Édesburgonya termesztése: Ízletes növény a kertedben

Az édesburgonya (Ipomoea batatas) eredeti területe Közép- és Dél-Amerika, ahol már több ezer éve termesztik. Az európaiak a felfedezések idején ismerték meg, és a mai napig nagy népszerűségnek örvend világszerte.

A növény kinézete nagyon különböző lehet a fajtától függően. Levelei szív alakúak, gyakran hosszú szárúak, míg a húsos, gumós gyökerek, azaz az édesburgonyák, hosszúkásak, és színük lehet fehér, sárga, narancs, rózsaszín vagy akár lila is.

Ne tévesszük össze a burgonyával

Bár az édesburgonya neve és kinézete alapján könnyen összetéveszthető a burgonyával, a két növény nem rokon. Az édesburgonya a szulákfélék családjába tartozik, míg a burgonya a burgonyafélék családjához.

Az édesburgonya nem csak finom, hanem rendkívül egészséges is. Gazdag béta-karotinban, C- és B-vitaminban, rostokban és ásványi anyagokban. Emellett gluténmentes, tehát a gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják.

A világ legnagyobb édesburgonya termelője Kína, ahol a növény nem csak étkezési célra, hanem takarmányozásra és ipari felhasználásra is kerül.

az édesburgonya gumója és levele

Az édesburgonya termesztése

Az édesburgonya a meleg, trópusi klímát kedveli, de alkalmazkodó képességének köszönhetően a mérsékelt égövben is megterem. Kezdjük az alapokkal!

Az édesburgonya ültetése
Az édesburgonyát általában hajtásokból nevelik, amelyeket rügyesített gyökérzetből szaporítanak. Ezeket a hajtásokat ültethetjük közvetlenül a kerti talajba, amint a hőmérséklet stabilan 10 fok Celsius felett van, általában május közepétől június elejéig.

Az ültetéshez válasszunk napos helyet, és lazítsuk fel a talajt jó mélyen, majd távolítsuk el a köveket és a gyomnövényeket. Ültetéskor a hajtásokat helyezzük 30-40 cm távolságra egymástól, a sorok között pedig hagyjunk legalább 90 cm távolságot.

Az édesburgonya gondozása
Az édesburgonya nem igényel különösebb gondozást, de a következőkre érdemes figyelni:

Öntözés: Jól bírja a szárazságot, de azért figyeljünk rá, hogy rendszeresen kapjon vizet, főleg a forró nyári hónapokban. Az öntözést mindig a talaj nedvességtartalmának figyelembevételével végezzük.
Tápanyag: Tápanyagban gazdag talajban jól fejlődik, ezért érdemes komposzttal dúsítani a talajt az ültetés előtt.
Gyomtalanítás:cIndái hamar benőhetik a kertet, de a növény fejlődésének érdekében fontos, hogy rendszeresen távolítsuk el a gyomnövényeket.

Betakarítása
A növény leveleinek elsárgulása és lehullása után szedjük be, ami általában szeptember-októberben történik. A betakarításhoz a növényt óvatosan ássuk ki a talajból, hogy a gyökereket ne sértse meg.

Miután kiszedtük a gyökereket, hagyjuk őket néhány napig száradni a napon, majd helyezzük őket egy száraz, hűvös helyre, ahol akár több hónapig is eltarthatóak. Az így tárolt édesburgonyát sötét, hűvös helyen akár több hónapig is tárolhatjuk. Viszont fontos, hogy közben ne érje napfény, mert ez zöld színűvé és ehetetlenné teszi a gyökereket.

Az édesburgonya betakarítása több részből áll

Felhasználása sokoldalú

Az édesburgonyát számos módon fel lehet használni a konyhában. Párolható, sütőben süthető, grillen is kiváló. Készíthetünk belőle édes süteményeket, de sós ételekben is megállja a helyét. A húsos, gyökérzöldségként használt része mellett a fiatal levelek is ehetőek, salátákhoz használhatóak.

Kiváló alternatíva a hagyományos krumpli helyett, főleg a diétázók körében népszerű, mivel alacsony a glikémiás indexe, ami azt jelenti, hogy lassan szívódik fel a szervezetben, így hosszan tartó energiát biztosít.

Az édesburgonya pikáns fűszerekkel, mint a chili, a fokhagyma vagy a gyömbér, nagyon jól harmonizál. De édesítőszerként is használhatjuk, például süteményekben, főzelékekben vagy smoothie-kban.

Az édesburgonya termesztése egy kis odafigyelést igényel, de a befektetett munka bőségesen megtérül a finom és egészséges termések formájában. A sokoldalúsága és tápanyagtartalma miatt érdemes belevágni a termesztésébe, és a saját konyhakertünk részévé tenni ezt a különleges növényt.