Bazsalikom a kertben: Ízletes és illatos növények az otthoni kertben

A bazsalikom a konyhakertek egyik legkedveltebb fűszernövénye. Nemcsak ízletes és illatos, hanem dísznövényként is megállja a helyét. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan lehet bazsalikomot termeszteni és gondozni az otthoni kertben, és mire érdemes odafigyelni a legjobb eredmények elérése érdekében.

A bazsalikom izgalmas utazása: Egy trópusi fűszernövény története a világ körül

Származása a trópusi Ázsiához és Afrikához köthető, elsősorban azon belül is az indiai szubkontinenshez és a délkelet-ázsiai területekhez. Az ókorban a bazsalikom már elterjedt a görög, római és egyiptomi kultúrákban is, ahol gyógyászati, gasztronómiai és vallási célokra használták.

Az idők folyamán a bazsalikom eljutott Európába és a Közel-Keletre, ahol szintén nagy népszerűségre tett szert, és a konyhai felhasználás mellett a népi gyógyászatban is szerepet kapott. A középkorban a bazsalikom már szerte Európában ismert volt, és különböző kultúrák befogadták a növényt, amely gazdagította a helyi konyhát és gyógyászatot.

A mai napig a bazsalikom számos országban és kultúrában kedvelt fűszernövényként és gyógynövényként van jelen, valamint a modern kertészkedésben és díszkertekben is egyre nagyobb szerepet kap.

Bazsalikomfajták kertészkedéshez

A bazsalikomnak számos fajtája létezik, amelyek különböző igényekkel és tulajdonságokkal rendelkeznek. A legelterjedtebb fajta a közönséges bazsalikom (Ocimum basilicum), de léteznek még citrombazsalikom, fahéjbazsalikom és Thaiföldi bazsalikom is. A levelek színe és formája, valamint a virágzás ideje és színe miatt a bazsalikom egyedi megjelenést kölcsönöz a kertnek. A növény virágai a nyár közepétől késő nyárig tartanak, és fehér, lila vagy rózsaszín színben pompázhatnak. Minden fajtának egyedi íze és illata van, így érdemes kísérletezni, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbbet.

NévKinézetFőbb tulajdonságok
Genovese bazsalikomNagy, sötétzöld levelek, fehér virágokGazdag aroma, klasszikus pesto alapanyag
Fűszeres lila bazsalikomSötétlila levelek, rózsaszín virágokIllatos, dísznövényként is használható
CitrombazsalikomVilágoszöld levelek, fehér virágokCitromillatú levelek, halételekhez ideális
Thai bazsalikomKeskeny, sötétzöld levelek, lila virágokAnisz- és édeskömény jellegű aroma
Bokros bazsalikomKis, sűrűn növő zöld levelek, fehér virágokErős illat, kompakt növekedésű

Bazsalikom a konyhakertben

Ültetése a konyhakertben

A bazsalikom ültetésekor ügyeljünk arra, hogy a növények között elegendő helyet hagyjunk a levegő áramlásához és a növekedéshez. A bazsalikomot közvetlenül a kertbe vagy előnevelt palántaként is ültethetjük. Fontos, hogy napos helyre kerüljön, és a talaj jól vízáteresztő legyen. A bazsalikom rendszeres öntözést igényel, de a túlöntözést kerülni kell, mert az gyökérrothadást okozhat.

Betegségek és kártevők

A bazsalikomra jellemző betegségek közé tartozik a lisztharmat, a peronoszpóra és a levélfoltosság. Ezek megelőzése érdekében ügyeljünk a megfelelő távolságra az ültetéskor, és kerüljük a túlzott öntözést. A bazsalikom leggyakoribb kártevői a levéltetvek, a fehérlepke hernyói és a tripszek. Ezek ellen biológiai védekezéssel vagy rovarölő szerekkel védekezhetünk.

Betakarítása

A bazsalikomot akkor érdemes betakarítani, amikor a levelek teljesen kifejlődtek és még frissek. Ügyeljünk arra, hogy ne vágjunk túl sokat egy időben, mert a növénynek időre van szüksége a regenerálódáshoz. A bazsalikom leveleit kézzel vagy ollóval lehet levágni. A szüretelt bazsalikomot frissen használhatjuk fel ételekben, de szárítva vagy fagyasztva is tárolhatjuk későbbi felhasználásra.

Bazsalikom ültetése más kerti növényekkel

A bazsalikom jól társítható más növényekkel a kertben, például a paradicsommal és a paprikával. A bazsalikom segíthet a kártevők távoltartásában, miközben a növények közötti szinergia előnyös lehet a termés szempontjából is.

A bazsalikom nemcsak konyhakerti fűszernövényként használható, hanem díszkertben is megállja a helyét. A bazsalikom jó társnövény lehet más dísznövények számára, mint például rózsa, levendula vagy évelők. Elősegíti a társnövények egészségét és növekedését, illetve segíthet a kártevők távoltartásában.  Különböző színű és formájú bazsalikomfajták léteznek, amelyek gazdagítják a kert esztétikai értékét. A bazsalikom társnövényként is hasznos, hiszen elősegíti a kert egészségét és vonzza a hasznos rovarokat. Megfelelő gondozással a bazsalikom egyszerre szépíti és illatosítja a díszkertet.

Kertnet
Author: Kertnet