Így lesz szép a japán fűz a kertedben

Nem könnyű megfelelő cserjét vagy fát találni a saját kertünkbe. Ne legyen se túl kicsi, se túl nagy, legyen szép , és kevés munka legyen vele. Az egyik olyan cserje, amely sok igényre is megfelelhet, a japán fűz (Salix integra ‘Hakuro Nishiki’). A “Hakuro Nishiki” tarka fűz a Salix integra fűzfaj tarka változata, amelyet Kelet-Ázsiában termesztenek, és körülbelül 40 évvel ezelőtt hoztak be Európába. Azóta is népszerű díszfa vagy díszcserje, amely nem mérgező, ezért bátran ültethető a kertekbe. Ahogy a neve is mutatja, ez egy olyan fűzfafaj, amelyet Kelet-Ázsiában nemesítettek, és az 1970-es évek végén hoztak Európába. Azóta a lombhullató cserje sok kertet meghódított magas szárú vagy cserje formájában, egyedi levélszínezésével, kecses lombjával. . A levelek fehér-zöldek, rózsaszín hajtásvégekkel. Erről a látványos színezésről kapta a flamingófa nevet.

A lombhullató fás szárú növény bokorként akár 3 méter magasra és szélesre is megnő. A japán fűz kisebb marad, ha standardként egy másik fűzfafajra oltják. A kertben szoliterként, ágyásokban vagy évelő ültetvényekben szoliterként, de tartós dézsás növényként bejáratok és lépcsők, teraszok vagy balkonok bejárataiba is megbecsülik ezt a dekoratív lombos növényt.

Megvan minden előnyös tulajdonsága, ami ahhoz kell, hogy a kert sztárja legyen. Kompakt mérete, könnyű gondozhatósága és nagyszerű díszítőértéke számos lehetőséget kínál a tarka cserje számára.

A fűzfélék általában könnyen nevelhető és jól növő lombhullató cserjék vagy fák. Nincs ez másképp a tarka fűz esetében sem. A kertben sokféleképpen felhasználható. Metszett példányként, átveheti a vezető szerepet a nagyobb virág- és cserjeágyásokban. Szintén vonzó magányosan ültetve. A cserjecsoportoknál a levélelszíneződés különösen a sötét levelű bokrok mellett mutat jól.

A japán fűz fényes és színes lombja csodálatos kontrasztot alkot az előtérben, a szomszédok sötét lombjaival szemben. Jól társítható mellé a díszalma, a bordó szeldelt levelű bodza (Sambucus nigra ‘Black Lace’) vagy az vörölevelű hólyagvessző (Physocarpus opulifolius ‘Diabolo’).
Színes lombja miatt konténerben nevelve  különösen népszerű évelő növény, amelyet  házak bejáratához, teraszokra vagy erkélyekre ültetnek. A cserje különösen dekoratív, mivel magas szárú, és impozáns gömbkoronájú.

salix integra japán fűz a kertben

Hol érzi jól magát a japán fűz?

A fjapán fűz könnyen nevelhető csak a túlöntözésre érzékeny. Cserépben történő termesztéshez kiváló minőségű virágföld vagy komposzt, kerti föld és homok egyenlő arányú keveréke alkalmas. A színes levelek napos helyen fejlődnek a legjobban. Száraz talajon érdemes olyan helyet választani, ahol kevés napfény vagy félárnyék van, különben leéghetnek a levelei. A barnára égett levélszélek nagyon csúnyán néznek ki a világos lombozaton.
Tavasszal vagy ősszel ültessük, de a cserepes fűzfákat fagymentes napokon bármikor kiültethetjük. Ha az ültetés után meleg napok következnek, öntözésre van szükség. Az átültetés legjobb időpontja az ősz, a lombhullás kezdete. Tavaszig a fűz gyökeret ereszt az új helyen. Még az idősebb példányok is jól átültethetők.

japán fűz színes lombja

 

Gondozása

A kertekben rendkívül könnyen gondozható. A nyári öntözés és a tavaszi komposztréteg biztosítja a növény víz- és tápanyagellátását.
Cserépben nevelve rendszeres öntözést és trágyázást igényel. A növény a vízhiányt a levelei göndörödésével jelzi. Hosszan tartó szárazság esetén a levelek megbarnulnak és lehullanak. Rügyfakadáskor trágyázzon teljes értékű műtrágyával. Augusztusig két további trágyázás támogatja a további növekedést. Ezt követően a tápanyagok inkább károsak, mivel a fának és a növényi szöveteknek télig érniük kell.

Kell- metszeni a japán fűzet?
A metszést meghálálja. Kiválóan alkalmas gömbforma kialakítására a lomkoronája. Természetesen bokorszerűen nő, ezért érdemes gömbre metszeni. A metszést a harmadik évtől kezdve évente, a tél végén, a hajtás kihajtása előtt végezzük. A hajtások kétharmada vagy több mint kétharmada nehézség nélkül visszavágható. Az elhalt ágakat és gallyakat közvetlenül a törzsről vágjuk le.

Salix integra Hakuro-Nishiki különleges levelei és ágai

 

A japán fűz levelei száradnak, mit tegyek?

A japán fűz (Salix integra) gyakran szembesülhet olyan környezeti és betegségi tényezőkkel, amelyek a levelek száradásához vezethetnek. Ha a japán fűz levelei száradnak, a következő lépésekkel próbálkozhatsz, hogy elkerüld a növény további károsodását és javítsd annak állapotát:

  1. Vízellátás: Ellenőrizd, hogy a növény elegendő vízhez jut-e. A japán fűz mérsékelt öntözést igényel. Ha a talaj túlságosan száraz vagy túl nedves, ez károsíthatja a növényt. Győződj meg hogy a talaj nedves, de ne álljon vízben a növény.
  2. Tápanyagellátás: Túlzott műtrágyázás is okozhatja a levelek száradását. Használj mérsékelt mennyiségű, kiegyensúlyozott műtrágyát a növény táplálásához.
  3. Kártevők és betegségek: Ellenőrizd a leveleket és az ágakat kártevők (pl. levéltetvek, pajzstetvek) és gombás betegségek (pl. lisztharmat) jelenléte miatt. Ha kártevőket észlelsz, használj rovarölő szert vagy növényvédő szert a probléma kezelésére.
  4. Levélégés: Lehet, hogy a növény levélégésben szenved, amely akkor fordulhat elő, ha a növény nem egyenletesen lett a napos helyre szoktatva, például egy konténeres növény amely addig védve volt a tűző naptól, napos helyre kerül. Ez főként a tavaszi erős napsugárzásban okozhat problémát.

Betegségek és kártevők

A barna levélvégek a lombhullató cserjéknél problémásnak tűnnek, de a túl napos helyeken a leégés és a szárazság következményei. A nedves, hideg tavasz májusban vagy júniusban gombás fertőzéshez (pl. rozsda vagy fűzfakóró) vezethet. A betegség első jelei a kéregfoltok, a levelek gyors hervadása és a hajtáscsúcsok rücskösödése. A betegség elleni védekezés egyetlen módja a radikális visszavágás. A vágási hulladékot ki kell dobni. Nem sokkal később új hajtások jelennek meg. Megelőző intézkedésként a pipacsos fűzfát gombaölő szerrel permetezik, hogy korlátozzák a megmaradt gombaspórák terjedését.

Hogyan telel a legjobban?

A kertben nem szükséges a japán fűz téli védelme. Fagytűrő képessége kiváló. A téli védelem csak a konténeres növények esetében tanácsos, amennyiben súlyos fagyok lépnek fel, és a gyökérlabda átfagy. Nem árt, ha az edényt buborékfóliával csomagolja be.

Hogyan szaporítsuk?

Szaporításának legegyszerűbb módja a gyökérdugványozás. Nyáron vágja le a 12-15 cm hosszú hajtáscsúcsokat, és hagyjuk, hogy gyökeret eresszenek. A hajtásnövekedés megindulása a sikeres szaporítást jelzi, és a dugványok fiatal növényekké nevelhetők.

Japán fűz nevelése dézsában

A Salix integra ‘Hakuro Nishiki’, gyakran említve mint a japán fűz vagy tarka levelű fűz, egy különleges és látványos növény, amely a kertekben és teraszokon egyaránt népszerű. A növény legjellemzőbb tulajdonsága a rózsaszín, fehér és zöld színű levelei, amelyek a tavaszi és nyári hónapokban változatos színkavalkádot alkotnak. A ‘Hakuro Nishiki’ fajta kifejezetten alkalmas dézsás nevelésre, mivel mérete nem nő meg túlságosan nagyra, így balkonokon és teraszokon is könnyedén elhelyezhető. A dézsás nevelés során fontos, hogy a növény elegendő vízhez és tápanyaghoz jusson, valamint rendszeres metszést igényel annak érdekében, hogy formája kompakt és rendezett maradjon. A japán fűz nem csak szépségével, hanem könnyű gondozhatóságával is hódít, így tökéletes választás mind kezdő, mind tapasztalt kertészek számára.
A dézsás növények gyökerei kevésbé védettek a hideg ellen, mint a földbe ültetett társaiké. A japán fűz teleltetéséhez Magyarországon az alábbi lépéseket érdemes követni:

  • Helyezd védett helyre: A dézsát érdemes egy fal mellé, ház oldalához vagy egyéb szélvédett helyre állítani, ahol csökkenthető a hideg szelek hatása.
  • Takard be: A dézsa oldalát és alját vastag szigetelőanyaggal, például buborékfóliával vagy szalmával körbe lehet tekerni, hogy megvédjük a gyökereket a fagytól.
  • Öntözés: Bár télen a növények kevesebb vizet igényelnek, fontos, hogy a talaj ne száradjon ki teljesen. A túl nedves talaj azonban fagyás esetén károsodást okozhat, ezért mérsékelt öntözésre van szükség.
  • Téli takarás: A növény lombját vékony szalmatakaróval vagy fagyvédő takaróval is be lehet borítani, különösen a kemény fagyok idején.

A japán fűz dézsás teleltetése során a legfontosabb a megfelelő egyensúly megtalálása a nedvesség és a védelem között. Megfelelő gondozással és elővigyázatossággal a Salix integra ‘Hakuro Nishiki’ könnyedén átvészelheti a magyarországi telet, és tavasszal ismét gyönyörű lombjával örvendeztetheti meg gazdáját.

 

 

Kertnet
Author: Kertnet