Így lesz igazi növényfal a csodasövény

A csodasövény egy különleges növény, amely jó megjelenésének és egészséges növekedésének köszönhetően sok kertész számára kedvelt. Fő jellegzetessége, hogy nagyon gyorsan növekszik, ami lehetővé teszi, hogy rövid idő alatt egy átláthatatlan sövényt alakítsunk ki belőle. Különösen jó választás lehet, ha gyorsan szeretnénk megszabadulni a zavaró tekintetektől. Ki ne szeretne közületek egy tűző napon árnyékba bújni és olvasni vagy pihenni, függetlenül a perzselő napsugaraktól, méghozzá mindezt néhány év alatt elérni?.

A Turkesztáni szil (Ulmus pumila), más néven csodasövény, Közép-Ázsiából származik. Kifejezetten a száraz és meleg éghajlati viszonyokhoz alkalmazkodó növény, amely jól tűri a szélsőséges időjárási viszonyokat. Az egész világon ismert és elterjedt, mert könnyen nevelhető, és jó megjelenése miatt kedvelt a kertészek körében. Hihetetlenül gyorsan képes széles, szétterülő koronát kialakítani. Három év alatt 6 méter magasra is képes.

A tcsodasövény alapját adó turkesztáni szil, (Ulmus pumila) sok nagyon hasznos tulajdonsággal rendelkezik, melyek alkalmassá teszik arra, hogy kivívja nevét:

  • Ellenállóság: Az Ulmus pumila egy rendkívül ellenálló növény, amely képes túlélni számos éghajlaton, beleértve a szélsőséges hideget és meleget is. Az erős, viharos szelet és a szárazságot is jól tűri, ezért sok helyen használják szélvédő sövényként.
  • Növekedési sebesség: Ez a növényfajta rendkívül gyors növekedési ütemmel rendelkezik, évente akár 1-2 métert is növekedhet, ami azt jelenti, hogy rövid idő alatt ki lehet alakítani belőle egy teljes sövényt.
  • Szennyezés tolerancia: A turkesztáni szil nagyon jól tűri a légszennyezést, beleértve az autók kipufogógázait is. Ezért gyakran használják városi területeken, utak és autópályák mentén.

csodasövény felnyurgulva

A csodasövény ültetése és igényei

turkesztáni szil, vagy Ulmus pumila, egy igen ellenálló fajta, amelyet gyakran használnak sövényként, mivel jól tűri a metszést és gyorsan növekszik. Alább találhatóak a sövényként való ültetéséhez és gondozásához szükséges lépések és igények:

Ültetés:

A turkesztáni szil ültetése a legjobb az ősz folyamán, bár tavasszal is ültethető, amennyiben konténerben vásárolták. Az ültetés előtt ajánlatos a gödröket előkészíteni, amelyeknek mélysége a növény gyökércsomójának kétszerese legyen. Az ültetés során ügyeljünk arra, hogy az egyes növények között legyen elegendő hely a növekedéshez, általában 0,5-1 méter távolságot ajánlott hagyni.

Talaj és öntözés:

A turkesztáni szil nem válogatós a talajjal kapcsolatban, de előnyben részesíti a jól vízelvezető, közepesen termékeny talajt. Az öntözési igénye kezdetben magas, különösen száraz időszakokban, de a növény megerősödése után jól tűri a szárazságot.

Fény és hőmérséklet:

A turkesztáni szil a napos helyeket részesíti előnyben, de árnyékos helyeken is megél. Jól tűri a hideget és a meleget is, így széles körben alkalmazható.

Metszés és gondozás:

Mivel a turkesztáni szil gyorsan növekszik, a metszés kihagyhatatlan feladat a sövény formájának megtartása érdekében. 

Betegségek és kártevők:

A turkesztáni szil viszonylag ellenálló a betegségekkel és a kártevőkkel szemben. Azonban figyelni kell a levéltetvekre és a gombás betegségekre, melyek befolyásolhatják a növény egészségét.

Összességében, a turkesztáni szil nagyon jó választás sövényként, mivel könnyen gondozható, gyorsan növekszik és jól tűri a metszést.

Nagyon ellenálló, igénytelen fafaj, talajpreferenciája nincs. Ha a talaj szegényes, tápérték nélküli, akkor érdemes dúsítani, trágyázni. Ha ezt elhanyagoljuk, a fánk túléli, de növekedése sokkal lassabb lesz.

A turkesztáni szil mint hatalmas sövény

Az turkesztáni szil sövény gondozása, metszése

A fa kiemelkedő árnyékoló képességgel rendelkezik,  kiváló porfogó, ezért zajos és poros utak mellé is kiváló szolgálatot tesz. Bírja a kedvezőtlen körülményeket is, rossz talaj- és éghajlati viszonyok között is intenzív növekedésre és fejlődésre képes. A víz viszont elengedhetetlen a turkesztáni szilfa erőteljes növekedéséhez, ezért ezt az egyet ne vonjuk meg tőle.

Nagyon fontos, hogy mint sövény rendszeres metszést igényel, hogy megőrizze alakját és jó megjelenését. A metszést a növekedési időszak végén vagy a tél elején kell elvégezni. A metszés segíti a növényt abban, hogy erősebb ágakat fejlesszen, és megakadályozza a túlnövekedést. A metszésnél a vékony, beteg vagy elágazó ágakat kell eltávolítani, hogy a növény erősebb legyen. A növény alakjának fenntartása érdekében érdemes a növényt rendszeresen, évente egyszer metszeni.

Rendszeres metszés hiányában felnyurgult, 10-15 méteres  ritkás lombú fákat kapunk, mely nem fog megfelelni elvárásainknak.

Összefoglalva, a csodasövény egy különleges növény, amely jó megjelenésének és egészséges növekedésének köszönhetően sok kertész számára kedvelt.

Kertnet
Author: Kertnet