Selyemakác, az igéző rózsaszín esernyő

A selyemakác (Albizia julibrissin) szépségét nem lehet túlbecsülni: filigrán levelei minden széllökésnél táncolnak, fehér-rózsaszín ecsetvirágai pedig egzotikus bájt árasztanak. Ez a szokatlan dísznövény a rokon akácfélékhez hasonlóan a pillangósok családjába tartozik.

A selyemakác származása

Az Albizia név Filippo degli Albizzi firenzei nemesre utal, aki a 18. század közepén elsőként hozta a növényt Konstantinápolyból Európába. A julibrissin név perzsa nyelven “selyemvirágot” jelent, és a selyemszálakra emlékeztető hosszú porzóra utal. A perzsa és japán “alvó fa” elnevezés az albita egy bizonyos tulajdonságából ered, amely éjszakára bezárja leveleit – “elalszik”. – és hajnalban újra kinyitja őket.

Természetes elterjedési területe Irántól a Himaláján át Japánig terjed. Ma már az USA délkeleti régióiban is megtalálható. A mi körülményeink között ez a hidegre érzékeny fa sokáig csak cserépben termesztve volt megcsodálható. Napjainkban a jelentősen melegedő éghajlat hatására egyre gyakrabban találkozhatunk velük a kertekben. Emellett olyan fajtákat is kifejlesztettek, amelyek ellenállnak a fagyoknak.

Hogy néz ki a és milyen magasra nő?

Habitusában, lombozatában és termésében némiképp emlékeztet az akácfára, de sokkal filigránabb, és a virágai is teljesen különbözőek. Ideális körülmények között fává nő, és eléri a 6-8 méteres magasságot. Éves növekedése 20-40 cm. Sajnos nem tartozik a hosszú életű fák közé, ritkák a 30 évnél idősebb példányok. A korona széles és szétterülő akár csak egy esernyő.

Levelei nagyon érzékenyek, és minden szellő megmozgatja őket. Kétszeresen szárnyaltak, 20-40 cm hosszúak és 25 cm szélesek. Minden levél 6-12 pár ágból áll, amelyek 20+30 pár levélkére oszlanak. Különleges képességük, hogy sötétben vagy szárazság idején “alvó” testtartást felvéve becsukódnak.

Virágzási időszaka júliustól augusztusig tart. Ekkor minden kétséget kizáróan a fa minden tekintetet magára irányít. Virágai finom, élénk rózsaszínű selyemszálakból álló ecsetekre hasonlítanak. Nincsenek szirmaik, és a hosszú (2-3 cm-es) porzók csoportjai sűrű fejeket alkotnak a szárak végén. A termések lapos, 10-20 cm hosszú és 2-2,5 cm széles hüvelyek.

Többnyire szoliterként ültetik. Akár egy teraszon, akár a gyep közepén áll, rendkívüli szépségét teljes virágzásában mutatja meg. Sokan tudatosan ültetnek terasz közelébe, hogy kihasználják ernyőszerű árnyékát. Egzotikus megjelenése ünnepi hangulatot kölcsönöz a helynek. Különösen gyakran találkozhatunk a mediterrán stílusú kertekben vagy télikertekben.

selyemakác virágzata

Télálló fa-e a selyemakác?

A selyemakác részben télálló, ami azt jelenti, hogy bizonyos mértékig, néhány éves korára már elviseli a hideget és a fagyot. Nálunk már szépen áttelelnek az újabb, télálló fajták. Fiatal korában érdemes, a töve köré télre egy réteg mulcsot vagy lucfenyőágakat kell elhelyezni (minimális távolságot tartva a törzstől, hogy ne sérüljön a kéreg), és légáteresztő fagyvédelemmel ellátni. Néhány év elteltével a már -15 °C-os fagyokat is elvisel, legalábbis rövid ideig.

A selyemakác ültetése

Napos vagy félárnyékos helyet kell biztosítani számára a kertben. Szélvédett helyen, például a ház déli falának támasztva érzi magát a legjobban. A selyemkác számára jó vízelvezetésű és humuszos talaj az ideális. A könnyű és homokos talajokon a növények fagyállóbbak, mint a termékeny, nedves agyagos talajokon. Az átmeneti szárazságos időszakokat nagyon jól tűrik.

Ültetése ugyanolyan, mint bármelyik normál fának. Csak a vízelvezetésre kell odafigyelni. Még nehéz agyagos talajon is megfelelően elő lehet készíteni az ültetési helyet. A gödröt mélyebbre kell mélyíteni, és az aljára homokból és kavicsból álló vízelvezető réteget kell fektetni. A csemetét komposzttal kevert talajba helyezzük, és kezdetben egy kis tartós trágyát adunk hozzá.

Konténerbe ültetésük hasonlóan egyszerű, csak speciális, cserepes növényekhez való földet kell használni, és egy maréknyi komposzt sem árt. A virágföldre azért van szükség, hogy a fa gyökerei is levegőhöz jussanak, és ne tömör, agyagos aljzatba ültessük. A konténeres selyemakác a legjobban a napon, meleg helyen, például a teraszon fejlődik. Télen világos és hűvös helyiségben tud a legjobban áttelelni.

 

selyeamakác virága

A selyemakác gondozása

A megfelelő helyre ültetve a fa nem igényel különösebb gondozást Kertben jól tűri a szárazságos időszakokat, és nem igényel műtrágyát. A konténerben, cserében nevelt selyemakác egy kicsit több figyelmet igényel. Gyökerei nem tudják hasznosítani a mélyebb talajrétegek nedvességét, ezért a rendszeres öntözés és egy kis tavaszi műtrágyázás a gondozás alapja. Ezen túlmenően a cserepes növényeket háromévente, de legalább ötévente át kell ültetni friss földbe.

A selyemakácok gondozása során fontos figyelemmel lenni a növény specifikus igényeire. Fiatal korukban a rendszeres öntözés mellett a téli védelem is kiemelt fontosságú, hiszen a fiatalabb példányok még nem rendelkeznek elegendő ellenálló képességgel a hideggel szemben. A megfelelő teleltetési körülmények biztosítása érdekében érdemes a növény alját felkupacosítani és mulccsal takarni, így védve a gyökérzetet a fagyoktól.

A selyemakác nem csak szépségével, hanem praktikus tulajdonságaival is hódít. Szárazságtűrő képessége és a mérsékelt fagyokkal szembeni ellenállása révén széles körben alkalmazható különböző klimatikus viszonyok között is. Ezen felül, a selyemakác különleges képessége, hogy levelei éjszaka összecsukódnak, nem csak egy érdekes természeti jelenség, hanem a növény vízgazdálkodásának optimalizálását is szolgálja.

Ami a metszést illeti, a fa önmagában is gyönyörű koronát alkot. Csak a száraz ágakat szükséges levágni.

Szaporítása magvetéssel

A selyemakác szaporítása többnyire magvetéssel történik, ami egy viszonylag egyszerű, ám türelmet igénylő folyamat. A magokat általában késő ősszel gyűjtik, majd a vetésig száraz helyen tárolják. A magvetés előtt a magokat szkarifikálni kell, vagyis meg kell karcolnunk a kemény maghéjat, hogy elősegítsük a csírázást. Ezt követően a magokat áztatásban is részesíthetjük néhány órára vagy egy éjszakára, hogy tovább növeljük a csírázási arányt. A magvetést tavasszal, áprilisban vagy májusban végezzük, lehetőség szerint meleg, védett helyen, például fólia alatt vagy szabadföldön. A magcsemeték kezdetben fagyérzékenyek, ezért az első években fontos a megfelelő védelem biztosítása, például mulccsal vagy talajtakarással. A selyemakác fiatal növényei lassan fejlődnek, de türelemmel és megfelelő gondozással erős, gyönyörű fákká nőhetnek, amelyek éveken át díszítik majd a kertet.

Selyemakác fajták

A selyemakác több mint száz faja él Ázsiában, Afrikában és Ausztráliában, ami lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a kertjéhez leginkább illő változatot. Ezek a fajták különböző méretűek és virágzatúak lehetnek, így a választékban megtalálhatók a visszafogottabb, egyszerűbb virágú fajták éppúgy, mint a látványos, intenzív színű virágokkal büszkélkedő változatok. A selyemakác adaptálhatósága és változatossága teszi igazán különlegessé ezt a növényt, lehetővé téve, hogy minden kertben megtalálja a helyét.

A selyemakác (Albizia julibrissin) számos fajtája létezik, melyek különböző tulajdonságokkal rendelkeznek. Itt egy táblázat, amely kiemeli néhány népszerű fajta jellemzőit:

Fajta NeveMagasságVirág SzíneKülönleges Tulajdonságok
Albizia julibrissin ‘Ombrella’4-6 mSötétrózsaszínSűrű korona, bőséges virágzás
Albizia julibrissin ‘Summer Chocolate’5-6 mRózsaszínSötétbarna, majdnem csokoládé színű levelek
Albizia julibrissin ‘Evi’s Pride’4-5 mHalvány rózsaszínGyors növekedés, korai virágzás
Albizia julibrissin ‘Rosea’6-8 mVilágos rózsaszínErős növekedés, nagy virágok
Albizia julibrissin ‘Pendula’4-5 mRózsaszínSíró (függőleges) növekedési forma

Ezek a fajták különböző kertészeti igényeket és esztétikai preferenciákat szolgálnak ki. A ‘Summer Chocolate’ például különösen népszerű a sötét levelei miatt, amelyek kontrasztot alkotnak a világosabb zöld vagy színes növényekkel. Az ‘Ombrella’ fajta bőséges virágzása és sűrű koronája miatt kedvelt, míg a ‘Pendula’ síró formája különleges vizuális érdekességet biztosít a kertekben.

Fontos megjegyezni, hogy a selyemakácok gondozása során figyelembe kell venni az adott fajta specifikus igényeit, különösen a fagyérzékenység és a napfény iránti igény tekintetében. A megfelelő gondozással ezek a gyönyörű díszfák éveken át díszíthetik a kerteket, parkokat és utcákat.

Nem virágzik a selyemakác – mit tegyek?

A selyemakác virágai a kert abszolút fénypontjai, amelyeket egész évben várunk. A rózsaszín és pirosas finom szálas virágzatok ringatóznak a szélben, és mindenkit elvarázsolnak. Érdemes türelmesen kivárni bimbók kinyílására. Ennek a selymes szépségnek is időre van szüksége, hogy előkészítse mutatós belépőjét.

Nem árt tudni, hogy csak akkor kezd virágozni, ha a fa elér egy bizonyos méretet, körülbelül 150 cm-t, és egy bizonyos kort,  2-3 évet. Viszont teljes virágpompájában látvány annyira magával ragadó, hogy egyértelműen megéri a várakozást.

 

Kertnet
Author: Kertnet