A krókusz (Kerti Sáfrány) a mi tavaszi hősünk

A  sáfrányv vagy krókusz (Crocus) nemzetség a sáfrányfélék családjába tartozik. Mintegy száz fajt, valamint számos alfajt és a különböző fajok keresztezésével létrehozott hibrideket számlál. Szeretné tudni, hogyan kell gondozni ezt az egyedülálló virágot? A cikkben mindent elmagyarázunk!

A vadon élő fajok hazája Közép- és Dél-Európa, Észak-Afrika, a Közel-Kelet és Kína nyugati része.

A kerti termesztésben a leggyakoribbak:

lorai sáfrány (Crocus chrysanthus),
illír sáfrány  (Crocus tommasinianus),
tavaszi krókusz (Crocus vernus),
fekete sáfrány(Crocus siberi).
Ezek a fajok tavasszal virágoznak, míg az őszi krókuszok közé tartoznak:

pompás krókusz (Crocus speciosus),
valódi sáfrány (Crocus sativus).
A termesztett krókuszvirágok narancssárga virágporzóját évezredek óta gyűjtik, szárítják és fűszerként használják. Ma a sáfrány a világ legyik egdrágább fűszere.

Egy nem hagymás gumós

A krókuszokat gyakran tévesen hagymás növényeknek nevezik, de a növény föld alatti része gumó, amely egy speciálisa föld alatti hajtás – egy megvastagodott szár. Ezek a gumósvirágúak egynyáriak, de minden tavasszal egy vagy több utódhagymát képeznek.

A gumóból közvetlenül a fűszálakra emlékeztető keskeny levelek emelkednek ki. A növény a fajtától függően eléri az 5-15 cm-es magasságot. A krókuszok között megkülönböztetünk tavaszi, őszi és nagyvirágú csoportokat. Az első csoport virágzási ideje kora tavasszal, februártól márciusig tart, a nagyvirágú hibridek szintén tavasszal virágoznak áprilisig, míg az őszi krókuszok általában szeptembertől októberig fejlesztenek virágokat. A leggyakoribb virágszínek a lila, a sárga és a fehér; vannak kétszínű fajták is.

Milyen helyek a kedvencei?

A tavaszi virágzású botanikus krókuszok a kertben napos helyen fejlődnek a legjobban; az őszi virágzású krókuszok félárnyékos helyen is jól érzik magukat. A nagyvirágú hibridek, azaz a klasszikus kerti krókuszok a napos vagy félárnyékos fekvést kedvelik. A krokuszok mindegyike szereti a vízáteresztő talajt, mivel a pangó víz a gumók rothadásához vezet.

A leggyakoribb virágszínek a lila, a sárga és a fehér; vannak kétszínű fajták is.
A leggyakoribb virágszínek a lila, a sárga és a fehér; vannak kétszínű fajták is.
Míg a tavaszi krókuszok homokos és köves talajon is szépen virágoznak, az őszi fajták a jó agyagos kerti talajt kedvelik. A túl nehéz talajok az első krókuszcsoport számára homok hozzáadásával javíthatók.

színes crocusok

A krókusz ültetése

A tavaszi krókuszok ültetésének legjobb ideje október-november. Az őszi virágzású krókuszokat viszont augusztusban ültetjük. A tavaszi krókuszok ültetési mélysége 6-10 cm, akárcsak a gumók közötti távolság. Az őszi krókuszokat nagyobb gumóik miatt valamivel mélyebbre kell ültetni. Mivel a krókuszok idővel a gyökereikkel a mélyebb talajrétegekből kezdenek táplálékot és vizet nyerni, semmi sem fog történni, ha viszonylag sekélyre ülteti őket. Érdemes körülbelül 10 gumót egymás mellé ültetni, mivel a krókuszvirágok csoportosan fejtik ki a legszebb hatást. Ha valaki a gyepet krókuszos rétté akarja alakítani, célszerű lazán és strukturálatlan elrendezésben ültetni. A következők fajták különösen alkalmasak a vadon termesztett hatás kialakítására:

sárga sáfrány (Crocus flavus),
korai sáfrány (Crocus chrysanthus),
tavaszi krókusz (Crocus vernus),
illír sáfrány  (Crocus tommasinianus).
Sűrű fészkeket képeznek, amelyeket néhány év múlva szét lehet osztani.

Hogyan kell gondozni a krókuszokat?

Az ültetés után a krókuszok nem igényelnek különösebb gondozást. Fontos, hogy ne vágjuk le a leveleket, amint elvirágoztak. Csak akkor szabad eltávolítani őket, ha már sárgák, mert különben a növény meggyengül és gyorsabban elpusztul. Ezért, ha a gyepen krókuszok nőnek, várjuk meg, amíg a krókuszok levelei elszáradnak, mielőtt először nyírnánk a füvet.

Ha szükséges, tavasszal, amikor  elkezdenek leveleket növeszteni, trágyázhatjuk őket. Erre egy folyékony szerves trágya a leginkább alkalmas, amelyet öntözéskor kell kijuttatni.

Krókuszok a kertben

A tavaszi krókuszokat napos ágyásokban korán virágzó tavaszi virágokkal, mint például:

boglárka (Eranthis),
hóvirág (Galanthus),
hunyor (Helleborus),

A télire levelüket lehulló bokrok alatt is gyönyörűen mutat a színes krókusz szőnyeg. Az alacsony fajták alkalmasak sziklakertekbe, tavaszi és őszi virágzásúak egyaránt. Általános szabály, hogy a krókuszokat mindig csoportosan kell ültetni a nagyobb színhatás érdekében.

Az alacsony krókuszok cserépbe is ültethetők, például Iris reticulata vagy kisvirágú nárciszokkal együtt.

Íme néhány ötlet a krókuszok ültetéséhez:

1. sáfrányos rét
Egyszínű vagy más tavaszi virágokkal vegyesen, színszőnyegként.

2. virágágyások krókusszal
Mielőtt az évelők elfoglalják a virágágyásokat, a krókuszok élénk színeikkel elvarázsolják az üres helyeket. Csak ne feledje, hogy ne károsítsa a krókuszgumókat a talaj felásásával.

4. sziklakertek
Az alacsony évelő növényekkel, például kakukkfűvel vagy szedummal beültetett sziklakertek tökéletes hátteret biztosítanak a drágakőszerű krókuszok számára. Ideális egy napos, vízáteresztő talajjal rendelkező hely.

5 Út menti szegélyként
Akár egy kerti út mentén, akár egy kerítés mentén, az ültetett krókuszok ezeket a feltűnésmentes helyeket színes hangsúlyokká varázsolják.

6. cserepek, konténerek
A tavaszt a ház bejáratához és az ablakok alá lehet vinni. A sekély ültetés miatt a krókuszok jól alkalmazhatók konténerekben. Ezeket egyszerűen virágföldbe ültetik. A virágzás meghosszabbítása érdekében a krókuszok, tulipánok, nárciszok és jácintok együtt ültethetők.

 

A krókusz szaporítása

Gumóiból utódhagymák képződnek, amelyeket nyáron ki lehet venni a földből és át lehet ültetni. Egyes fajok a megfelelő élőhelyeken maguktól is szaporodnak. A krókuszok azon növények közé tartoznak, amelyek magjainak több napig fagypont alatt kell maradniuk ahhoz, hogy később kicsírázzanak. A magoncoktól a virágzó növényig általában több év telik el. A termesztett krókusz csak vegetatív úton szaporítható.

crocus lila színben

 

A krókusz betegségei és kártevői

A krókuszok nem nagyon fogékonyak a betegségekre. Ritka esetekben gombák által okozott gumórothadás üti fel a fejét. A fertőzött gumókat el kell távolítani, és a fertőzött helyre több évig nem szabad sem a krókuszokat, sem a hagymás növényeket, például a tulipánokat és a nárciszokat ültetni, hogy a betegség ezeket se fertőzhesse meg. A kezelési lehetőségek valószínűleg nem állnak rendelkezésre.

A fő kártevő, amely kárt okozhat, a lárva, amely a gumókat fogyasztja. A rágcsálók elleni védekezéshez speciális csapdákat vagy repellenseket használnak. A krókuszgumókat ültetés közben drótkosarakkal is  meg lehet védeni.

 

 

Kertnet
Author: Kertnet

Leave a Reply