A közönséges cickafark: szárazságtűrő növény a vízhiányos kertekbe

A közönséges cickafark (Achillea millefolium) az Apiaceae (korábban Umbelliferae) családba tartozó évelő növényfaj, amely széles körben elterjedt Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában. Az eredeti származási helye nem egyértelmű, mivel az évszázadok során széles körben elterjedt a világ különböző részein. A növényt már az ókorban is ismerték, és az ókori görögök és rómaiak is használták gyógyászati ​​célokra. A középkorban a cickafarkot gyakran felhasználták sebek kezelésére és a vérzés megállítására. Ma a cickafarkot széles körben használják gyógyászati ​​és dísznövényként is.

Napjainkban cickafark gyógyászati ​​és dísznövényként is hasznos. A leveléből készült tea jótékony hatással van az emésztőrendszerre és a női menstruációs ciklusra. A virágokból készült kivonatokat gyakran használják bőrproblémák, például ekcéma és pattanások kezelésére. A cickafark szép dísznövény, amely szépen mutat a kertben vagy akár cserepekben is.

Gondozása egyszerű

Az általánosan elterjedt közönséges cickafark (Achillea millefolium) egy szárazságtűrő növény, amely számos környezeti feltételnek megfelel. Az alábbiakban találhatóak a cickafark környezeti igényei:

 • Fényigény: A cickafark teljes napfénytől árnyékig számos környezeti feltételnek megfelelő növény. Árnyékos helyen a cickafark növekedése és virágzása csökkenhet.
 • Talajigény: A cickafark szárazságtűrő növény, amely jól fejlődik szárazabb talajokon is. Azonban a gazdag, tápanyagban gazdag talajokon is jól növekszik.
 • Vízigény: A cickafark jól tűri a szárazságot, így nem igényel túl sok öntözést. Azonban az első években, amíg a növény még fiatal, rendszeres öntözést igényel.
 • Hőmérséklet: A cickafark szárazságtűrő növény, amely jól tűri a magas hőmérsékletet is.
 • Tápanyag: A cickafark nem igényel túl sok tápanyagot, így nem szükséges gyakori trágyázása.

Összességében a közönséges cickafark egy rugalmas és szárazságtűrő növény, amely számos környezeti feltételnek megfelel. A megfelelő gondozással és környezeti feltételekkel hosszú évekig élvezhetjük a növény szépségét és hasznát.

 • Gondozás: A cickafark egy könnyen tartható növény, amely szinte bármilyen talajon megél. Számos fajtája van, amelyek eltérő méretűek és virágzásuk is eltérő lehet. A cickafarkot általában a tavasz elején ültetik el, és rendszeresen öntözik, hogy megfelelően fejlődjön. A növényeket évente egyszer érdemes megmetszeni a túlburjánzó hajtások eltávolítása érdekében.
 • Szaporítás: A cickafarkot általában magvetéssel vagy tőosztással szaporítják. Az előbbi esetben a magokat a tavasz elején kell vetni, és az időjárás függvényében április végén vagy május elején ültetni ki a palántákat. A tőosztás során a meglévő növényt több részre kell vágni, és az új növényeket elültetni.

  A közönséges cickafark pótolhattalan szerepe a kertben

  Könnyen gondozható kerti növény, amely a virágzó időszakban csodálatos, fehér vagy rózsaszín virágzatot hoz létre. A cickafark nagyon sokoldalú növény, amely számos kerti stílushoz illeszthető. A kertészek szívesen alkalmazzák a cickafarkot a virágágyakban, sziklakertekben, valamint a kertek szegélyeiben.

  A közönséges cickafark: szárazságtűrő növény

  A cickafark a kertben nem csak esztétikai értéke miatt fontos, hanem számos hasznos tulajdonsága miatt is. A növény virágzata vonzza a beporzó rovarokat, így hozzájárul a kert biodiverzitásához és a növények beporzásához. Emellett a cickafark szárazságtűrő növény, így alkalmazása különösen előnyös olyan kertekben, ahol a vízhiány gyakori probléma.

  A közönséges cickafark (Achillea millefolium) számos növénnyel jól mutat együtt a kertben. Ezek közé tartoznak a lágyszárúak és a sziklakerti növények, mint például az ibolya, az évelő árvácska, a törökszegfű, vagy a kőtörőfű.

  Továbbá a cickafark remekül mutat a mediterrán növényekkel, mint a levendula, a zsálya vagy az oregánó. A kertészek gyakran ültetik a cickafarkot a levendulával együtt, hiszen a két növény együtt csodálatos illatot és látványt nyújt a kertben. A cickafarkot továbbá gyakran ültetik a növényi ágyak peremére, hogy szépen keretezzék a többi növényt.

  .

Kertnet
Author: Kertnet