A hanga és a csarab ugyanaz a növény?

A hanga és a csarab könnyen összekeverhető hatalmas dekoratív értékkel bíró a cserjék. Jól beválnak cserépben, erkélyen vagy teraszon, de a kertben is. Hasonlóan néznek ki hasonló igényekkel rendelkeznek, viszonylag könnyen termeszthetők, de akkor honnan lehet megkülönböztetni őket? Bemutatjuk a különbségeket!

A csarabot és a hangát gyakran egymás szinonimának tekintik. pedig hogy két teljesen különböző növényről van szó. Igaz ugyan, hogy ugyanabból a családból – a hangafélékből – származnak, de két különböző növényről beszélünk. Ennek tudatosítása és felismerésük képessége megóv bennünket a hibáktól és a nem megfelelő gondozástól. Ezért az alábbiakban azt bemutatjuk a hangát és az csarabot, hogyan néznek ki és mi a különbség köztük.

A csarab

A csarab (Calluna) júliustól szeptemberig virágzik, és a virágok még november végéig is kitartanak. Ezek kis bájos cserjék az őszt hirdetik. A legelterjedtebb a közönséges csarab (Calluna vulgaris ), amely tömör habitusú, körülbelül 10-50 cm magas szőnyegeket alkot.
A Calluna vulgaris legtöbbször cserépben árusított és sűrű virágai fehér vagy lila színűek. A virágok rovarporzásúak, ezért gyakran lehet rajtuk rovarokat találni.

A múltban a csarab széles felhasználási körrel rendelkezett. Többek között seprűt vagy  nádtetőt készítettek belőle. Kötelet is szőttek belőle, matracokat tömtek vele, juhokat, lovakat, szarvasmarhákat etettek vele. Egészségfejlesztő hangaméz is készül belőle. Gyógynövényként húgyúti, emésztőrendszeri vagy vesebetegségekre használják.

Zöld magazin | A hanga és a csarab ugyanaz a növény?

 

A csarab egyes fajtái magasságban, színben és habitusban különböznek egymástól.

 • ‘ Alexandra’ – körülbelül 30 cm-re nő, sötétzöld levelei és intenzív vörös virágai
 • ‘Alicia’ – körülbelül 20 cm-re nő, zöld levelei és tiszta fehér virágai fürtökben gyűlnek össze
 • “Amethyst” – körülbelül 30 cm-re nő, sötétzöld levelei és lilás-skarlát virágbimbói vannak
 • ‘Anette’ – kb. 30 cm-re megnő, télen is élénkzöld levelei vannak, virágbimbói világos rózsaszínűek, a tövük fehér, ősszel intenzív rózsaszín
 • ‘Bonita’ – körülbelül 20-30 cm-esre nő, sárga-narancssárga levelei és lilás-piros bimbói
 • “Dark Beauty” – körülbelül 30 cm-re nő, élénkzöld levelei, rubinvörös virágai sűrű fürtökben
 • ‘Firefly’ – körülbelül 30-40 cm-esre nő, narancssárga-barna levelei, lilás-rózsaszín egyvirágai
 • ‘JH Hamilton’ – körülbelül 20-25 cm-esre nő, sötétzöld (télen barna-zöld) levelei és kettős virágai intenzív rózsaszín színűek
 • ‘Larissa’ – körülbelül 20-30 cm-esre nő, sötétzöld levelei és számos téglavörös virágbimbója van
 • ‘Marleen’ – körülbelül 25-30 cm-esre nő, sötétzöld levelei és lilás-piros virágai
 • ‘Mullion’ – körülbelül 30 cm magasra nő, zöld levelei és egyetlen, sűrű, rózsaszín-lila virágai vannak
 • “Red Favorite” – körülbelül 15-20 cm-esre nő, sötét rózsaszínű, sűrű és dupla virágai
 • ‘Sandy’ – körülbelül 30-40 cm-esre nő, számos fehér rügye van
 • “Theresa” – aranysárga levelei és bontatlan rózsaszín rügyei vannak.

Ezzel szemben a hanga (Erica) kora tavasszal kezd virágozni. Alacsony, örökzöld cserjék, körülbelül 30 cm magasak. Leveleik apró tűlevelek formájában vannak. A virágzás a fajtától függően február és július között történhet. A virágok nagyon sokan vannak, és úgy néznek ki, mint a lógó kancsók. Ezek lehetnek fehérek, rózsaszínűek, kárminpirosak vagy világos lilák. A porzók hosszabbak, mint a szirmok.

A leggyakoribb fajták a következők:

A leggyakoribb alpesi erika  – Erica carnea – ‘Winter Beaty’ fajta – kárminpiros vagy lila virágai vannak.
a kereszteshanga – Erica tetralix – rózsaszín virágokkal rendelkezik.
A nyugati erika – Erica vagans – virágai világos rózsaszínűek vagy sötét rózsaszínűek.

az alpesi hanga virágai

A fő különbség a csarab és a hanga között leginkább a megjelenésükben van. A csrabra jellemzőek a ferdén növő pikkelyes levelek és a csésze alakú virágok. A hanga viszont a szárra merőlegesen nő, tűszerű és kancsószerű. A csarab levelei érdes tapintásúak, és télen sárgára, pirosra vagy szürkére színeződnek. Ezzel szemben a hanga levelei úgy néznek ki, mint a miniatűr tűlevelek (pl. a lucfenyőé), de nem szúrnak. Télen ezek a levelek elszürkülnek.

A virágok színe
A csarab leggyakrabban fehér vagy lila színű. A hangák viszont intenzív bíbor színű virágokat hoznak, amelyek néha lilába hajlanak. Bár hasonlóan néznek ki, a virágok színe és megjelenése az a látható különbség, amely megkülönbözteti a csarabokat és a hangákat.

Zöld magazin | A hanga és a csarab ugyanaz a növény?

Virágzási időszak
A csarab és a hanga virágzási időszakukban különbözik egymástól. A hanga februártól áprilisig virágzik, míg a csarab júliustól októberig. A korai csarabok júliustól szeptemberig virágoznak, míg a késői fajták szeptembertől egészen novemberig is virágoznak. Ezek az időszakok nem fedik egymást, így könnyen felismerhető, hogy mivel van dolgunk. Ha a kertben egy ágyásba ültetünk csarabot és hangát is, akkor olyan több évszakos virágzást hozhatunk létre, amely szinte egész évben örömet okoz nekünk.

Metszés
A metszés időzítése is eltérő a két növény esetében. A hangát a virágzás után, általában májusban, esetleg június elején érdemes megmetszeni. A csarabot viszont a virágzás után, de a következő vegetációs időszakban metszik. Ez azt jelenti, hogy a következő évben, a virágzás után, tavasszal, például áprilisban meg lehet metszeni őket. Vágja le a növény körülbelül 1/3-át a tetejéről. Ez segít fenntartani a bokor sűrűségét, és bőséges virágzásra ösztönzi a növényt.

A csarab és a hanga hasonló tulajdonságai

Vannak azonban hasonlóságok e növények között. Először is, az eredeti hatás érdekében jó, ha egy fajtából legalább 10-15 palántából álló csoportokban ültetjük őket és színes szőnyeget hozhatunk létre. Az alacsony fajtákat körülbelül 20-30 cm, a magas fajtákat 45-60 cm távolságra kell ültetni.

A helyszíni követelmények is hasonlóak. Mindkét növény szereti a napot és a száraz, védett helyeket a könnyű, humuszos, enyhén homokos és vízáteresztő talajt. A savas talaj azaz a 4,5-5 pH-érték a legjobb számukra. Ellenben nem szeretik a gyakori öntözést, a nedves helyeken rosszul fejlődnek. Évente egyszer – kora tavasszal – ajánlatos  tápanyaggal ellátni őket. Erre a célra a savanyúságot kedvelő növények számára készült műtrágyák alkalmasak.

 

 

Kertnet
Author: Kertnet