Így lesz igazi növényfal a csodasövény

A csodasövény egy különleges növény, amely jó megjelenésének és egészséges növekedésének köszönhetően sok kertész számára kedvelt. Fő jellegzetessége, hogy nagyon gyorsan növekszik, ami lehetővé teszi, hogy rövid idő alatt egy átláthatatlan sövényt alakítsunk ki belőle. Különösen jó választás lehet, ha gyorsan szeretnénk megszabadulni a zavaró tekintetektől. Ki ne szeretne közületek egy tűző napon árnyékba bújni és olvasni vagy pihenni, függetlenül a perzselő napsugaraktól, méghozzá mindezt néhány év alatt elérni?.

A Turkesztáni szil (Ulmus pumila), más néven csodasövény, Közép-Ázsiából származik. Kifejezetten a száraz és meleg éghajlati viszonyokhoz alkalmazkodó növény, amely jól tűri a szélsőséges időjárási viszonyokat. Az egész világon ismert és elterjedt, mert könnyen nevelhető, és jó megjelenése miatt kedvelt a kertészek körében. Hihetetlenül gyorsan képes széles, szétterülő koronát kialakítani. Három év alatt 6 méter magasra is képes.

A csodasövény ültetése és igényei

A  csodasövény, könnyen ültethető sövénynek. Az ültetést a tavasz vagy ősz időszakában lehet elvégezni, amikor a föld még nem túl meleg vagy hideg.

A növénynek napos vagy félárnyékos helyre van szüksége, ahol jó vízelvezetési lehetőség van. Az ültetésnél a sövény szélességétől és a kívánt magasságtól függően kell kiválasztani a megfelelő távolságot a növények között.

Az ültetési mélységet annak megfelelően kell beállítani, hogy a növény gyökerei tudjanak fejlődni.

A növény ültetése után rendszeresen kell öntözni, hogy megfelelően megtapadjon.

Az ültetést követően a növényt rendszeresen metszeni kell a sövény megfelelő alakjának fenntartása érdekében.

Nagyon ellenálló, igénytelen fafaj, talajpreferenciája nincs. Ha a talaj szegényes, tápérték nélküli, akkor érdemes dúsítani, trágyázni. Ha ezt elhanyagoljuk, a fánk túléli, de növekedése sokkal lassabb lesz.

A turkesztáni szil mint hatalmas sövény

Az turkesztáni szil sövény gondozása, metszése

A fa kiemelkedő árnyékoló képességgel rendelkezik,  kiváló porfogó, ezért zajos és poros utak mellé is kiváló szolgálatot tesz. Bírja a kedvezőtlen körülményeket is, rossz talaj- és éghajlati viszonyok között is intenzív növekedésre és fejlődésre képes. A víz viszont elengedhetetlen a turkesztáni szilfa erőteljes növekedéséhez, ezért ezt az egyet ne vonjuk meg tőle.

Nagyon fontos, hogy mint sövény rendszeres metszést igényel, hogy megőrizze alakját és jó megjelenését. A metszést a növekedési időszak végén vagy a tél elején kell elvégezni. A metszés segíti a növényt abban, hogy erősebb ágakat fejlesszen, és megakadályozza a túlnövekedést. A metszésnél a vékony, beteg vagy elágazó ágakat kell eltávolítani, hogy a növény erősebb legyen. A növény alakjának fenntartása érdekében érdemes a növényt rendszeresen, évente egyszer metszeni.

Rendszeres metszés hiányában felnyurgult, 10-15 méteres  ritkás lombú fákat kapunk, mely nem fog megfelelni elvárásainknak.

Összefoglalva, a csodasövény egy különleges növény, amely jó megjelenésének és egészséges növekedésének köszönhetően sok kertész számára kedvelt.