A hóvirág, akit elsők között csodálhatunk

A hóvirágot mindenki jól ismeri és azt is tudjuk, hogy a hagymás növények közé tartozik, a tavaszi ébredést hirdeti. Bár mintegy 20 fajból áll, a hóvirág (Galanthus nivalis), az Elwes-hóvirág (Galanthus elwesii) és ritkábban a Voronov-hóvirág (Galanthus woronowii) és mindenképpen a kertekben leggyakrabban termesztett fajok között szerepel Megfelelő körülmények között elég gyorsan nőnek, és kiterjedt fürtöket alkotnak, ideális esetben a kert fás sarkaiba kerülnek, hogy akár már februártól virágozzanak, és virágzásuk körülbelül egy hónapig tart.

Egy “tündéri” hagymás növény

A hóvirág az Amaryllisfélék (Amaryllidaceae ) családjába tartozik, amelyhez a nárciszok is tartoznak.

A hagyma (száraz, barnás pikkelyekkel borított), amelyből keskeny levelek és egy virághajtás (gyűszű) nő, amely egy függő, harang alakú virágban végződik.

A virágok színben ugyan nem túl jellegzetesek, de sok bájjal bírnak, ráadásul a méheknek is táplálékot nyújtanak. A virágok 6 sziromból állnak, amelyek közül a külső három hosszabb és tejfehér, míg a belső három rövidebb, és a csúcsán egy határozott zöldes folt található. A virágok az időjárástól függően már februárban megjelenhetnek, és napos időben nyílnak. A virágzás és a magtermés után a levelek lassan kiszáradnak és teljesen eltűnnek.

A levéltelen időszakban a hóvirág nyugalmi állapotba kerül. Fontos, hogy a virágok elvirágzása után ne távolítsuk el a zöld lombozatot, amelyből a hagymák a növekedésükhöz szükséges tápanyagokat veszik fel, és amelyből az adventív hagymák is képződnek. Kora ősszel a nyugalmi időszak véget ér, és a hagymák lassan felkészülnek a következő virágzásra.

a hóvirág ültetési igényei

Hóvirág ültetése a kertben

A hóvirág könnyen termeszthető a kertben, kedvező körülmények között könnyen fejlődik, gyorsan terjed és bőségesen virágzik.A korán virágzó hóvirágokat  csoportban ültessük, hogy jobban kiemeljük jelenlétüket. A hóvirágok biztosan a kert egy természetközeli sarkában, a fák és cserjék tövében mutatják a legszebb arcukat, míg a szunnyadó hóvirágokat jól kitölthetik többek között az árnyliliomok és a páfrányok. A hóvirágok biztosan szépen mutatnak majd a szép színű szárú deresekkel, valamint a fűzfákkal. Jó ötlet, ha más korán virágzó évelőkkel, például boglárkával, tulipánokkal együtt ültetjük őket.

A hóvirágok alkalmasak a hajtatásra, így ősszel néhány hagymát elültethetünk egy cserépbe,   januárban pedig áthelyezhetjük egy világos, de hűvös (kb. 10 fokos) szobába, és körülbelül három hét múlva már a tél közepén is virágzó hóvirágokban gyönyörködhetünk. Sajnos a virágzó hóvirág hideg időjárást igényel, ezért a lakásban hamar elsorvad, és a legjobb, ha virágzás után kiültetjük a kertbe. Érdemes azt is megjegyezni, hogy a hóvirág mérgező növény!

Hol szeret lenni?
A hóvirágot a legjobb fák és bokrok közelébe ültetni, amely ritkásabb lombozat jellemez, de nem túl sűrűn, hogy a virágzás ideje alatt ne akadályozza a fény, és a hagymák ne legyenek kitéve túlzott szárazságnak a pihenőidőszakban.

Talaj
Az talajnak könnyűnek, termékenynek, áteresztőnek, magas humusztartalmúnak, mérsékelten nedvesnek és semleges vagy enyhén lúgos pH-júnak kell lennie.

A hóvirág ültetése 

A hóvirághagymákat nyár végén, lehetőleg szeptember közepén ültetjük ki, hogy a tél beállta előtt legyen idejük jól meggyökeresedni. További információ a hóvirághagymák ültetéséről
Hagymák átültetése
A hóvirághagymákat a nyugalmi időszakban is ki lehet ásni, azaz amikor a levelek már teljesen elszáradtak. A június környékén kiásott hagymákat meg kell szárítani, meg kell tisztítani és szét kell válogatni. Tárolhatóak (tőzeggel vagy homokkal letakarva, hogy ne száradjanak ki túlságosan), majd nyár végén elültethetőek a végleges helyükre. Ültetés előtt célszerű a hagymákat gombaölő szerrel kezelni, a talajt alaposan megtisztítani a gyomoktól, és komposzttal dúsítani a talajt.

Öntözés
A kertben nevelt hóvirágok általában nem igényelnek öntözést, kivéve, ha nagyon száraz az idő, ebben az esetben érdemes időnként bőségesen öntözni őket. A nyugalmi időszakban kerülni kell az aljzat túlzott kiszáradását, ezért fontos, hogy a hóvirág helyét ebben az időszakban árnyékban tartsuk. Ha a talaj túl nedves, a hagymák telelése károsodik, és gombás betegségek, például szürkepenész alakul ki.

Tápanyagutánpótlás
A komposztot, amelyet a hagymák ültetésekor kell a talajba érdemes keverni. Késő ősszel szórjon komposztot a hóvirág fölé. Előnyös  ha a lehullott levelek egy részét otthagyjuk, ami nemcsak a téli vihartól védi meg a hagymákat, hanem lebomlásuk után a hóvirágok számára is életadó humuszt biztosít, ami javítja a talaj szerkezetét, és tápanyagokkal is gazdagítja azt. A lombjukat télre lehulló lombhullató fák tövében növő, jól megalapozott hóvirágok műtrágya nélkül is szépen virágoznak.

különleges hóvirág fajták

Milyen hóvirágfajták vannak?

Kevesen tudják, de a Galanthus nemzetségbe kevés faj tartozik, de a fajtakínálat meglehetősen nagy, és egyre több kedvelője van ezeknek a virágoknak, valamint egyre több fajta. Bizonyára sok érdekes fajta, megtalálható aAnglia pompás kertjeiben, és a ritka példányok hagymáinak ára igen magas lehet.

A hóvirágfajták többek között magasság, virágforma, méret, szín, lombozat, virágzási időpont stb. tekintetében különböznek. A nagy népszerűségnek örvendő egyszínű fajták mellett egyeseket meglephetnek azok a fajták, amelyekre a sárga petefészek és a periantusz felleveleken található többé-kevésbé sárga színű foltok jellemzőek.

Fajtái közül természetesen meg kell említenünk a ‘Flore Pleno’ fajtát, a legnépszerűbb hóvirágfajtát, amely jóval alacsonyabb, mint az alapfaj, és amelyet telt virágai jellemeznek, bár a lógó virágok miatt kétségtelen dekorativitása alig látható. További hóvirágfajták közé tartozik az ‘Atkinsii’ (amely a fajtól abban különbözik, hogy nagyobb virágai vannak, szép, csinos, dekoratív növény. Egyéb hóvirágfajták: ‘Atkinsii’ (a fajtától többek között nagyobb virágaival tér el, szép, erőteljes és ajánlott fajta), ‘Viridapiece’ (megkülönböztető fajta, mivel a periantusz külső sziromlevelein is zöld foltok vannak) és a nagyon eredeti ‘Lady Elphinstone’ (telt virágú, a belső szirmok többé-kevésbé sárga színűek, jól látható fehér szegéllyel, nagyon érdekes fajta.

A hóvirágok érdemes még néhány mondatban megemlíteni a Galanthus elwesii-t. Kis-Ázsiából származik, a 19. század második felében fedezték fel, és valamivel magasabb, mint a Galanthus nivalis, ráadásul szélesebb levelei vannak és korábban kezdődik a virágzása. Nem igényes faj, és jól érzi magát a lengyel kertekben.

Ritkábban termesztik a Kaukázusból származó Voronov-hóvirágot (Galanthus voronovii) (meglehetősen széles, világoszöld lombozatú) és a fodros hóvirágot (Galanthus plicatus), amelynek számos érdekes fajtája létezik, köztük a ‘Diggory’ (gömbölyűbb virágok), a ‘Madelaine’ (sárga petefészek és foltok a belső virágokon) és az előzőhöz hasonló fajta, a ‘Wendy’s Gold’.

 

Kertnet
Author: Kertnet