Sárga-narancs kedvencünk a kúpvirág

A kúpvirágok (Rudbeckia) őshazája Észak-Amerika, de számos fajuk azóta elterjedt Európában és más kontinenseken is.A kúpvirágokat az első európai telepesek hozták magukkal Észak-Amerikából, és az 1700-as évek elején kezdték el termeszteni Európában. Magyarországra is a 18. században kerültek először kúpvirágok, és a 19. században terjedtek el szélesebb körben. A kúpvirágok hazánkban is népszerű növények, és ma már számos fajta elérhető a magyar kertészetekben és virágüzletekben. A kúpvirágokat általában egynyári vagy évelő növényként termesztik, és széles körben használják kerti dísznövényként és vágott virágként is.

Érdekesség, hogy a kúpvirágokat népi gyógyászatban is használják, például a bőrkiütések és a sebek kezelésére, valamint lázcsillapítóként is.

Magyarországon többféle kúpvirág fajta termeszthető és megtalálható a természetben is. Néhány a legfontosabb kúpvirág fajta Magyarországon:

 1. Borzas kúpvirág (Rudbeckia hirta) – az egyik legismertebb kúpvirág fajta, amelynek sárga virágai közepén fekete pöttyök találhatók.
 2. Magas kúpvirág (Rudbeckia laciniata) – a nagy sárga virágokkal rendelkező növény akár 2-3 méter magasra is megnőhet.
 3. Erdei kúpvirág (Rudbeckia fulgida) – vadon is megtalálható Magyarországon, de termesztik kertekben is. Sárga virágai közepén sötétbarna csészével rendelkezik.
 4. Sötétlevelű susztervirág (Rudbeckia triloba) – a legkisebb kúpvirág fajta, sárga virágai a növény sötétzöld leveleivel kontrasztban állnak.

A Borzas kúpvirág (Rudbeckia hirta) ültetése ás ápolása

A borzas kúpvirág (Rudbeckia hirta) egy évelő vagy kétéves növény, amely az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában honos. A virágok sárgák vagy narancssárgák, közepükön fekete vagy sötétbarna foltokkal, és átmérőjük akár 10 cm is lehet. A növény levelei szintén érdekesek: szabálytalan alakúak, bordázottak és szőrösek.

A borzas kúpvirág termesztése és gondozása nagyon egyszerű. Itt vannak a legfontosabbak:

 • A borzas kúpvirág szereti a napos vagy félárnyékos helyeket. Legalább hat órányi napsütés szükséges a virágok egészséges fejlődéséhez.
 • A növényeknek jól kell drenált talajban lenniük, mert a vízben ázó talajokban könnyen megbetegedhetnek. A savanyú, középkötött talajokat kedvelik.
 • Nem igényelnek sok vizet, de a száraz időszakokban rendszeresen öntözni kell őket.
 • Nem igényelnek sok tápanyagot, de évente egyszer trágyázni kell őket a virágzás javítása érdekében.
 • Szaporítás: A borzas kúpvirágokat magról lehet szaporítani, vagy szétválasztani az idősebb növényeket és ültetni őket külön edényekbe.
 • Az évelő borzas kúpvirágokat tél előtt le kell vágni és a talajban hagyni a növényi maradványokat. A virágok télen alszanak, és tavasszal újra kihajtanak.

A borzas kúpvirágok tökéletesek kertek, mezők vagy éppen vágott virágok számára. A szépségük és egyszerű gondozásuk miatt nagyon népszerűek a kertészek körében.

Borzas kúpvirág

A magas kúpvirág (Rudbeckia laciniata) ültetése és ápolása

A magas kúpvirág (Rudbeckia laciniata) az évelő növények közé tartozik, és az Egyesült Államok délkeleti részén honos. A virágok sárgák, átmérőjük 8-10 cm, és közepükön fekete középponttal rendelkeznek. A levelek hosszúkásak, szeldelt vagy karéjosak, és zöld színűek. A magas kúpvirág magassága elérheti a 2-3 métert is, ezért általában a hátsó sorokban ültetik el a kertekben.

A magas kúpvirág gondozása nem igényel túl sok figyelmet, de néhány dolgot érdemes szem előtt tartani:

 • Sok napfényre van szükségük. A virágzásuk azonban hosszabb lesz, ha délután kis árnyékban is állnak.
 • Jó minőségű talajra van szükségük, amely jól drenált és tápanyagban gazdag. A növények jól bírják a közepes víz- és a talaj savtartalmát.
 • Rendszeres öntözésre van szükségük, különösen a forró nyári napokon. Azonban nem szeretik a túl nedves talajt, ezért fontos, hogy a talaj ne ázzon el.
 • Nem igényelnek sok tápanyagot, de évente egyszer trágyázni kell őket a virágzás javítása érdekében.
 • Magról vagy tőosztással lehet szaporítani. A tőosztás a legjobb módja annak, hogy növelje a virágok számát és méretét.
 • Ősz végén vissza kell vágni a talaj szintig. Ezután mulcsot helyeznek köréjük, hogy megvédjék a gyökereket a hidegtől.

A magas kúpvirágok szépségesek és évelő növények, amelyek könnyen kezelhetőek. Az óriási sárga virágokkal és bokros növekedéssel az ideális választás azoknak a kertészeknek, akik egy olyan virágot keresnek, amely magasra nő és hosszan virágzik.

Rudbeckia Laciniata, magas kúpvirág

A pompás kúpvirág (Rudbeckia fulgida) ültetése és ápolása

A pompás kúpvirág (Rudbeckia fulgida) az évelő növények közé tartozik, és Észak-Amerikában honos. Magyarországon is népszerű kerti növényként szerepel, mert szépséges sárga virágai egész nyáron át pompáznak. A virágok átmérője 5-10 cm, és a szirmok száma 12-20 között változhat. A közepén található sötétbarna csésze alakú középpont különösen látványos, és a madarak számára is vonzó.

A pompás kúpvirág könnyen gondozható növény, és a következő tippek segíthetnek az egészséges növekedés és a gazdag virágzás elérésében:

 • Sok napfényre van szükségük, hogy megfelelően növekedjenek és virágozzanak. Az árnyékos területeken azonban még mindig virágozhatnak, bár a virágzási idő lerövidülhet.
 • Kedvelik a jó minőségű, laza talajt, amely jó vízelvezetéssel rendelkezik. A túl nedves talaj kedvez a gombás megbetegedéseknek, így fontos, hogy a talaj ne ázzon el.
 • Szükségük van rendszeres öntözésre, különösen a forró nyári napokon. Azonban a túlzott öntözés nem ajánlott, mert az túlzott növekedést és rossz virágzási teljesítményt eredményezhet.
 • Nem igényelnek sok tápanyagot, de évente egyszer trágyázni kell őket, hogy javítsa a virágzást. Az ideális idő a tavasz eleje vagy az ősz vége.
 • Leggyakrabban tőosztással vagy magvetéssel szaporítják. A tőosztás a legjobb módja annak, hogy növelje a virágok számát és méretét.
 • Ősz végén vissza kell vágni a talaj szintjére, hogy megvédjék a gyökereket a hidegtől. A növények tetejére mulcsot is helyezhet, hogy tovább védje a gyökereket.

színes kerti kúpviráok

A kerti kúpvirágok, nagyszerű választás , mivel  szépséges virágaikkal sokáig díszítenek. A Rudbeckia-fajok sokfélesége különböző magasságban, virágméretben és virágzásban különbözik, és számos színben elérhetők, beleértve a sárga, arany, narancs és barna árnyalatokat. Nem csak szép de ugyanakkor egyszerűen gondozható növények, amelyekkel könnyű megszépíteni a kertet.

 

Kertnet
Author: Kertnet