Japán lilaakác elhozza csodaországot

A japán lilaakác más néven Wisteria az egyik legimpozánsabb kerti  kúszónövény. Bár a szezon nagy részében nem tűnik ki, tavasszal páratlanul szép, lila színű függő virágzatú füzéreket hajt. Sajnos nem könnyű termeszteni, és ha körülmények nem ideálisak, hiába várjuk a virágokat, ezért érdemes tudni, hogyan kell gondozni.

A Wisteria floribunda, vagyis a Japán lilaakác a Fabaceae (hüvelyesek) családba tartozó cserje vagy kis fa, amely Japánban és Kínában őshonos. A növényt sok más országban is termesztik dísznövényként, és elterjedt az egész világon, köztük az Egyesült Államokban, Kanadában és Európában is.

A japán lilaakác igényei

A liaakác szereti a napot, ezért teljesen napos helyre kell ültetni őket. Részleges árnyékban is jól érzi magát, de akkor kevésbé virágzik. A helynek melegnek és szélvédettnek kell lennie, mivel a wisteria nem teljesen fagyálló, és kemény teleken megfagyhat.

Talaj
Bármelyik tipikus kerti talajban fejlődnek, de a legjobban a termékeny, humuszos, vízáteresztő és enyhén nedves, semleges vagy enyhén lúgos pH-jú talajban érzik magukat. A növények nem szeretik a kiszáradást, de érzékenyek az árvízre is, ezért nem szabad nedves, nehéz, agyagos vagy hideg talajba ültetni őket.

lilaakác virágai

 

A japán lilaakác gondozása

A  rendszeres metszéstől eltekintve nem igényelnek sok gondozást. Azonban erős és stabil támasztékot kell biztosítani számukra, amelyen át tudnak mászni (pl. erős fémgerendákat vagy erős, stabil pergolákat), különben elkezdenek problémákat okozni. A vadonban invazívak lehetnek, és erős, vastag, fás száruk megfojtja a tartó növényt (általában egy fát), ami annak elpusztulásához vezethet. A mi körülményeink között talán nem olyan expanzívak, de ha hagyjuk, hogy felmásszanak egy kis fára, számolnunk kell azzal, hogy előbb-utóbb megfojtják azt.

Ültetés
Kora tavasszal vagy kora ősszel a legjobb elültetni, a palántát néhány centiméterrel mélyebbre ültetve a földbe, mint amilyen mélyre korábban nőtt. Mielőtt azonban úgy döntünk, hogy kúszónövényt nevelünk, jól gondoljuk meg, mert ha jól érzi magát nálunk, akkor terjeszkedni kezd, és gyökerei elkezdenek behatolni a közvetlen környezetünkbe. Ha néhány év után úgy döntünk, hogy megszabadulunk tőle, nagy bajban lehetünk!

japán lilaakác mint kúszónövény

Mikor és hogyan virágzik bőségesen a lila csoda?

A glicinák gyorsan nőnek és bőségesen virágoznak, ezért sok tápanyagot fogyasztanak. Nem szabad azonban magas nitrogéntartalmú műtrágyával táplálni, mert ez intenzív növekedést eredményez a virágzás rovására.

A  gondozás ellenére előfordulhat, hogy egy növény évekig nem virágzik. Ennek több oka is lehet, de a leggyakoribbak a következők: a vetés (az ilyen növények 10 évig vagy még tovább sem virágoznak!), a nem megfelelő hely (túl sötét), a nem megfelelő metszés (a növény ősszel rügyezik, így ha tavasszal metszik, az adott évszakban nem fog virágozni) vagy a rügyek tavaszi fagyok általi károsodása. A wisteria virágzásra való ösztönzésének egyik módja, ha a több méterre elágazó gyökereit a növény hajtásaitól kb. 2 m távolságban levágjuk. A termesztéshez mindig alanyra oltott növényeket válasszunk, ne pedig magról szaporítottakat.

Metszése kulcsfontosságú

A metszés az egyik legfontosabb művelet a japán lilaakác esetében. Ha helyesen végezzük, nemcsak a  kordában tartásáért, hanem az éves virágzásért is felelős. A rendszeres metszést az ültetést követő 2-3. évben kezdjük el. Mivel  ősszel virágrügyeket hoznak, a kezelést kora nyáron, közvetlenül a virágzás után (VII.) végezzük, a fiatal hajtásokat a 3-4. rügy felett levágva. Kiegészítő metszést tavasszal is végezhetünk a bokor fagyott, elszáradt vagy vékony hajtásainak eltávolításával. Az egyes ágak metszésének módja az elérni kívánt hatástól függ, mivel a növény többféleképpen kezelhető, többek között faként is.

Védelem a betegségek és kártevők ellen
Ritkán támadják meg betegségek és kártevők, de időnként előfordulhat a levelek sárgulását okozó verticilliumos hervadás, illetve a leveleket pusztító és a növényt gyengítő pókhálós atka. Ha tehát problémát észlel, érdemes a jelenleg ajánlott növényvédő szerek valamelyikét használni.

 

 

Kertnet
Author: Kertnet