Tűzeső ültetése hatásvadászoknak

Az olyan növények, mint a tűzeső (Heuchera) kiváló példája annak, hogy kevés munkával nagy hatást érhetünk el. Nem pusztán rendkívüli szépségű növény de könnyen is nevelhető, kevés munkával is hatásos színfoltot teremthetünk ami egyre népszerűbbé teszi a felhasználását.

Ideálisak a félárnyékos helyekre is A virágágyás mellett nagyon jól érzi magát  erkélyen vagy teraszon. Gondozásuk elsősorban a rendszeres öntözésre korlátozódik. A tűzesőnek számos különböző fajtája és fajtája létezik, amelyek mindegyike megérdemli a helyet a kertben.

A tűzeső ideális növény az elfoglalt emberek számára, mivel szinte semmilyen gondozást nem igényel. Az egyetlen dolog, amit nem szabad elfelejteni, hogy rendszeresen öntözni kell őket. Évelő növény, amely lombjának nagy részét télen is megtartja, ezért a tavalyi leveleket tavasszal vissza kell vágni, hogy helyet csináljunk az idei növekedésnek.

Télire nem kell letakarni, a cserépben nevelt növényeket viszont egy védett helyre kell tenni és le kell fedni télire.

A tűzeső (Heuchera) a kőtörőfűfélék (Saxifragaceae) családjába tartozó növénynemzetség. Az tűzeső örökzöld évelő növény, ami azt jelenti, hogy a tél folyamán nem veszíti el föld feletti részeinek nagy részét, és tavasszal a gyökérlabdából új leveleket hoz. Kompakt csomókban nőnek, és legfeljebb 40 cm magasra nőnek. Fő díszítésük a levelek (szív alakúak és karéjosak), amelyek a sárgától a sötétliláig különböző árnyalatokban, néha díszes mintázattal is megjelennek.

A virágok fürtökbe gyűlnek, színük a fehértől a rózsaszínen át a pirosig terjed, és júniustól augusztusig nyílnak. Nagy csoportokban, ágyások szélén vagy sziklakertekben mutat a legjobban. Ideális talajtakaró növények, és ágyásokban kontrasztos ültetvények kialakítására.

heuchmera tűzeső a kertben

A tűzeső ültetése és gondozása

Nevelése nagyon egyszerű és nem igényel túl sok időt. Az ideális hely e növények számára a félárnyékos, humuszos, vízáteresztő és nedves, lehetőleg enyhén lúgos talaj. Napos helyen is lehet termeszteni, de akkor gondoskodni kell a talaj megfelelő nedvességtartalmáról. Ha a hely árnyékban van, nem szabad túlzásba vinni a nedvességet, mert a növények megbetegedhetnek. Másrészt, ha a talaj túl kötött, akkor  ültetés előtt a talajt  tőzeggel érdemes lazítani.

Az ültetés után rendszeresen öntözzük, de ne engedjük, hogy a talaj túl nedves legyen. Az öntözést csökkenthetjük, amikor a növény elérte a teljes kifejlődést. A tűzeső heuchera szereti a párás környezetet, így párologtatóval is permetezheti.

Ültetésekor ne feledje, hogy a növények száma nem haladhatja meg az 1 négyzetméterenkénti 12 darabot. Ha nagy csoportokban ültetünk Heucherákat, akkor a legjobb, ha egyenként 10-20 darabot ültetünk.

Szaporítása

Legkönnyebben az anyanövény osztásával szaporíthatók. Ássuk ki a nagy növényt, tisztítsuk meg a talajt, és tépjük le a főhajtásból már gyökeret eresztett kis levélnyesedékeket. Az így kapott dugványokat ültesse el egy ládába (20-30 cm-es sortávolsággal), és várja meg, amíg egy kicsit megnőnek és megerősödnek. Hetente egyszer öntözze meg. Szaporítása tavasszal és ősszel a legkönyebb.

tűzeső virágai Zöld magazin | Tűzeső ültetése hatásvadászoknak

A tűzeső betegségei és kártevői

Ellenálló növény minden betegséggel szemben, de ez nem jelenti azt, hogy nem leselkedik rá semmilyen veszély. Mindenekelőtt nem szabad túlzásba vinni azaz öntözést, mert akkor gombák kezdik megtámadni őket. A túlzott napfény égési sérüléseket okozhat a levélen. Vigyázzunk az atkákkal is, amelyek megtámadhatják a gyökereket, és a növények elszáradnak.

A heuchera fajtái

Vérvörös tűzeső (Heuchera sanguinea)
Csomókban nő, kerek, szív alakú levelekkel. Virágzata 30-40 cm magas, virágzata többnyire piros színű, júniustól júliusig virágzik. A faiskolában gyakran hoznak létre fehér csíkos vagy majdnem fehér levelű fajtákat.

Kerti tűzeső (Heuchera hybrida)
Ezek a faiskolák által szaporított számos fajtákj különböző hibridjei. A fajták levélszín és -forma, valamint a növekedési erősség tekintetében is különböznek egymástól.

‘Cascade Dawn’ ezüstös levelekkel, sötétlila erezettel

Chocolate Ruffles”, a felső oldalon sötét csokoládé levelekkel, alul lila levelekkel.

Creme Brule” egy nagyon feltűnő fajta kármin-barack levelekkel, ideális kontrasztos kombinációkhoz.

‘Mint Frost’ ezüstös levelek zöld erezettel, korallszínű virágok, fenntartja a téli lombozatot, amely hideg lilává válik ezüstös erezettel.

‘Plum Pudding’ fényes lila levelek ezüstös mintázattal, fehéres virágok

‘Purple Petitcoats’ korai fajta, hullámos levelek felül sötétlilától barnáig terjedő színűek, alul világoslila, krémszínű virágok.

‘Regina’ ennek a fajtának a levelei lila-ezüst színűek.

A ‘Rachel’ alacsony csomót alkot, tetején barna-lila levelekkel, alul világos lilával, fehéres virágokkal, 60 cm magas, 45 cm széles.

Lila-bordó tűzeső (Heuchera micrantha Palace purple)
Akár 30 cm magasra is. Apró, bézs színű, akár 45 cm magas virágfürtöket hoz. A “Palace Purple” egy jól ismert, kis virágú, intenzív cseresznyepiros lombozatú áfonyafajta, amelyet a kertészek nagyra értékelnek.

 

Kertnet
Author: Kertnet