A gyömbér termesztése: Így neveld a trópusi csodát!

A gyömbér, ennek a trópusi növénynek a neve szinte szinonimája a wellnessnek és az egészséges táplálkozásnak. Számtalan gasztronómiai és gyógyászati felhasználása mellett a gyömbér hazánkban is egyre népszerűbb növény a kiskertekben és ablakpárkányokon. Elsőre talán ijesztően hangzik a gondolat, hogy a trópusi gyömbért itt, a kontinentális éghajlaton is megpróbáljuk megtermeszteni, de lehetséges! Hozzuk meg a megfelelő előkészületeket, és kövessük az alábbi lépéseket, hogy mi is saját termesztésű gyömbért használhassunk a konyhában.

Az ideális gyömbérgumó kiválasztása körültekintést igényel

A gyömbér termesztése gyömbérgumóból indul. Ha a boltban vásároljuk meg a gumót, válasszunk olyat, amelyen már láthatóak a hajtásoknak helyet adó “rügyek”. Ezekből fognak a hajtások kinőni. Fontos, hogy a gumó ne legyen penészes vagy aszott. A bio boltokban kapható gyömbérrel is sikeresen elkezdhető a termesztés.

A gyömbérgumó előkészítése és ültetése

Az ideális időpont a gyömbér ültetésére a kora tavasz, amikor a fagyok már elhagyták a tájat, és a nappalok egyre hosszabbak és melegebbek. Az ültetés előtt a gumót érdemes egy napra langyos vízbe áztatni, hogy felébredjen a pihenőidőből. A gyömbérgumót közepes méretű cserépbe ültessük, a szemekkel felfelé. A cserép aljára tegyünk kavicsokat a jobb vízelvezetés érdekében.

a gyömbér a konyhakertben

A gyömbér gondozása

  • Öntözés: A gyömbér szereti a nedves talajt, de nem tolerálja a túlöntözést. Éppen ezért fontos, hogy a növényt rendszeresen, de mértékkel öntözzük. A legjobb, ha mindig akkor adunk neki vizet, amikor a föld felső rétege már kiszáradt. Az öntözésre különösen ügyeljünk a melegebb hónapokban, amikor a talaj gyorsabban szárad ki. Télen viszont csökkentsük az öntözés mennyiségét, mert a gyömbér ilyenkor pihenő időszakban van.
  • Hőmérséklet és páratartalom: Mint trópusi növény, a gyömbér a meleget és a magas páratartalmat szereti. A növény számára ideális hőmérséklet a 20-30°C közötti tartomány. Télen ne essen a hőmérséklet 10°C alá, mert a gyömbér ezt már nehezen tolerálja. Ha otthon túl száraz a levegő, használhatunk párásítót, vagy egyszerűen helyezzünk a növény közelébe egy tál vizet.
  • Fényigény: A gyömbér fényigényes növény, ezért helyezzük olyan helyre a lakásban, ahol sok a fény, de kerüljük a közvetlen napsütést, mert az levelei égését okozhatja. Ha nincs elegendő természetes fény a lakásban, akkor növénylámpa segítségével is pótolhatjuk a szükséges fényt.
  • Trágyázás: Mivel a gyömbér gyorsan növekvő növény, ezért szüksége van a tápanyagokra. A növekedési időszakban (tavasztól kora őszig) két-három hetente adjunk neki komposztot vagy organikus növényi műtrágyát. Télen, a pihenő időszakban, ezt hagyjuk el.
  • Átültetés: A gyömbér gyökerei gyorsan nőnek, ezért két-három évente érdemes nagyobb cserépbe ültetni a növényt. Az átültetést tavasszal, a növekedési időszak kezdetén végezzük. A cserép aljába mindig tegyünk jó minőségű virágföldet és biztosítsunk jó vízelvezetést. Az átültetett növényet helyezzük fényes, de közvetlen napsütéstől védett helyre és óvatosan öntözzük, amíg a gyömbér újra elkezd növekedni

A gyömbér szerencsére nem igényel különösebb növényvédelmi intézkedéseket, ha megfelelően gondozzuk, azaz nem öntözzük túl és elegendő fényhez jut. A leggyakoribb probléma a túlöntözés, ami gyökérrothadást okozhat. Ha a levelek sárgulni kezdenek, vagy a növény letargikus, akkor érdemes csökkenteni az öntözést, és meggyőződni arról, hogy a víz jól elvezetődik a cserépből.

Így takarítsuk be

A gyömbér általában 8-10 hónap alatt érik be, de ha türelmetlenek vagyunk, már 4-6 hónap után is szedhetünk belőle. Ilyenkor azonban a gyömbér még nem éri el a teljes aromáját. A gyömbért szüretelhetjük folyamatosan, ahogy szükségünk van rá. A teljes betakarítást a növény sárgulásával, hervadásával érdemes megvárni. Ekkor a gyömbér gyökere teljesen kifejlődött és aromás.

Bár a gyömbér trópusi növény, megfelelő gondozással és egy kis türelemmel sikeresen termeszthető itthon is. A saját termesztésű gyömbér íze felülmúlja a boltit, ráadásul a termesztésével zöldellő, trópusi hangulatot varázsolhatunk otthonunkba.

Kertnet
Author: Kertnet