3 díszfű melyeket kár kihagynod

A díszfüvekgóta nagy népszerűségnek örvendenek a kertészek köben. Ezek a növények szépségükkel és különleges színeikkel ragyognak a kertben, és képesek különféle környezeti igényeknek megfelelni. A díszfű fajták sokféle formában és színben is megtalálhatóak, ami lehetővé teszi a kertészek számára, hogy megtalálják azt, amelyik a legjobban illeszkedik a kertjükhöz és az ízlésükhöz.

Az évelő díszfüvek a legnépszerűbbek mert változatos színek és formák jellemzik őket, nemcsak szépek, hanem könnyen kezelhetőek. Száraz, nedves és szennyezett környezetben is szépen fejlődnek. Különböző időszakban díszítenek virágaikkal. Jól alkalmazkodnak a különböző klímákhoz, így mindenki megtalálhatja a megfelelő füvet a saját kertjéhez. 

A pampafű (Cortaderia selloana)

A Pampafű (Cortaderia selloana) egy növény, amely Ausztráliából, DélAmerikából és ÚjZélandról származik. Ez a növény gyakran megtalálható a trópusi és mérsékelt égövi övezetekben, és az egyik legnépszerűbb kert növényünk Hosszú, selymes bugás virágaival bármilyen környezetet feldobhatunk.

A pampafű rendkívül ellenálló és igénytelen növény, amely sokféle környezetben megfelelően megél. Ennek köszönhetően a Pampafű egy nagyon közkedvelt növény a kertészek számára. Ültetésénél figyelni kell, hogy helyigénye nagy, nyár végére fejleszti ki nagy méretű feltűnő bugás virágait melyek k csodálatosan néznek ki és színező hatással bírnak a kertben. A Pampafű általában 12 méter magasra nő, bár néhány fajta akár 34 méter magasra is megnőhet.

Elsősorban a napos és félárnyékos területeken szereti a legjobban, nem igényel sok vizet, és műtrágyázást sem. A Pampafű nagyon ellenálló a kártevőkkel és betegségekkel szemben, így a kertészeknek nem kell aggódniuk a növények fenntartása kapcsán.

pampafű díszfű virága

A zebrafű (Miscanthus sinensis var Zebrina)

Miscanthus sinensis var Zebrina egy nagyméretű, sűrűn ágazó díszfűfaj, mely Kínából származik, de nagy népszerűségnek örvend Európában és az Egyesült Államokban. A Zebrina változat színes sávokkal rendelkezik a levelek mentén, ami miatt sokan kedvelik.

Sokféle körülmények között növekszik. Kedveli a napos helyeket, de elvisel némi árnyékot is. A fűszálak magasra nőnek, de könnyen visszavághatók, hogy megőrizhessék a kívánt formát. Évelő, így a tavasztól őszig jól fog kinézni. Nem igényel sok vizet, de igényel rendszeres öntözést. A fűnek szüksége van rendszeres tápanyagokra is, hogy jól növekedjen.

Az öntözés és a tápanyagok adagolása általában a nyár közepétől az ősz közepéig történik, de ez attól függ, hogy milyen időjárási körülmények között megy végbe a fű gondozása. Különleges megjelenése miatt tökéletesen alkalmas a díszítésre, mivel rendkívül gyorsan növekszik és megőrzi a színeit. A gondozása és ápolása nem igényel sok időt és energiát, így ideális választás.

A Tollborzfű (Pennisetum alopecuroides)

A Tollborzfű (Pennisetum alopecuroides) egy gyönyörű, szalmaszerű növény, amely Afrikából származik. A növény hosszú, keskeny levelei vannak, amelyek függőlegesen és egyenletesen növekednek a szárakon. A levelek sötét zöldek, és egymástól a végeken körkörös pikkelyekkel borítottak.

A virágzat sárgászöld színű, és apró, csoportosított, álló sziromszerű szirmokból áll. A virágzatok a szárak tetején jelenik meg, és a virágzás után szárított magok hagyja maga után. A tollborzfű többféle körülmények között megélheti, és nagyon ellenálló növénynek számít.

Az optimális gondozási feltétel a világos, de nem túl napos hely, amelyet rendszeresen öntözni kell. A talajnak porózusnak kell lennie, és a levegőnek nedvesnek. A növényt szükség esetén tápanyagokkal kell táplálni, és az öntözés során óvatosnak kell lenni, hogy megakadályozzák a talaj túlnedvesedését. A tollborzfű élőhelyei között megtalálhatók kerti kertek, parkok, szökőkutak, valamint medencepartok.

A tollborzfű sokféle módon használható, például, pázsitokhoz, sövényekhez, és szoliterként is. A növény rendkívül ellenálló és ellenáll a szárazságnak, ezért ideális a kertészkedők számára, akiknek nem sok idő jut gondozásra.

Tollbozfű díszfű a kertben

A díszfű félék gondozása

A díszfüvek gondozása bizonyos odafigyelést igényel, de megéri a fáradságot. Ezek a füvek szépségükkel és különleges színeikkel képesek színt és élettel telíteni a kertet, és sokféle környezeti igénynek is megfelelnek. 

következőkben bemutatjuk a díszfűvek alapvető gondozási tevékenységeit:

  1. Rendszeres és mérsékelt öntözésre van szükségük, hogy megfelelően fejlődjenek. Fontos azonban, hogy ne áztassuk túl a talajt, mert az megakadályozza a megfelelő oxigénellátást a gyökereknek.
  2. Évente többször is igényelnek visszavágást, hogy szépen és rendezetten nőjenek. Az elhalványult vagy elhalt részeket is rendszeresen el kell távolítani, hogy elkerüljük a betegségeket és a rovarkárokat.
  3.  A megfelelő tápanyagok biztosítása a növények számára kulcsfontosságú. A díszfűveknek szükségük van nitrogénre, foszforra és káliumra, valamint más fontos tápanyagokra is. Tápanyaghiány esetén a növények elhalhatnak vagy nem fejlődnek megfelelően. Tápoldatozni lehet műtrágyával vagy szerves anyagokkal, mint például a komposzttal vagy trágyával.
  4. A talaj összetétele fontos szerepet játszik a díszfűvek egészséges növekedésében. A jó minőségű talaj jól vízelvezető és oxigénáteresztő, és megfelelő tápanyagokat biztosít a növények számára. Ha a talaj nem megfelelő, a növények nem fogják megfelelően növekedni.
  5.  Távolítsuk el az elhalt szárakat, leveleket és virágokat. Ez segít elkerülni az esetleges betegségek terjedését és javítja a légáramlást a növény körül.
  6. Téli védelem: Védjük meg a gyökeret: Ha az adott díszfű érzékeny a hidegre, akkor fontos, hogy védjük meg a gyökereket. Ezt megtehetjük például egy vastag réteg falevéllel vagy fakéreggel a növény körül, ami megóvja a gyökeret a hideg és a fagy ellen. A mulcs egy másik hatékony módszer a gyökerek védelmére és a talaj hőmérsékletének szabályozására. Tegyünk körülbelül 5-10 cm vastag réteg fakéregből, falevélből vagy egyéb szerves anyagokból a növény körül. Ez segíti a talaj megtartani a nedvességet, és csökkenti a hőingadozásokat. Az érzékeny díszfűfajtákat be is fedhetjük takarhatjuk télre ami megvédi őket a hidegtől és a fagyoktól.
Kertnet
Author: Kertnet