Sűrű sárga bokrunk: a korai zanót

A Cytisus ×praecox, más néven korai zanót, egy népszerű dísznövény, amelyet a világ számos részén termesztenek. A növény hibrid eredetű, és a Cytisus multiflorus és a Cytisus purgans keresztezéséből származik. A délnyugat-európai hegyvidéki területeken őshonos. Keresztezése először a 19. században történt, és a növény kiváló tulajdonságai miatt hamar népszerűvé vált. A korai zanót lombhullató egy sűrű, bokros ágrendszerű növény, amely jól alkalmazkodik a különböző talaj- és klímaviszonyokhoz. Díszítőértékét a tavasz második felében nyíló bézs színű, vagy sárga virágok adják, melyek csaknem egy hónapig díszítenek.

Ennyi helyre ültethetjük

 Sokoldalú és könnyen kezelhető dísznövény, amelynek széles körű kertészeti felhasználása van. A növény sűrű bokrai és színpompás virágai szépen kiegészítik a kertet, és sok kertész számára kedvelt választás a kertjükben.

 • Évelő ágyak: A növény sűrű bokrai szép kontrasztot alkotnak a többi évelő növénnyel, és színpompás virágaikat általában a tavaszi hónapokban bontják ki.
 • Sziklakertek:  A növény alacsony termete és széles terjedése miatt könnyen illeszthető a sziklakertekbe, és virágai szépen kiemelkednek a kavicsos talajból.
 • Kerti domborzat: A növényt az emelkedő talajfelszínekbe ültetve, könnyen kialakítható vele a domborzat, amely szintén színpompás virágzással lesz káprázatos.
 • Vágott virágok: A korai zanót szép vágott virágnövény, amelyet a kertekben és parkokban elérhető virágállomány miatt gyakran használnak a virágkötők.
 • Talajtakarás: A sűrű bokrai miatt a növény tökéletesen lefedi a talajt, és elnyomja a gyomokat, miközben színpompás virágaival díszíti a kertet.

korai zanót a tengerparton

Mikor virágzik?

A korai zanót nagyon színpompás virágai teszik különlegessé, amelyek sárga vagy bézs színben pompáznak. Az apró, pillangós virágok nagyon illatosak, és a növény sűrű bokrai tele vannak velük. A virágzás után a korai zanót továbbra is látványos dísznövény marad, bár virágai elhalványulnak, és a növény levelei válnak dominánssá.

Tavasszal virágzik, április és május hónapokban, bár a virágzási időszak néhány nappal korábban vagy későbbre is változhat. A virágzási időszak hossza körülbelül 2-3 hétre tehető, és a növény az első éves hajtásokon hozza a virágokat.

Így érzi jól magát a korai zanót

 • Viszonylag igénytelen növény ezért könnyen tartható dísznövénynek számít. A megfelelő napsütés, a jó vízelvezetésű talaj, a rendszeres öntözés és az egyszerű műtrágyázás segítségével egészséges és virágzó növényt nevelhetünk.
 •  A korai zanót szereti a napos helyeket, és virágzásának intenzitása és hossza nagyban függ a napfény mennyiségétől.
 • Melegkedvelő növény, és jól bírja a melegebb klímát. Télálló növényként ismert, és akár -15 °C-ig is elviseli a hideget.
 • A közepesen tápanyagban gazdag talajokon és jó vízelvezetésű talajokban érzi jól magát. A túl nedves vagy túl száraz talajok nem megfelelőek a növény számára. Fontos, hogy ne ültessük meszes talajba, mert mészkerülő növénynek számít.
 • Jól bírja az aszályos időszakokat is, de párás környezet mégis elengedhetetlen ahhoz, hogy a növény egészségesen és erőteljesen növekedjen.
 • Mérsékelt tápanyagigényű növény, műtrágyázni nem szükséges az egészséges növekedéshez.
 • Jól alkalmazkodik a szélsőséges időjárási viszonyokhoz, például a szélsőséges szél- és nedvességviszonyokhoz is, de az átültetést rosszul viseli, ezért célszerű azonnal a végleges helyére ültetni.

korai zanót a kertben

Érdekességek a zanótról

Számos hasznos tulajdonsága miatt a népi gyógyászatban is felhasználják. A növény kivonatait és teáját gyakran használják reuma és izületi gyulladások kezelésére, valamint különböző bőrbetegségek, például akné és ekcéma kezelésére is. Azonban fontos megjegyezni, hogy a korai zanót növény egyes részei, különösen a magjai, mérgezőek lehetnek!

 

Kertnet
Author: Kertnet