Zsálya a kertben: Hogyan ültessünk, neveljünk és használjunk zsályát a kertben?

A zsálya jelentősége és előnyei a kertben

A zsálya (Salvia) egy rendkívül sokoldalú növény, amelyet évezredek óta használnak gyógyászati célokra, fűszernövényként és dísznövényként egyaránt. A zsálya különböző fajtái számos előnnyel rendelkeznek a kertben, amelyek a következőkben ismertetjük.

 • Gazdag illóolaj-tartalom: A zsálya illóolajai miatt nemcsak kellemes illatot áraszt, hanem természetes rovarűző hatással is bír. Ezáltal a zsályát ültetve védelmet nyújthatunk más kerti növényeinknek is a kártevőkkel szemben.
 • Kiváló talajtakaró: A zsálya alacsonyan terjedő és sűrű lombozatú növény, amely kiváló talajtakaróként használható. Ezzel elősegítheti a talaj nedvességtartalmának megőrzését, valamint megakadályozhatja a gyomnövények növekedését.
 • Hosszantartó virágzás: A zsálya fajták többsége hosszú időn keresztül virágzik, sokszínű virágaival vonzóvá téve a kertet. Emellett a virágzó zsálya vonzza a beporzó rovarokat, mint a méhek, lepkék és poszméhek, elősegítve ezzel a kert ökológiai egyensúlyát.
 • Jól tűri a szárazságot: A zsálya eredetileg a Földközi-tenger vidékéről származik, így viszonylag jól tűri a szárazságot. Ez azt jelenti, hogy kevésbé igényel öntözést, és jól alkalmazkodik az aszályos körülményekhez is.
 • Sokoldalú felhasználás: A zsálya levelei és virágai számos módon felhasználhatók a konyhában és a gyógyászatban. Fűszerként, teaként vagy gyógyászati célokra használva a zsálya a házi gyógynövénykert nélkülözhetetlen növényévé válhat.

lila zsálya a kertben

Hogyan ültessünk, neveljünk a kertben?

A zsálya egy nagyon könnyen termeszthető növény, amely számos kertészeti projektben hasznos lehet, mint például fűszernövényként, dísznövényként vagy akár rovarriasztóként is. A következő lépések segítséget nyújtanak abban, hogy hogyan ültessük, neveljük a zsályát a kertben:

 • Találjunk megfelelő helyet a zsályának: A zsálya számára legmegfelelőbb hely a napos és száraz környezet. Válasszunk olyan területet a kertben, ahol legalább hat órányi napsütés van naponta, és a talaj jól szellőző, jó vízelvezetéssel rendelkezik.
 • Készítsük elő a talajt: A zsálya szereti a jó vízelvezetést, ezért használjunk olyan talajt, amelynek jó a vízelvezetése. Ha a kertünkben a talajvíz magasan áll, akkor érdemes egy kis emelvényt készíteni a zsályának. A zsályát ültessük 30-45 cm távolságra egymástól, így biztosítva a megfelelő helyet a növekedéshez.
 • Ültessük el a zsályát: Ültessük a zsályát áprilisban vagy májusban. Ássunk lyukakat, amelyek nagyobbak, mint a palánták mérete. Helyezzük a zsálya palántákat a lyukakba, és takarjuk vissza a földdel, majd alaposan öntözzük meg.
 • Tartsuk nedvesen a talajt: Az ültetést követően alaposan öntözzük meg a zsályát, hogy a gyökerek megfelelően megtapadjanak. A zsálya nem igényel túl sok vizet, de a talaj nedvesen tartása fontos, különösen az első pár hétben.
 • Vágjuk vissza a növényt: A zsálya rendszeres metszése javítja a növény egészségét és megakadályozza a túlzott növekedést. Az első évben csak enyhe metszést végezzünk, de a következő években

A következő növényekkel ültesd együtt

A zsálya egy nagyon sokoldalú növény, amely jól mutat együtt más növényekkel a kertben. Itt van néhány ötlet, hogy milyen növényekkel lehet jól kombinálni a zsályát a kertben:

 • Rózsa: A zsálya és a rózsa szép kontrasztot alkotnak egymással. A zsálya szürke színű levelei és kék-lila virágai jól kiegészítik a rózsa színes virágait. Emellett a zsálya illóolajai segítenek a rózsák védelmében a kártevők és a betegségek ellen.
 • Angol vagy francia levendula: A levendula és a zsálya ugyanabba a családba tartoznak, így szépen kiegészítik egymást. A levendula és a zsálya lila virágai nagyszerű kontrasztot alkotnak a kertben.
 • Rozmaring: A rozmaringszárával a zsálya szintén ugyanabba a családba tartozik, és a két növény jól néz ki egymás mellett. Mindkét növény kiváló fűszernövény, amelyek ízletes ételeket készíthetnek.
 • Körömvirág: A körömvirág élénk színei jól mutatnak a zsálya szürke leveleivel és kék-lila virágaival. A körömvirág is segít megvédeni a kertet a kártevőktől.
 • Szegfű: A zsálya és a szegfű ugyanazt az időszakot virágzó időszakot osztják meg, így jól mutatnak egymás mellett. A szegfű színes virágai jól kiegészítik a zsálya szürke leveleit és kék-lila virágait.

Zsálya mint gyógynövény

Az orvosi zsálya (Salvia officinalis) egyike a zsálya nemzetségbe (Salvia) tartozó növényfajoknak. Ez az évelő növény az ajakosvirágúak (Lamiaceae) családjába tartozik, és a Földközi-tenger vidékéről származik, de világszerte különféle éghajlati viszonyok között is megtalálható. Az orvosi zsálya jellegzetes, aromás illatú, szürkész-zöld levelekkel rendelkezik, és kék, lila, rózsaszín vagy fehér virágokat hoz.

Az orvosi zsálya gyakran használatos a népi gyógyászatban, főleg a levelek és a virágok felhasználásával készült kivonatok formájában. A növény hatóanyagai között szerepelnek illóolajok, keserűanyagok, flavonoidok és cseranyagok, amelyek gyulladáscsökkentő, antioxidáns, antimikrobiális és görcsoldó tulajdonságokkal rendelkeznek. Az orvosi zsálya főként torokfájás, szájfertőzések, emésztési problémák és a menopauza idején jelentkező hőhullámok kezelésére használatos.

orvosi zsálya mint gyógynövény

Ezenkívül az orvosi zsálya a gasztronómia területén is népszerű, hiszen jellegzetes íze és illata miatt fűszerként alkalmazzák a konyhában. A zsályalevelek frissen vagy szárítva egyaránt felhasználhatók, és elsősorban húsok, halak, töltelékek, szószok és levesek ízesítésére használják. Az orvosi zsálya mellett számos más zsályafajt is felhasználnak különféle célokra, például dísznövényként vagy gyógyászati alkalmazásokban.

orvosi zsálya

Dísznövényként használt zsályafajták

A zsálya (Salvia) nemcsak gyógyászati és konyhai felhasználásra alkalmas, hanem dísznövényként is remek választás lehet kertekben és balkonládákban egyaránt. Több olyan zsályafajta létezik, melyek kifejezetten dísznövényként népszerűek a kertészek körében. Íme néhány dísznövényként használt zsályafajta:

 • Salvia nemorosa (erdőzsálya): Az erdőzsálya többnyire lila, kék vagy fehér virágokkal díszít, és kedvelt dísznövény a kertekben. A növény alacsony, bokros termetű és hosszan virágzik.
 • Salvia sclarea (muskotályzsálya): Ez a zsályafajta évelő növény, amely akár 1 méter magasra is megnőhet. A muskotályzsályar lilás vagy rózsaszínű virágokkal díszít, melyek hosszú, szárnyas virágzatban helyezkednek el..
 • Salvia coccinea (skarlátpiros zsálya): A skarlátpiros zsálya vonzó, élénkvörös virágokkal díszít, amelyek különösen vonzóak a kolibrik számára. A növény egynyári vagy évelő változatban is előfordul, és kiváló választás virágágyásokba vagy balkonládákba.
 • Salvia microphylla (őszi zsálya): A őszi zsálya erős, bokros növekedésű és rózsaszín, piros vagy fehér virágokkal díszít. A növény az év nagy részében virágzik, így tartós színfoltot biztosít a kertben.
 • Salvia farinacea (lisztes zsálya): A lisztes zsálya szálas, gyertya alakú virágzatot fejleszt, amely kék, lila vagy fehér színben pompázik. A növény alacsony termetű, és hosszan tartó virágzással örvendezteti meg a kertet.

Ez a táblázat áttekintést nyújt a különböző Salvia fajtákról, megjelenésükről és jellemzőikről:

NévLatin névMegjelenésJellemző
ErdőzsályaSalvia nemorosaLila, kék vagy fehér virágok, alacsony, bokros termetHosszan virágzik, kedvelt dísznövény a kertekben
MuskotályzsályaSalvia sclareaLilás vagy rózsaszín virágok, akár 1 méter magasÉvelő növény, hosszú, szárnyas virágzat
Skarlátpiros zsályaSalvia coccineaÉlénkvörös virágok, egynyári vagy évelő változatKolibrik vonzása, virágágyásokba és balkonládákba ideális
Őszi zsályaSalvia microphyllaRózsaszín, piros vagy fehér virágok, erős, bokrosAz év nagy részében virágzik, tartós színfolt a kertben
Lisztes zsályaSalvia farinaceaKék, lila vagy fehér virágok, gyertya alakú virágzatAlacsony termet, hosszan tartó virágzás

 

Kertnet
Author: Kertnet