Szín és kontraszt a kertben: A Japán babérsom

Az Aucuba japonica, közismertebb nevén a japán babérsom, ne meglepő módon Japánból származik. A Himalájában és Kelet-Ázsiában is megtalálható, különösen a szubtrópusi és mérsékelt éghajlatú területeken. A növény elsősorban erdős, nedves, jól árnyékolt helyeken nő. Az Aucuba japonica a kutyabengefélék (Cornaceae) családjába tartozik, és igen népszerű dísznövény szerte a világon a látványos, csíkos levelei és a hozzájuk passzoló, vörös bogyói miatt

A Japán babérsom különleges színű örökzöld leveleivel díszít

A Japán babérsom igénytelen növény, mely rendkívül alkalmazkodóképes. Nagy előnye, hogy jól tűri az árnyékos körülményeket, így olyan helyeken is remekül megél, ahol más növények nehezen boldogulnak. Továbbá, szennyezett városi környezetben is jól alkalmazkodik, ami még inkább növeli népszerűségét dísznövényként.

A Japán babérsom látványos és mutatós levelei miatt sokan választják kerthez vagy parkokba, de beltéri növényként is gyakran használják. A levelek változatos színösszetételűek lehetnek: a sötétzöld alapon, világosabb zöld, vagy sárga foltok találhatóak, amelyek vonzó kontrasztot képeznek. Az örökzöld növény egész évben dísze lehet a kertnek vagy a lakásnak.

Használd fel a kerttervezéshez!

Ez az örökzöld cserje látványos, csillogó, sötétzöld levelekkel rendelkezik, amelyek sok esetben szép, aranyszínű vagy világoszöld foltokkal díszítettek. A növény hosszú élettartamú és jól tűri az árnyékos környezetet, valamint a szárazságot is. Ezért gyakran alkalmazzák olyan helyeken, ahol más növények nehezen boldogulnak.

Kertészeti szempontból az Aucuba japonica alkalmazható szoliterként, vagy sövényként is, mivel jól tűri a metszést. A hím és női virágok különböző növényeken találhatóak, ezért a díszes, piros bogyókhoz női és hím egyedeket is ültetni kell.

Kertészeti tervezés során az Aucuba japonica színe és textúrája révén kontrasztot képezhet a világosabb zöld növényekkel, és a virágos dísznövényekkel. Nagyszerűen kombinálható az olyan évelőkkel, mint a hosták, az aranyvesszők vagy a tűzvirágok.

Emellett az Aucuba japonica hozzájárulhat a biológiai sokféleség fenntartásához is, hiszen a bogyói sok madárfaj számára jelentenek táplálékot.

aucuba japonica színes , kontrasztos levelei

A Japán babérsom (Aucuba japonica) ültetése és gondozása

Az Aucuba japonica, vagy más néven a japán babérsom, ültetése és gondozása viszonylag egyszerű, mivel ez a növény igénytelen és jól alkalmazkodik különböző körülményekhez.

Ültetés: Az Aucuba japonica-t tavasszal vagy kora ősszel célszerű ültetni, amikor a talaj hőmérséklete még nem túl alacsony. Az ültetés előtt gondoskodni kell egy megfelelő méretű ültetőgödörről, ami legalább kétszer akkora, mint a növény gyökércsomója. A talajnak jó vízelvezetésűnek kell lennie, mert a babérsom nem szereti a túlzottan vizes, pangó vízű környezetet. Jó minőségű komposzt vagy tőzeg hozzáadásával javítható a talaj minősége.

Fény és hőmérséklet: Bár a japán babérsom árnyéktűrő, közvetlen napfényben is jól érzi magát, feltéve, hogy a talaj elegendően nedves. A babérsom jól tűri a hideget is, azonban ha a hőmérséklet tartósan -15 °C alá süllyed, érdemes védeni a növényt, pl. takarással.

Öntözés és trágyázás: Az öntözést a talaj nedvességtartalmának figyelembevételével kell elvégezni. Fontos, hogy a talaj köztes időben kiszáradjon, mert a túlöntözés gyökérrothadást okozhat. Az esős időszakban ritkábban, a száraz, forró nyári hónapokban viszont gyakrabban szükséges öntözni. Évente egyszer-kétszer tápanyag-utánpótlásra van szükség, erre a legjobb a lassan oldódó, általános használatú növényi műtrágya.

Ezek az alapvető gondozási és ültetési utasítások segíthetnek abban, hogy az Aucuba japonica egészséges és szép maradjon. A növény ellenálló képessége és szépsége miatt sok kertész kedvenc választása.

Milyen növények társaságában mutat a legszebben?

Az Aucuba japonica, a japán babérsom, nagyon jól mutat más növények társaságában, különösen azokkal, amelyek kontrasztot képeznek a leveleinek színeivel és formáival.

A babérsom sötétzöld, gyakran aranyszínű foltokkal díszített levelei jól mutatnak világoszöld, színes vagy érdekes textúrájú növényekkel. Az alábbi növények például jól kombinálhatóak vele:

  • Árnyékliliom: A hosták változatos levélszínei és -formái jól kiemelik a babérsom leveleit.
  • Rhododendron és azáleák: A savanyú talajt kedvelő babérsom jól illik ezekhez a szintén savanyú talajt kedvelő, gazdagon virágzó cserjékhez.
  • Évelő virágok: Az olyan évelők, mint a kék nőszirom vagy a Heuchera a tűzeső, a kerti tollbuga vagy a gólyaorr lila virágtengere színt adnak a babérsom sötétzöld levelei között.
  • Fenyők és tűlevelűek: A babérsom kontrasztot képez a tűlevelűek színeivel és formáival, ami télen is látványos.
  • Aranyvessző (Solidago): Az aranyvessző világos, sárga virágai jól kiemelik a babérsom sötétzöld leveleit.

 

Kertnet
Author: Kertnet