Így hívja fel magára a figyelmet a díszalma

Az almafák a Rosaceae családba tartoznak, amelybe olyan növények tartoznak, mint a rózsa és az eper. Az almafák azonban nem csak az emberi fogyasztásra termesztett almafajtákra korlátozódnak, hanem számos díszalma-fajtára is kiterjednek, amelyeket elsősorban a dekoratív értékük miatt ültetnek.

A díszalma (Malus spp.), származása Közép- és Dél-Kínában, valamint Kelet-Ázsiában, Koreában és Japánban található. Azonban az évszázadok során a faj különböző részeire telepítették és termesztették, és ma már világszerte megtalálható. A díszalma sokféle fajtája létezik, amelyek eltérő méretűek, formájúak és virágzók. A legismertebb fajták közé tartozik a Malus sylvestris, amely Európa és Ázsia erdős területein őshonos, valamint a Malus domestica, amely az almafák termesztett fajtája, és számos országban megtalálható. A díszalmák szépségét, vonzerejét és a látványos tavaszi virágzásukat gyakran kihasználják a kertek és a parkok díszítésére.

Hogyan és mivel díszítenek a díszalmafák?

A díszalmafák (Malus) népszerű dísznövények, amelyeknek számos dekoratív jellemzője van. Ezek közül a legfontosabbak a következők:

 • Tavasszal bőségesen virágoznak, és gyönyörű fehér, rózsaszín vagy piros virágokat hoznak. Ez a látvány igazán szemet gyönyörködtető lehet.
 • Gyümölcsei is díszítő értékkel bírnak, különösen az őszi hónapokban, amikor a fák tele vannak almákkal. Az almafák különböző fajtái különböző színű és formájú almákat hoznak, így a kertész számos lehetőséggel rendelkezik a díszítéshez.
 • Lombozata nyáron sűrű és zöld, majd az ősszel sárgára vagy pirosra változik, ami szintén nagyon dekoratív lehet.
 • Kérgének színe és textúrája is díszítő értékkel bírhat. Az idősebb fák kérgének színe és mintázata gyakran nagyon vonzó.
 • Különböző méretűek lehetnek, és különböző formákat ölthetnek. Néhány fajta törpe méretű, és ideális azoknak a kertészeknek, akik kisebb kertekkel rendelkeznek. Más fajták magasabbak és szélesebbek, és kiváló árnyékot nyújtanak a kertben.

Hova érdemes díszalma fát ültetni?

díszalmák viszonylag könnyen nevelhetők és gondozhatók, és a megfelelő környezeti feltételek biztosítása esetén hosszú életű és szép dísznövényekké válhatnak. Általában jól alkalmazkodnak a különböző környezeti feltételekhez, de van néhány fontos környezeti igényük, amit érdemes figyelembe venni, ha ültetni szeretnénk őket.

Fényigény: A díszalmák számára optimális növekedéshez és virágzásukhoz napos vagy félárnyékos helyre van szükségük. Teljes árnyékban nem fejlődnek jól, és kevésbé díszítő hatásúak.

Hőmérséklet: Általában jól bírják a hideget, és ellenállóak a fagyokkal szemben is. Azonban a túlzott hő és szárazság káros hatással lehet rájuk.

Talaj: A díszalmák számára a jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talaj a legmegfelelőbb. A túlzott nedvesség és a pangó víz elkerülése érdekében érdemes jó vízelvezetéssel rendelkező területre ültetni őket. A talaj pH-értékét tekintve sem túl magasan, sem túl alacsonyan kell lennie.

Ültetés: Az ültetés helyének kiválasztásakor ügyelni kell arra, hogy a növények ne zavarják a járdákat, a vezetékeket, vagy a szomszédos növényeket. A fajtától függően a növényeket 2-3 méteres távolságra ültessük egymástól.

díszalma piros termése

Melyek leggyakrabban ültetett díszalma fajták?

A Malus nemzetség számos díszalma-fajtát tartalmaz. Néhány népszerű és jól ismert fajta a következő:

 • Malus ‘Evereste’: Ez a középmagas fa nyáron zöld, ősszel pedig színes leveleket hoz létre. A tavaszi időszakban virágzik, és kis, rózsaszín virágai jellemzik.
 • Malus ‘Golden Hornet’: Ez a közepes méretű fa tavasszal virágzik, és kis, fehér virágai vannak. Az ősz folyamán a levelei arany sárga színt öltenek.
 • Malus ‘Red Sentinel’: Ez a kis fa tavasszal virágzik, és kis, rózsaszín virágai vannak. Az ősz folyamán a levelei vörös színt öltenek, és szép, pirosalmái vannak.
 • Malus ‘Profusion’: Ez a középmagas fa tavasszal virágzik, és kis, rózsaszín virágai vannak. Az ősz folyamán a levelei vöröses-lila színt öltenek, és szép, pirosalmái vannak.
 • Malus ‘John Downie’: Ez a közepes méretű fa tavasszal virágzik, és kis, fehér virágai vannak. Az ősz folyamán a levelei vöröses-lila színt öltenek, és szép, sárgás-zöld almái vannak.
 • Malus ‘Pink Glow’: Ez a közepes méretű fa tavasszal virágzik, és kis, rózsaszín virágai vannak. Az ősz folyamán a levelei sárgás-zöld színt öltenek, és szép, rózsaszín almái vannak.
 • Malus ‘Adirondack’: Ez a közepes méretű fa tavasszal virágzik, és kis, fehér virágai vannak. Az ősz folyamán a levelei aranysárga színt öltenek, és szép, pirosalmái vannak.
 • Malus ‘Gorgeous’: Ez a közepes méretű fa tavasszal virágzik, és kis, rózsaszín virágai vannak. Az ősz folyamán a levelei sárgás-zöld színt öltenek, és szép, pirosalmái vannak.

piros virágú díszalma

Érdekességek az almafák világából

Az  almafák a világ egyes részein ezek a fák szimbolikus jelentéssel bírnak. Például Japánban az almafa jelképezi az ifjúságot, az életerőt és a boldogságot, míg Kínában az almafák bőséget és gazdagságot szimbolizálnak.

Virágzásuk szintén nagyon látványos, különösen azok a fajták, amelyek rózsaszín vagy fehér virágokkal rendelkeznek. A tavaszi virágzásuk nagyon népszerű és vonzza a méheket, amelyek fontosak az almatermés előállításában, valamint az ökoszisztéma fenntartásában is.

Kertnet
Author: Kertnet