A szuperhős császárfa

A Paulownia botanikai nemzetség a Paulowniaceae családjába tartozik a császárfát (Paulownia tomentosa) Európa melegebb régióiban díszfaként ültetik. Nevét onnan kapta, hogy állítólag Ferenc József császár kedvenc fája volt. Más Paulownia fajok nem fagítűrőek és fűtött helyiségben való teleltetést igényelnek.

A hatalmas levelű titokzatos császárfa egy szuperhős a fák között mivel nagyon gyorsan növekszik képes hatalmas mennyiségű szén-dioxidot elnyelni és oxigént termelni, ráadásul jó minőségű faanyagot biztosít.  Figyelemre méltó növekedési sebessége mellett kiválóan alkalmazkodott a különböző éghajlati viszonyokhoz.

A császárfa nem egy újonnan felfedezett növényfaj, hanem egy hibrid eredetű, termesztett fajta. A hibridek  gyakran megtalálhatók a kertekben és a kereskedelmi kultúrákban, mivel alkotóik erőfeszítéseinek köszönhetően a szülőfajok legjobb tulajdonságaival rendelkeznek.

Egyenes, karcsú törzsű, sima, szürke kéreggel és ernyő alakú, széles koronával nő. A gyökérzet akár 9 méter mélyre is benyúlik a talajba. A levelek nagyon nagyok, több mint 30 cm hosszúak, szív alakúak, sötétzöldek és kissé bőrszerűek. A virágok májusban fejlődnek, harang alakúak, világos lila színűek, és nagy, akár 40 cm hosszú, pántlikás virágzatba gyűlnek. Mint a fajták esetében gyakran, ennek a paulowniának a magjai is termékenyek, így a szaporítás tisztán vegetatív módon történik.

A császárfa fa ültetése és gondozása

Bár fő haszonnövényként a legelterjedtebb dekorációs célokra is ültethető. A kertben érdekes szoliter fa vagy nagyobb sorok része lehet. A megfelelő hely kiválasztásakor csak azt kell figyelembe vennie, hogy a közelben ültetett növények árnyékolhatják és elnyomhatják a növényeket. Fagytűrő és ellenáll a mi éghajlati viszonyainknak.

A kertben  feltűnő dísznövény: nagy levelei és gyönyörű virágai eredeti díszítésként szolgálnak. Tisztítja és párásítja a levegőt, és árnyékot ad.

A megfelelő hely kiválasztásakor csak azt kell figyelembe vennie, hogy a közelben ültetett növények árnyékolhatják és elnyomhatják a növényeket. A fajta fagytűrő és ellenáll a mi éghajlati viszonyainknak.

A termékeny, jó vízelvezetésű talajokat kedveli, amelyek pH-értéke 5 és 8,9 között mozog. A helyének naposnak és szélvédettnek kell lennie. A mélyen növő gyökerek két méternél mélyebben nem találkozhatnak sem kővel, sem talajvízzel, ezért a köves vagy kimondottan nedves talajok sem kedvezőek. A savanyú talajt nem kedveli ezért  ültetése előtt a savanyú talajt meszezni érdemes.

Faipari célokra ültetve jó minőségű, csomómentes fát és értékes biomasszát ad. Szárítás után a fa vízálló és nagyon könnyű. Alkalmas bútorok, panelek és rétegelt lemezek gyártására.

A világ leggyorsabban növő fája

Eredeti szépsége mellett a paulownia azzal büszkélkedhet, hogy a világ egyik leggyorsabban növő fája, és 20 év alatt majdnem 50-szer több szén-dioxidot köt ki a légkörből, mint őshonos tölgyeink. A szárazságtűrése és a kártevőkkel szembeni ellenálló képessége miatt a paulownia klímafának is alkalmas.

A CO2-csökkentés önmagában nem tudja megállítani az éghajlatváltozást, ami ezen felül szükséges, az a fák és növények nagyszámú ültetése, mivel csak ezek képesek a szén-dioxidot elnyelni és oxigént kibocsátani. Ebben a tekintetben a paulownia kétségtelenül páratlan.

Hatalmas levelek

Hatalmas levelei, amelyek lehetővé teszik a nagymértékű fotoszintézist, a növény hajtóerejét jelentik, és biztosítják a gyors növekedést. A leveleket takarmányként lehetne használni az állatok számára, de a betakarításuk nem gazdaságos, és a felszínen maradnak, ahol néhány hónap múlva lebomlanak és megtermékenyítik a talajt.

A nagy levelek a szétterülő koronával kombinálva gyorsan hasunos árnyékos helyet teremtenek a kertben. És amikor a fa virágzik, a méhek zümmögését is élvezheti. Különösen a városokban a házak homlokzatai és a járdák gyorsan felmelegednek, ami felmelegíti a városi klímát.

A császárfa ültetése és gondozása

A császárfa levelei gyorsan lebomlanak, és táplálékot és élőhelyet biztosítanak számos hasznos talajlakó szervezet számára, ezért akár a földön is hagyhatjuk ősszel. A növény tavaszi növekedése is gyorsabb lesz, mivel a levelekből származó tápanyagokat a gyökerek ismét fel tudják venni.

Nagyon könnyen nevelhető, az újonnan ültetett fa gyorsan befejezi a gyökeresedési időszakot, és megkezdi szupergyors növekedését A mélyen elágazó gyökérzet képes vizet és tápanyagokat szerezni hozzá. A magas tápanyagigényt évente két-három alkalommal történő műtrágyázással lehet pótolni – tavasszal nitrogénnel, nyáron pedig foszforral, káliummal és nyomelemekkel.

Egy szuper CO2 elnyelő növény

A fák  mindig pozitív hatással vannak a CO2 egyensúlyra, de a különböző fajok teljesítménye ebben az esetben nagyon eltérő. A fotoszintézis révén a CO2 a levelekben szénvegyületekké alakul, amelyekből a fa felépül és él.  A tárolt CO2 mennyisége tehát közvetlenül a termelt fa tömegétől függ. Gyors növekedése, és nagy tömege miatta a császárfa egységnyi idő alatt sokkal több CO2-t nyel el, míg a jóval lassabb növekedésű mint őshonos fáink.

Hátrányként kell említeni, hogy a  biomassza ilyen gyors növekedése nagy mennyiségű víz és ásványi sók felvételével és ezáltal a talaj gyors kiszipolyozásával jár. A gyors reprodukciós képesség, és a környezethez való kiváló alkalmazkodás a fa gyors elterjedését okozhatja, mely mint tájidegen növény, nem kívánatos.

Kertnet
Author: Kertnet