Primula vagy kankalin, több mint tavaszi vidámság

A változatos formájú, vidáman színes virág a kankalin vidámságot nyújt a téli szürkeség után. Az újévben először virágzó növények közé tartoznak. A nemzetség öt alfajjal és mintegy 500 fajjal rendelkezik. Sokukat dísznövényként termesztik.

A kankalin származása és elterjedése

A vidám kis kankalinok elsősorban a szupermarketekben árusított cserepes kis növényekként ismertek. Valójában azonban az északi féltekén honos évelő növények nagy csoportjáról van szó, a fajok több mint fele Kínában található. A kertészek folyamatosan új hibrideket hoznak létre, és a változatok száma évről évre nő. Ezek az évelők különösen kedvelik a hegyvidéki területeket.

Megfigyelhető a primulák sajátos alkalmazkodása az életkörülményeikhez: az alföldi fajok sárga, míg a hegyvidéki fajok – a sárga primula (Primula auricula) kivételével – rózsaszín, vöröses-lilás-kék színben virágoznak. Ez a jelenség azzal a ténnyel magyarázható, hogy az alföldön a  virágok beporzását a méhek végzik, míg a hegyekben inkább a pillangók.

A primulák, amelyek botanikai neve méltán érdemli ki, mivel a Primula a latin prima = “első” szóból származik, évelő lágyszárú növények, amelyek többsége föld alatti rizómahálózatot alkot. Szívósak és igénytelenek, így könnyen termeszthető kerti növények. A februártól májusig megjelenő virágai általában sűrűn egymás mellett elhelyezkedő, kis virágzatú, ernyőre, füzérre vagy fürtre emlékeztető virágzatból állnak. Ezáltal minden szín láthatóvá válik – a fehértől a sárgán, rózsaszínen, rózsaszínen és piroson át a liláig. A virágok mindig csövesek, öt szirommal és sárga torokkal. A virágszár, amely enyhén szőrös, néha felálló, néha lejtős, és egy levélrozettából nő. Egyes vadon élő fajok virágai kulcscsokorra emlékeztetnek.

A jól ismert cserepes és kerti növények elsősorban a szártalan kankalin  (Primula vulgaris), a gömbös kankalin (Primula denticulata), a a szobai kankalin (Primula obconica), a tündér kankalin (Primula malacoides) és a rózsakankalin (Primula rosea) hibridjei. A téglavörös kankalin (Primula bulleyana) különösen szép a szokatlan megjelenésével, a virágszáron pórusokba rendezett sárga és narancssárga virágokkal. Valamivel később, csak június és július között virágzik, mint más primulafajok, és 50 cm magasra nő.

A legtöbb  kankalin tartalmazza a kontaktallergén primint, amely allergiás dermatitiszt okoz. Ezért ültetéskor érdemes védőkesztyűt viselni. Az anyag nagyobb mennyiségben hányingert és gyomorfájást okoz. Jobb, ha a gyerekeket és a háziállatokat távol tartjuk a primőröktől. Mindazonáltal a primulák virágai kis mennyiségben fogyaszthatók.

A kankalin ültetése és gondozása

A legtöbb kankalint kora tavasszal kis műanyag cserepekben lehet megvásárolni. Egynyári növényeknek tűnnek, de valójában ezek az apró, színes tavaszi hírnökök évelők, és tavasszal vagy ősszel ültethetők a kertbe. Számos fajta kedveli a napfényes vagy félárnyékos, termékeny aljzatot. Ültetéskor dúsítsa az aljzatot egy kis adag komposzttal. Cserépben és ágyásban egyaránt nevelhetőek. A kerti tavak szegélyére és más, nagyon nedves aljzatra a Primula rosea különösen alkalmas, mivel jól tűri a nedves talajt.  Ha elegendő hely van az ágyásban, a primulák gyorsan terjednek a rizómáik révén. A könnyen nevelhető virágzó növények nem igényelnek különösebb gondozást; mindössze annyit kell tennie, hogy rendszeresen eltávolítja a virágokat és a sérült növényi részeket. Az földjét kell tartani, de nem túlzottan nedvesen. Érdemes viszont megjegyezni, hogy a primulák nem tűrik a szárazságot és a tűző napot. Meghálálják ha tavasszal, a növekedés kezdetén egy adag vegyes műtrágyát adunk.. Humuszos talajokon nincs szükség további tápanyagra az évben.

Kankalin vagy prumula

Hol mutat a legjobban?

Kora tavasszal szinte minden üzletben láthatók cserepes primulák. Színes kompozíciók sztárjai az ablakpárkányokon vagy a bejárati ajtó előtt. Mind a ládákban, mind az ágyásokban kis csoportokban ültetik. A tulipánokkal és nárciszokkal együtt tavaszi hangulatot idéznek. Kicsit később a szarvacskás árvácska (Viola cornuta), a boglárka, a százszorszép és a réti margitvirág (Leucanthemum vulgare) lesz a megfelelő partner. Jól látható helyen, puha moha hátterében, zöld borostyánnal vagy díszfűvel kombinálva a primőrök stílusos tavaszi látványossággá válnak. Hivalkodó a sudár kankalin  (Primula elatior), amelynek virágzatának szára akár 25 cm magas is lehet, valamint a gömbös kankalin (Primula denticulata) felfelé törő virággömbjei.

A különböző kankalin fajták sárga, fehér, piros, narancssárga és kék virágai mind a ládákban, mind a kertben a tavasz gyönyörű hírnökei. Alkalmasak fák és cserjék lombja alá is. Mivel ősszel részben visszahúzódnak a földbe, páfrányokkal, fűfélékkel vagy későn virágzó évelőkkel kell kombinálni őket az ágyásokban. A hosszú szárú primulák még vágott virágnak is alkalmasak – más alacsony virágokkal együtt gyönyörű tavaszi csokrokat alkotnak és alkalmasak a sziklakertbe is.

Szívós kankalin fajták
Mivel számos fajta az alpesi régiókból származik, a kerti ágyásokban is nagyon szívósak. Különösen a szár nélküli kankalin (Primula vulgaris), amely a legnépszerűbb cserepes virágok közé tartozik, télálló évelő növény, és valójában jobban szeret ágyásban, mint cserépben maradni. Csak nagyon kemény fagyok idején kell őket letakarni. A cserepes növények a legjobban világos, hűvös helyiségben telelnek át.

A primula szaporítása és betegségei

Mivel földalatti rizómákat képeznek, így a szaporítás nagyon egyszerű. Virágzás után a növényeket egyszerűen csak ásóval szét kell osztani, és legalább 20 cm-es időközönként újra kell ültetni. Magról is szaporíthatók; egyes fajok magról szaporodnak.

A robosztus pfajták rendkívül ellenállóak minden betegséggel szemben. Ha a talaj túl nedves, szürkepenész (Botrytis cinerea) vagy gyökér- és szárrothadás léphet fel. A gyökérrothadás külsőleg a levelek halványzöld elszíneződésében vagy hervadásában nyilvánul meg. Az egyetlen dolog, ami segíthet, az a penészes növények eltávolítása és a primőrök újratelepítése. A kártevők ritkán jelennek meg a primőrökön; időnként egy-egy duzzadt növény jelenik meg rajtuk, amely egy új ízt próbál ki. Az üvegházban viszont gyakoriak a levéltetvek, a mini molyok és a pókhálós atkák.

A legszebb fajták

A Primula nemzetség különböző fajai – a termesztett fajtákat nem számítva mintegy 500 faj létezik – virágszínük, virágzási idejük, magasságuk és növekedési formájuk szerint különböznek egymástól. Általában 2-25 virág alkot egy virágzatot, amelyek ernyőbe vagy fürtökbe rendeződnek. A virágok lehetnek szimpla, telt vagy akár hullámosak is. A különböző primőrfajok egy ágyásban való elhelyezésével februártól júliusig élvezheti virágaik szépségét.

A cifra kankalin (Primula auricula) – Az Alpokban, az Appenninekben és a Kárpátokban mészköves aljzaton termő vadon élő faj. A növény 5-25 cm magasra nő, és áprilisban és júniusban virágzik. Húsos, sima leveleit rozettába gyűjti, és az egyetlen alpesi primőrfaj, amely élénksárga, sárgabarack illatú virágokat fejleszt. Az évelő alpesi primőr a vízáteresztő, meszes talajt kedveli, napos vagy félárnyékos helyen.
A szobai kankalin (Primula obconica) – Az évelő primulafaj, amely csak -5°C-ig fagyálló, és a telet beltérben kell töltenie. Kínában és Thaiföldön őshonos, hazánkban cserepes virágként termesztik. A növény 5-25 cm magasra nő. A fajtától függően különböző időpontokban virágzik. Az ernyőkbe rendezett virágok lehetnek fehérek, rózsaszínűek vagy halványlilák. Vannak gyűrött, telt és szimpla virágú fajták. A csésze alakú primőr egész évben termeszthető beltérben. A levelek és szárak finom szőrszálai pirimint termelnek, amely allergiás embereknél bőrgyulladást okozhat. A tünetek azonban gyorsan elmúlnak, ha citrommal vagy ecettel savanyított vízzel dörzsöljük át. Elővigyázatosságból viseljen védőkesztyűt a primőrök átültetésekor.
A tündér kankalin (Primula malacoides) – 30-45 cm magasra növő faj. Kínában és Mianmarban őshonos, hidegtűrése gyenge, ezért csak cserepes növényként termeszthető. A fehér, rózsaszínű vagy levendulaszínű virágok hosszú virágszárakon, többszárú fürtökben gyűlnek. A kankalinok ősszel elvetett magokból fejlődnek, és márciusban virágoznak.

A sudár kankalin (Primula elatior) – A lengyel hegyekben található, 10-30 cm magasra növő vadon termő primula. A virágok  halványsárga színűek, napsárga középpel. Márciustól májusig fejlődnek. A prímás különösen alkalmas bokrok és fák alá ültetésre. Ideális helyet talál napos vagy félárnyékos helyen, friss vagy nedves, agyagos talajon. Nagyon mutatósak a Primula elatior hibrid fajták sötét szirmokkal, sárga középpel és halvány szegéllyel, ami csodálatos kontrasztot alkot.
A gömbös kankalin (Primula denticulata) – Nepál, Tibet és Afganisztán hegyvidéki területeiről származó alacsony évelő növény. Télálló, és 15-30 cm magasra nő. Március és május között virágzik, hosszú, szőrös szárakon gömbölyded virágzatot fejlesztve, amely számos egyes virágból áll. Színük fajtától függően változik, lehet fehér, rózsaszín vagy kék-lila. Ez a gömb alakú primőr a friss, nedves, áteresztő és humuszban gazdag, félárnyékos talajt kedveli. Kedvelt fajták: ‘Alba’, ‘Ruby’ és ‘Grandiflora’.
Az orchideakankalin (Primula vialii) – Kínában őshonos, télálló évelő növény, amely akár 30 cm-re is megnő. Világoszöld, szálkás levelekkel és kétszínű virágzattal rendelkező csomókat képez. Az egzotikus megjelenésű primőr májustól júliusig virágzik. Az apró virágok hosszú, merev virágszáron ülnek, és magasra törő, kúp alakú tüskéket alkotnak. Az egyes virágok kicsik, harang alakúak, rózsaszínűek, a piros kehellyel kontrasztban. Ez az érdekes és vonzó növény kifejezetten nedves talajokat kedvel, és gyakran vadon, patakok mentén nő. Különösen nagy virágzatú a ‘Red Hot Poker’ fajta.

 

 

Kertnet
Author: Kertnet

Leave a Reply