztonsági óvintézkedések: Viseljünk megfelelő védőfelszerelést, mint például kesztyűt, védőszemüveget és hosszú ujjú ruházatot a bőrünk védelme érdekében.
 3. Alapmetszés: Kezdjük a metszést azzal, hogy eltávolítjuk az elhalt, beteg vagy sérült ágakat. A metszési felületeket mindig ferde szögben vágjuk, hogy a víz könnyen lefolyhasson róluk.
 4. Formázás kezdete: Jelöljük ki a kívánt formát egy madzag vagy műanyag szalag segítségével, amelyet a tiszafa köré rögzítünk. Ez segít abban, hogy egyenletes eredményt érjünk el a formázás során.
 5. Fokozatos metszés: Metszés közben haladjunk fokozatosan, és próbáljunk egyenletesen metszeni a tiszafát. A legjobb eredmény érdekében kezdjük a metszést az alacsonyabb ágaknál, és haladjunk felfelé.
 6. Finomítás: Miután elvégeztük a nagyobb ágak metszését, finomítsuk a formát a kisebb ágak eltávolításával és az egyenetlen területek korrigálásával.
 7. Utómunka: Ellenőrizzük a metszési felületeket, és ha szükséges, vágjuk újra őket, hogy simák és ferde szögűek legyenek. A vágásokat sebfertőtlenítő szerrel kezelhetjük, ha szükséges.

Géppel is metszhetünk!

A tiszafa metszése géppel, például elektromos vagy akkumulátoros sövényvágóval is elvégezhető, különösen nagyobb területek esetén vagy sövény formájában ültetett taxusoknál. A gépi metszés előnye, hogy gyorsabb és hatékonyabb lehet, mint a kézi metszés. Az alábbiakban bemutatjuk a gépi metszés főbb lépéseit:

 1. Biztonsági óvintézkedések: Mindig viseljünk megfelelő védőfelszerelést, mint például védőszemüveget, kesztyűt, hosszú ujjú ruházatot és hallásvédőt a biztonságos munkavégzés érdekében. Olvassuk el a gép használati útmutatóját, és tartsuk be az abban leírt előírásokat.
 2. Gép előkészítése: Győződjünk meg róla, hogy a sövényvágó élesek és tiszták, valamint a gép megfelelően működik. Ha akkumulátoros a gép, akkor ellenőrizzük, hogy az akkumulátor teljesen feltöltött-e.
 3. Tervezés és előkészületek: Tervezzük meg a metszést, és határozzuk meg a kívánt formát és méretet. Ha szükséges, jelöljük ki a metszendő területeket madzaggal vagy műanyag szalaggal. Távolítsuk el a tiszafa körüli akadályokat, és győződjünk meg arról, hogy stabil talajon állunk.
 4. Metszés kezdete: Kapcsoljuk be a gépet, és kezdjük a metszést a tiszafa aljától felfelé haladva. A metszést végezzük egyenletesen és fokozatosan, hogy ne távolítsunk el túl sok ágat egyszerre.
 5. Formázás: A tiszafa formájának kialakításakor kövessük a tervezett körvonalakat, és a gép segítségével alakítsuk ki a kívánt formát. Ha szükséges, végezzünk utólagos korrekciókat kézi metszőollóval.
 6. Utómunka és takarítás: Miután befejeztük a metszést, gyűjtsük össze és távolítsuk el a levágott ágakat és lombszemetet. Ellenőrizzük a tiszafát, és ha szükséges, végezzünk utólagos korrekciókat.
 7. Gép karbantartása: Tisztítsuk meg a sövényvágót a metszés után, távolítsuk el a növényi részeket.

 

 

Kertnet
Author: Kertnet