A japán díszcseresznye mesebeli szépsége

A japán díszcseresznye, eredetileg Japánból származik. Azonban a fajtát sok más országban is termesztik, és népszerűsége miatt azóta a világ számos részére elterjedt.

A japán díszcseresznye kultúrája Japánban több mint 1000 évre nyúlik vissza, és azóta is fontos szerepet játszik a japán kultúrában és hagyományokban. A szakura virágzása minden évben ünnepi eseménynek számít Japánban, és a virágzó fák alatt piknikeznek és ünnepelnek az emberek.

A Japán díszcseresznye elterjedése Európában és Magyarországon a 19. században kezdődött, amikor Japán megnyitotta kapuit az európaiak előtt. Az első cseresznyefák példányait Japánból szállították Európába, majd innen terjedt tovább a növény a kontinensen. Az első Japán díszcseresznye fát Angliában ültették el a Kew Gardens-ben 1902-ben, majd tovább terjedt Európában és az Egyesült Államokban is.

Magyarországon a Japán díszcseresznye terjedése a 20. század elejére tehető, amikor a budapesti Fővárosi Kertészeti és Faiskolai Intézet vezetője, Horváth Árpád észrevette a növény szépségét és díszértékét. Ő az elsők között ültette el a fát Magyarországon, az intézet kertjében és a budapesti Városligetben is. Az első magyarországi ültetvények az 1920-as években jöttek létre, és azóta a Japán díszcseresznye egyre elterjedtebbé vált az országban, és ma már számos helyen ültetik az utcákon, parkokban és kertekben is.

A Japán díszcseresznye terjedésében nagy szerepe van azonban az internetnek is, hiszen az elmúlt években a közösségi média és az online növénykereskedések segítségével sokakhoz eljutott a növény szépsége és népszerűsége.

japán díszcseresznye fa a kertben

Egy elképesztő virágtömeg

a Japán díszcseresznye kivételes dísznövény, amely szépséges virágzásával és látványos megjelenésével vonzza a figyelmet és az érdeklődést.

Díszítő értéke a látványos virágzásában rejlik. A növény rózsaszín vagy fehér virágait számos kultúrában a tavasz és az újjászületés szimbólumaként tisztelik. A virágok általában áprilisban nyílnak, és az ágakon tömegesen jelentek meg, ami lélegzetelállító látványt nyújt.

Virágai csésze alakúak és öt szirmúak, és a különleges szépségüket az adja, hogy a virágok együtt nyílnak és nagyobb egységet alkotnak. A virágok különböző színárnyalatokban léteznek, attól függően, hogy a fajta rózsaszín, fehér vagy különböző árnyalatait keverik.

Ám díszítő értéke nem csak a virágzásában rejlik, hanem az ágak és a levelek vonzó megjelenésében is. Az ágak egyedi szerkezete szép textúrát kölcsönöz a növénynek, és a levélzet is látványos, kerekded levelekből áll.

A japán díszcseresznye ültetése és gondozása

a japán díszcseresznye ültetése és gondozása viszonylag egyszerű, és a növények szépségükkel és különleges virágzásukkal igazi élményt nyújtanak.

 • Talaj és helyszín kiválasztása: A jó vízelvezetésű talaj, és a növényeknek napos vagy félárnyékos helyre van szükségük. Ügyeljünk arra, hogy ne ültessük őket olyan helyre, ahol pangó víz lehet. A helyválasztásnál keressünk számára védett helyet mivel érzékenyek a hideg szélre, ezért ültessük őket olyan helyre, ahol védettek a szél és a hideg elől. A Japán díszcseresznye szereti a savanyú talajt, amelynek pH-értéke 5,5-6,5 között van. Ha a talaj nem elég savanyú, akkor megfelelő műtrágyázással lehet savanyítani..
 • Ültetéshez legjobb őszi vagy kora tavaszi időszakban ültetni, amikor a növények nyugalmi állapotban vannak.
 • Az ültetés után rendszeresen öntözzük a növényt, különösen a forró és száraz nyári hónapokban. Azonban ügyeljünk arra, hogy ne áztassuk túl a talajt, mert a szakura nem szereti a túl nedves környezetet.
 • .Az ültetést követő első évben érdemes egy kis műtrágyát adni a növénynek, majd ezt évente egyszer megismételni.
 • Nem szükséges metszeni, azonban ha túl sűrűn nőnek az ágak, vagy a növény betegségeket mutat, akkor az eltávolításukra lehet szükség.

Elképesztő rózsaszín virágtömeg japánban

Melyek a legnépszerűbb Japán díszcseresznye fajták?

A Japán díszcseresznye (Prunus serrulata) számos különböző fajtája létezik, és sokan közülük rendkívül népszerűek a kertészek és a kerttulajdonosok körében. A legnépszerűbb Japán díszcseresznye fajták közé tartoznak:

 • ‘Kanzan’: Ez a fajta a legnépszerűbb Japán díszcseresznye fajta, amely széles, gömb alakú koronával rendelkezik és rózsaszín virágokkal borítja magát.
 • ‘Kwanzan’: Ez a fajta hasonló a ‘Kanzan’-hoz, de kissé nagyobb virágokkal rendelkezik.
 • ‘Shirofugen’: Ez a fajta hosszú életű és virágai fehér színűek, amelyek rózsaszínűekre változnak.
 • ‘Amanogawa’: Ez a fajta keskeny, oszlopos alakú, ami ideális a kis kertek számára. Virágai rózsaszínűek és egyenesen a fa tetején helyezkednek el.
 • ‘Ukon’: Ez a fajta sárga virágokkal rendelkezik, amelyek egyedi megjelenést kölcsönöznek a kertnek.
 • ‘Tai Haku’: Ez a fajta a legnagyobb méretű Japán díszcseresznye, virágai nagyok és fehérek.
 • ‘Shogetsu’: Ez a fajta nagy, fehér virágokkal rendelkezik, amelyeket rózsaszínű árnyalatokkal festenek.

Ezen fajtákon kívül számos más fajta is létezik, amelyek szintén nagyon szépek és kiváló dísznövények. A választás főként a kertészek és a kerttulajdonosok ízlésétől és igényeitől függ.

Kertnet
Author: Kertnet