Impozáns óriásunk a kocsánytalan tölgy

A kocsánytalan tölgy (Quercus petraea) az egyik legszebb és legnagyobb őshonos fa. A tölgyeknek már az ókorban is nagy szimbolikus jelentése volt, a legfontosabb isteneknek szentelték őket. Az ókori görögök számára a tölgy Zeusz fája volt, a rómaiaknál pedig Jupiter – az istenek atyja és a mennydörgés istene. A kelták Taranisznak, a mennyek uralkodójának szentelték. A tölgyeket a germán és szláv nemzetek imádták – a keresztényesítés előrehaladtával a szent ligetek és a szent tölgyek elpusztultak.

Hatalmas koronájával, magasba nyúló törzsével és lenyűgöző termetével ez a fa az erő és állhatatosság megtestesítője. A száraz dombokat és alacsonyabb hegyvidékeket kedvelő fajként jó eséllyel vidékünkön marad az éghajlatváltozás során is.

A kocsánytalan tölgynek lenyűgöző megjelenése mellett értékes faanyaga is van. A kemény, strapabíró fából bútorok, reprezentatív lépcsők, stabil és időjárásálló épületelemek készülnek. Ezenkívül a kocsánytalan tölgy az évek során saját ökoszisztémát alakít ki. A fa több mint 500 rovarfaj menedéke a madarak és denevérek üregeiben. A makkot számos madár, valamint vadon élő és háziállat használja értékes táplálékként. Valaha a tölgyesek disznólegeltető helyek voltak. Az ezeréves tölgyek fáját hadihajók építésére használták fel. Különösen ellenálló a tölgyfa a nedvesség és a száraz levegő érintkezési pontján, amely érzékeny más fajokra.

Hogyan fest egy kocsánytalan tölgy?

A kocsánytalan tölgy kúpos, zárt, magas koronájú, csúcsra érő egyenes törzsű nagy fa. Magassága helytől függően 25-40 m, törzsátmérője akár 2 m is lehet, kérge fiatalon sima, az életkor előrehaladtával hosszanti barázdává, érdessé válik.  Az erős mellékgyökérzet a tölgyet különösen ellenállóvá teszi a szél általi felborulással szemben.

A kocsánytalan tölgy szétterülő koronája miatt nagy kertbe csak magányos növénynek alkalmas. A kocsányos tölgyhez hasonlóan nagyon jó árnyékot ad. Tannin tartalmú levelei csökkentik a talaj pH-értékét és értékes humuszt biztosítanak az örökzöld cserjék gyökereinek.

A levelek spirálisan helyezkednek el, a levéllemez hosszú levélnyélre van állítva. A bőrszerű levél felső oldala sötétzöld és fényes, míg az alsó oldala világoszöld és fiatal fákon selymesen szőrös.

A kocsánytalan tölgy egylaki ami azt jelenti, hogy a virágok hím és női része ugyanazon a fán fejlődik, de nem ugyanazon a virágon belül. Nem feltűnő, sárgászöld virágok csak 20-40 éves korban jelennek meg. A virágzási időszak májustól júniusig tart, körülbelül két héttel később, mint az angoltölgyé. A hím barkák 5-8 cm hosszúak, míg a női virágok magányosan, vagy két-hat párban gyűlnek egy rövid kocsányon. A gyümölcs, amelyet makknak neveznek, botanikailag dió. 1,5-2,5 cm hosszúak és 8-15 mm átmérőjűek.

Kocsánytalan tölgy ültetése a kertben

Annak érdekében, hogy a kocsánytalan tölgy gyönyörű fává fejlődjön, az ültetés helye legyen a lehető legnaposabb és melegebb. Egy erdei tisztáson vagy a nyílt gyepen a fénykedvelő tölgy nagyszerűen érzi magát. Kerülje el azokat a helyeket, ahol egy fiatal tölgyfa gyorsan növő lombhullató fák vagy cserjék árnyékában lehet. A napfényért való versenyben a meglehetősen lassan növő kocsánytalan tölgyek gyorsan alulmaradnak.

A kocsánytalan tölgy természetes élőhelyén száraz, homokostól az üde köves és agyagos talajokon növekszik  A kertben is jól érzi magát normál talajban. Csak a víz pangására és a változó talajnedvességre érzékeny. Ugyanakkor ez az egyik legfontosabb különbség a rokon angol tölgyhez képest, amely jól bírja a folyamatosan nedves helyeket. Alapvetően termofil fa és nagyon szárazságtűrő.

A kocsánytalan tölgy tényleges kerti telepítésének megkezdése előtt először érdemes mérlegelni kell a különféle feltételeket a kertben. A hely helyes megválasztása nem csak a talaj, de a hőmérséklet és fényviszonyok mérlegeléséből áll. Mivel egy fiatal fa az évtizedek alatt igazi óriássá nő, szakszerűen meg kell mérni a megengedett távolságokat az épületektől, a szomszédos telektől vagy az úttól.

Zöld magazin | Impozáns óriásunk a kocsánytalan tölgy

Tölgy ültetési ideje és talaj-előkészítése

Az ősz a legjobb ültetési időszak a melegkedvelő tölgy számára . Abban az időben a nap 17-22 °C-ra melegítette a földet, ami jót tesz a fiatal gyökereknek. Szeptemberben vagy októberben érdemes csapadékmentes, borús napot választani az ültetésre, ha pedig sokáig enyhe az idő, novemberben is ültethetünk tölgyeket.

Az ültetés előtti jó talaj-előkészítés optimális feltételeket biztosít a fiatal tölgy növekedéséhez.

Tisztítsa meg a talajt a gyomoktól, kövektől és gyökerektől a kiválasztott helyen, a talajt két ásómélységre ásni, vagy maróval lazítani, kapával dolgozzuk meg a talajt, hogy finomszemcsés szerkezetű legyen.
Ahol a talaj szerkezete nem megfelelő, azt megfelelő adalékanyagokkal kell korrigálni. A tömörödött talajt homok, finom kavics vagy zúzott kéreg keveréke segíti.

kocsánytalan tölgy levél

A tölgyet tavasszal vagy ősszel ajánlott ültetni.  A faiskolákban a tölgy csemetéket konténerben vagy földlabdával árusítják. Az így előkészített fiatal fák elméletileg egész évben ültethetők, amíg a talaj nem fagyott. Az enyhe hőmérséklet és a megfelelő nedvesség elősegíti a növények jó indulását. A tölgy ültetőgödör  lehetőleg kétszer akkora legyen, mint a gyökérlabda mérete. A konténerekben lévő palántákat a talaj felszínével egy szintben helyezzük el, a bálákat pedig kissé feljebb. A gödröt megtöltjük földdel, lenyomjuk és bőségesen meglocsoljuk. Fontos, hogy a fa méretétől függően egy vagy több kitámasztást is használjunk.

Hogyan kell a tölgyfát gondozni?

A kocsánytalan tölgy gondozásal egyszerű. Mivel meglehetősen lassan növekszik, az ültetés utáni első években némileg javíthatja növekedését egy adag komposzttal tavasszal. A gyökérgolyó feletti terület talajtakarása segít a talajban tartani a nedvességet, ami a fiatal fa fejlődésére is pozitív hatással van. A nyári aszályos időszakokban öntözésre csak az ültetés utáni első két-három évben van szükség. Az idősebb tölgyek olyan mélyre nyúló gyökereket fejlesztenek, hogy maguk is képesek beszerezni a szükséges nedvességet.

A metszőollót és a fűrésszel eltávolíthatjuk az elhalt, valamint az egymást vagy más növényeket zavaró ágakat. Az korrekciós metszést a legjobb tavasszal, a fiatal hajtások fejlődése előtt elvégezni. A fiatal kocsánytalan tölgyek általában jól tűrik a metszést. Ezeknek a tölgyeknek a kialakításától általában el lehet tekinteni, mert a kocsánytalan tölgyek koronája természetesen szép és harmonikus formát ölt.

Az idős tölgyfák alkalmankénti metszésére különösen akkor van szükség, amikor a koronájukban száraz ágak jelennek meg. A korhadt ágak a szél hatására eltörhetnek, ezért el kell távolítani az alattuk lévő személyek biztonsága érdekében. Az öreg tölgyek esetében a legjobb, ha a kiterjedtebb ellátást egy erre szakosodott cégre bízza, már csak azért is, mert a nagy magasságban végzett munka megfelelő felszerelést és szaktudást igényel.

 

 

Kertnet
Author: Kertnet