A csodálatraméltó nárcisz

A tulipán és a jácint mellett a nárcisz az egyik legnépszerűbb tavaszi hagymás virág. A fajták hihetetlen változatossága sok lehetőséget ad mindenkinek, aki eredeti tavaszi kompozíciót szeretne létrehozni velük a kertben. Bár a nárciszokat az egyik legkönnyebben termeszthető hagymás növénynek tartják, megvannak a maguk követelményei, amelyeket teljesíteni kell ahhoz, hogy szépen és bőségesen virágozzanak.

A nárciszok származása és igényei

A nárciszok általában a világ melegebb régióiban őshonosak, és bár télen a földben maradhatnak, jobb, ha kellően meleg és védett helyet választunk számukra. Célszerű továbbá egy réteg mulccsal, például fakéreggel, levelekkel vagy komposzttal takarni őket télire.

A nárciszok a világ különböző tájairól (beleértve Európát és Ázsiát is) származó, több mint 70 fajtája is ismert. A termesztésben azonban elsősorban a számos hibrid fajtájuk a legnépszerűbb, amelyek általában sokkal mutatósabbak, mint az alapfaj. Az egyes növények magasságukban, valamint virágaik színében és alakjában nagyon eltérőek, ezért az egyszerűség kedvéért a fajtákat több csoportra osztjuk tovább (pl. trombitanárcisz, nagyvirágú nárcisz, telt nárcisz, kisvirágú nárcisz, triandrus hibridek, cyclamineus hibridek, jonquilla hibridek, tazetta hibridek, poeticus hibridek, valamint vadon élő és botanikai fajok).

sárga-fehér nárciszok

Hova ültessük?
A nárciszok szeretik a napot, ezért a legjobb, ha meleg és jól benapozott helyre ültetjük őket. Mivel azonban a növények kora tavasszal virágoznak, amikor sok fa és cserje még csak most kezdi a levelek fejlődését, fák alá is ültethetők, mivel ebben a korai évszakban a levelek nem veszik el a fényt a növényektől. A nárciszok más tavaszi hagymás virágokkal együtt ágyásokba és a gyepen lévő szigetekbe is ültethetők. A botanikus fajták sziklakertekben is jól mutatnak, az alacsonyabb fajták pedig ágyásszegélyként is jól működnek.

Talaj
A nárciszok a termékeny, humuszos, vízáteresztő, enyhén nedves, lehetőleg semleges pH-jú szubsztrátokat kedvelik. Nem tűrik a nehéz, hideg és nedves talajokat, amelyek komoly veszélyt jelentenek rájuk, különösen a nyári nyugalmi időszakban és télen.

Ültetés
A kerti nárciszokat ősszel ültetjük, de korábban, mint a tulipánokat és más hagymás növényeket, mivel hosszabb időre van szükségük a gyökeresedéshez és valamivel magasabb hőmérsékletre (VIII- IX. k.). Túl későn ültetve gondot okozhat a telelésük. A többi hagymás növényhez hasonlóan a nárciszokat is a hagyma magasságának háromszorosával megegyező mélységbe ültetjük.

nárcisz a virágágyásban

A nárcisz gondozása egyszerű

A tenyészidőszak alatt a nárciszok nem igényelnek különösebb gondozást. Virágzás után azonban érdemes eltávolítani a virágzó virágzatokat, amelyek elcsúfítják a növényt, és feleslegesen megterhelik a hagymákat, amelyek a téli tápanyaggyűjtés helyett a termőtestek táplálására összpontosítanak. Metszéskor azonban hagyjuk meg a növények leveleit, és hagyjuk, hogy maguktól visszahaljanak. Ezek gyakran még egy ideig zöldek maradnak a virágzás után, és értékes tápanyagokat biztosítanak a hagymák számára.

A nárciszok több évig is megmaradhatnak egy helyen, de ha csapadékos és hűvös nyarat jósolnak, a levelek elszáradása után érdemes kiásni a hagymákat, és őszig száraz, sötét és szellős helyen tárolni őket, hogy a nyári nyugalmi időszak alatt ne érje őket nedvesség. Így a beteg vagy kártevőktől (pl. a hagymabogár lárvája által) fertőzött hagymákat is könnyebb lesz eltávolítani a további termesztésből. Érdemes néhány évente megfiatalítani a növényeket úgy is, hogy a hagymákat kiássuk és új helyre ültetjük.

Tápanyagszükséglet

A nárciszok szeretik a termékeny talajt, ezért a tavaszi szezon kezdetén érdemes több tápanyagot tartalmazó műtrágyával táplálni őket, a hagymás növényekhez való műtrágyákat választva, és a gyártó által ajánlott adagokban és időpontokban kijuttatva. Az is jó ötlet, ha a növények körüli talajt komposzttal mulcsozzuk, ami sok értékes szerves anyagot juttat a talajba.

A nárcisz növényvédelme

A nárciszok általában egészséges növények, de nem megfelelő körülmények között termesztve betegségektől (pl. szürkepenész, hagymarothadás) vagy kártevők (pl. hagymabogár, hagymabogár) támadhatják meg őket. Ezért a termesztés során nagyon fontos a megelőzés: megbízható forrásból kell beszerezni a termesztésre szánt egészséges hagymákat, a nyári nyugalmi időszakban és télen nem szabad hagyni, hogy a hagymák átnedvesedjenek, és a beteg növényeket el kell pusztítani.

Kertnet
Author: Kertnet