A lángvirág megkapó színfoltja, így neveld a phlox-ot

A phlox, melyet sokan lángvirág néven ismernek, egy rendkívül sokoldalú és szemet gyönyörködtető növény, mely évszázadok óta díszíti kertjeinket. Eurázsiában és Észak-Amerikában honos, ahol nem csak esztétikai, hanem ökológiai szerepet is betölt.
Mielőtt a phlox az európai kertek sztárjává vált volna, már hosszú időn keresztül szolgált az észak-amerikai indián törzsek számára gyógyászati és kulturális célokra. Az európai kertészetben a 18. században jelent meg, és azóta is népszerű választás a kertészeti entuziasták körében.

Fajták és változatok

Két fő kategóriába sorolhatók: az évelő és az egynyári fajták. Az évelők között találjuk a legnépszerűbb kerti változatokat, mint például a Phlox paniculata, míg az egynyári fajták kisebbek és rövidebb élettartamúak. Vadon élő változataik is gyakoriak, melyek az erdőkben és réteken virítanak.

A phlox (lángvirág) virágzási ideje függ a fajtától és a klímától. A különböző phlox fajták eltérő időszakokban virágoznak:

Phlox subulata (Párnás lángvirág vagy kúszó phlox): Ez az alacsonyan növekvő, talajtakaró phlox a kora tavasztól késő tavaszig virágzik, gyakran áprilistól májusig, attól függően, hogy az adott régióban mikor köszönt be a tavasz.
Phlox paniculata (Évelő lángvirág vagy magas lángvirág): Ez a fajta nyáron virágzik, gyakran júliustól szeptemberig. Azonban vannak korai és késői virágzású fajták is, így a virágzás pontos ideje változhat.
Phlox drummondii (Egynyári phlox vagy dobvirág): Ez az egynyári phlox a késő tavasztól az őszig virágzik, attól függően, mikor ültetik.
Phlox divaricata (Erdei lángvirág): Kora tavasztól késő tavaszig virágzik, gyakran áprilistól májusig.
Phlox maculata (Pöttyös lángvirág): Ez a fajta kora nyártól késő nyárig virágzik, általában júniustól júliusig.
Magyarországon a klímához és az évszakokhoz igazodva a fenti időszakok alakulhatnak ki, de természetesen az aktuális időjárási körülmények is befolyásolhatják a virágzás idejét. Ha egy adott phlox fajta virágzásának pontos idejét szeretnéd meghatározni, érdemes a vásárlásnál vagy ültetésnél az adott növény címkéjét vagy a kertészeti központ tanácsait követni.

Íme néhány magyarországon is gyakran ültetett változat:

NévTípusSzínMéret (magasság)
Phlox paniculata ‘Blue Paradise’ÉvelőSötétkék90-120 cm
Phlox subulata ‘Candy Stripe’ÉvelőRózsaszín-fehér csíkos10-15 cm
Phlox drummondii ’21st Century Mix’EgynyáriVegyes színek25-30 cm
Phlox paniculata ‘Bright Eyes’ÉvelőRózsaszín, sötét középpel60-90 cm
Phlox subulata ‘Emerald Blue’ÉvelőVilágoskék10-15 cm

A phlox igényei és gondozása

A phlox, ismertebb nevén lángvirág, a magyar kertekben is gyakran előforduló dísznövény. Megfelelő gondozással a magyar klímán is bőségesen virágzik és díszíti kertjeinket. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan termeszthetjük és gondozhatjuk ezt a szépséges növényt Magyarországon.

Talaj- és vízigény

Talaj: A phlox tápanyagban gazdag, jól szellőző talajt kedvel. A magyar talajok többsége alkalmas a termesztésére, de érdemes komposztot vagy szerves trágyát is hozzáadni, hogy a talaj tápanyagtartalma optimális legyen.
Öntözés: A nyári hónapokban a magyarországi klímán rendszeres öntözésre van szükség. Ügyeljünk arra, hogy ne maradjon víz a növény tövében, mert ez elősegíti a gyökérrothadást.
Fény- és hőigény

A phlox napos vagy félárnyékos helyet kedvel. Magyarországon a nagy nyári hőségben érdemes félárnyékba helyezni, hogy a virágok ne égjenek meg.
Télen a phlox évelő fajtái a magyar klímán is kibírják a hideget, de az egynyári fajtákat fagymentes helyre kell tenni.

Szaporítása

Magról: A phlox magról is könnyen szaporítható. Tavasszal, március környékén érdemes elvetni a magokat palántázó tálcákba vagy közvetlenül a kertbe.
Tőosztással: Tavasszal vagy kora ősszel, amikor a növény nem virágzik, elvégezhetjük a tőosztást. Ezzel nem csak új növényeket nevelhetünk, de a régi, nagyra nőtt tők is megújulnak.

Betegségek és kártevők

A phlox leggyakoribb betegsége Magyarországon a lisztharmat. Ezt a betegséget gombák okozzák, amelyek fehér bevonatot képeznek a leveleken. A lisztharmattal fertőzött növényeket kezelni kell gombaölő szerekkel.

Kártevők közül a levéltetvekkel és a tripszekkel kell megküzdenünk leggyakrabban. A kártevők elleni védekezéshez használjunk biológiai vagy kémiai növényvédő szereket.

sziklakerti phlox

A lángvirágok mindenhol megjelennek

A phlox, vagy lángvirág, kitűnő választás a magyar kertek számára. A megfelelő gondozással és a klíma adta kihívásoknak megfelelő módosításokkal bőséges virágzással és szépséges látvánnyal ajándékoz meg minket.
Felhasználási módok

A phlox díszítő értéke miatt keresett növény. Kertekben, balkonokon egyaránt helyet kap. Vágott virágként is népszerű, de emellett fontos tudni, hogy némelyik fajta mérgező lehet, így háziállatoktól és gyermekektől távol érdemes tartani.

Irodalmi művekben és népi történetekben is felbukkan a lángvirág. Sok helyen a szenvedély és az örök szerelem szimbólumaként említik.

bugás lángvirágok

Mely növényekkel mutatnak jól a virágágyásban?

Évelők
Hosta: A különféle zöld és kékes levelek kontrasztot nyújtanak a phlox színes virágaival.
Íriszek: A különböző színű és formájú virágok jól kiegészítik egymást.
Rudbeckia: Arany színű virágaik ragyognak a phlox mellett.
Szezonális évelők: Mint a kúpvirágok, margaréták és astilbék.
Egynyáriak
Szellőrózsa: Az egyszerű fehér vagy rózsaszín virágok kiváló háttért nyújtanak a lángvirágoknak.
Petúnia: A sötét levelek és a tarka virágok jól kontrasztálnak a phloxokkal.
Kokárdavirág: A kisebb virágok és a széles színpaletta jól kiegészíti a phloxokat.

Díszfűvek
A lágy és hullámzó fűfélék,  kontrasztot nyújtanak a phlox szilárd struktúrájához és színes virágaihoz.
A lángvirágok a kertben sokféle társaságban jól mutatnak. Fontos azonban, hogy amikor különböző növényeket ültetünk egymás mellé, vegyük figyelembe azok talaj- és öntözési igényeit, hogy biztosítsuk a növények harmonikus együttélését és optimális növekedését.

A phlox nem csak a kertek dísze, hanem ökológiai szempontból is fontos. Vonzzák a rovarokat, különösen a lepkéket és méheket, így nélkülözhetetlen a biodiverzitás fenntartásában. Emellett egyes természetvédelmi projektekben is felhasználják az eredeti növényzet visszaállítására.

 

Kertnet
Author: Kertnet