A Douglas fenyő, mely sövénynek is megállja a helyét

A Douglas fenyő a fenyőfélék családjába tartozó növény. Mivel gyorsan nő és jól tűri a metszést ideális lehet sövény vagy akár bonsai kialakítására.

Hogy néz ki a Douglas fenyő és honnan származik?

A Douglas-fenyő, (Pseudotsuga menziesii) a fenyőfélék családjába tartozó fafaj. Észak-Amerika nyugati részén őshonos. Főként a Csendes-óceán mentén, British Columbiától Kaliforniáig, valamint a szárazföld belsejében Albertától Észak-Mexikóig nő. A fajnak két természetes változatát alkotja: P. menziesii var. menziesii és P. menziesii var. glauca. A Douglas-fenyő karcsú termetével és puha tűleveleivel nyűgöz le. A kertépítésben szoliterként, sövényként vagy lakásban akár bonsaiként is megállja a helyét.

A növény nevét David Douglas skót botanikusnak köszönheti, aki 1826-ban magokat gyűjtött a fáról, és Skóciába szállította őket. A botanikai gyűjtőnév viszont a görög pszeudo = “hamis” és tsuga = “karácsonyfa” szavakból származik (a fenyőfélék családjába tartozó fafajta). A faj elnevezése Archibald Menzies (1754-1842) skót sebészre és botanikusra utal, aki 1795-ben talált rá először a fára Vancouver-szigeten.

A Douglas fenyő a rendkívül magas és hosszú életű fák közé tartozik. Hazájában optimális körülmények között meghaladja a 100 méteres magasságot, és több mint 1000 évig élhet. A mi vidékünkön nem éri el ezt a méretet, de magasságban még mindig felülmúlja a fenyőinket, lucfenyőinket és fenyőinket. Az egymásra rakott vízszintes ágak és a laza gallyak elegáns koronája karcsú kúpot alkot. Csak a kor előrehaladtával veszíti el a fa a formáját. A puha, tompa, 2-3 cm-es tűk a zöldtől a kékes-zöldig terjednek. A fenyőfajoktól eltérően (két-, három-, öt tűs) a Douglas fenyő tűi egyenként és ferdén helyezkednek el a gallyakon.  Dörzsöléskor kellemes illat a nagyon hasonlít a citrom aromájára.

A Douglas-fenyő  későn, általában 15 és 40 éves kora között virágzik először. A hím és nőstény virágok áprilistól májusig jelennek meg. Könnyen megkülönböztethetők. A sárga színű hímvirágok 1-1,5 cm nagyságúak, és meglehetősen finomnak tűnnek. Csoportosan fejlődnek a tavalyi hajtások végén. A piros női virágok viszont akár 2 cm-esre is megnőhetnek, és egyenként helyezkednek el.

Virágzáskor a nőstény tobozok felállnak, és a pikkelyek nyitva vannak. Idővel megereszkednek, fásodni kezdenek és világosbarnára színeződnek. Körülbelül 10 cm hosszúak és 3,5-5 cm átmérőjűek. Az érett Douglas-fenyő tobozai teljes egészében lehullanak a fáról.

douglas fenyő télen

Milyen helyet válasz a Douglas fenyő számára?

A Douglas fenyőnek napos vagy félárnyékos helyet kell választani. Az örökzöld fa nem tűri sem az árnyékot, sem egyéb szélsőséges körülményeket. Ágai viszonylag könnyen törnek a szél vagy a hó nyomása alatt.

Származása miatt a Douglas fenyő a friss, nedves, vízáteresztő és termékeny talajokat kedveli. Mivel kiterjedt gyökérzete a sekély és mély talajrétegekben egyaránt jól fejlődik, a Douglas fenyő viszonylag száraz és gyenge talajokon is jól megél. Ez különösen a lucfenyő vagy a fenyő követelményeihez képest előnyös.

Douglas fenyő ültetése

A Douglas-fenyőt magról is lehet termeszteni, de ez fáradságos, munkaigényes és nem mindig sikeres. Sokkal egyszerűbb a boltban vásárolni csemetét melyek ára a méretüktől függ – minél nagyobbak a növények, annál drágábbak.

A szabadgyökerű fenyők ültetésének megfelelő időszaka október és április között van. A konténerekbe ültetett dugványok gyökérlabdával egész évben ültethetők. Mindazonáltal ebben az esetben is jó, ha a tavaszi időszakot választjuk az ültetéshez. A zöld Douglas fenyő jól elágazó gyökérzetet képez, amely mélyen is fejlett – ezt száraz talaj esetén szem előtt kell tartani.

Az ültető gödörnek a gyökérlabda átmérőjének kétszeresének kell lennie. A vályogtalajt homokkal kissé meg kell lazítani, és a biztonság kedvéért vízelvezető réteget érdemes kialakítani. Miután a gyökérzet megfelelően elhelyezkedett az gödörben, be kell fedni földdel, és jól le kell nyomkodni. Öntözéshez alakítsunk ki tányért a tő körül.

douglas fenyő sövény

A Douglas fenyő gondozása

Közvetlenül az ültetés után a fiatal Douglas-fenyőnek bőséges öntözésre van szüksége. Az első két hétben naponta kell öntözni, az aktuális időjárásnak megfelelő vízmennyiségtől függően. A fiatal Douglas-fenyők télen és tavasszal is bőséges vízellátást igényelnek. A szárazsággal kombinált fagy károsíthatja a növényt.

Gondozása egyszerű. Tavasszal kevés nitrogént tartalmazó fenyőféléknek készült műtrágyával való trágyázás bőven elegendő a növekedés elősegítéséhez. A fiatal Douglas-fenyőket a legnagyobb kárt a fagy és a talaj vízhiánya okozza. Télen és kora tavasszal gondoskodni kell a növények megfelelő nedvességellátásáról.

Douglas-fenyő egy gyorsan növő sövény

Az örökzöld tűlevelű fákat és cserjéket szívesen ültetik sövényként. Télen is jó takarást nyújtanak a kertben. A Douglas fenyőnek van még egy előnye: ellentétben a többi fenyőfélével nagyon gyorsan nő.

A sövénynek eleve meg kell védenie a telek egy részét a kíváncsi szemektől és a kertbe belépő kívülállók elől. Ehhez fontos, hogy olyan fafajokat ültessünk, amelyek egész évben megtartják leveleiket. A levelek nélküli sövény elveszti fő célját. A Douglas fenyő jó választás erre a célra.

A fiatal növények a kertészeti boltokban és faiskolákban kaphatók. A Douglas fenyő, ellentétben más fákkal, például a lucfenyővel, jó helyen nagyon gyorsan nő, de hazánkban csak megfelelő öntözés mellett. A Douglas-fenyő számára a jó termőhely azt jelenti, hogy a gyökerek számára bőséges víz és tápanyag áll rendelkezésre.

A gyors növekedésnek azonban vannak hátrányai is. A nagy növekedés sok metszési munkát jelent a sövény kialakításában. Az ültetéskor  kellően nagy távolságot kell biztosítani a facsemeték között. Jó körülmények között a növekedés egy év alatt akár 40 cm is lehet, gyengébb körülmények között legfeljebb 20 cm. Nem árt vigyázni mert metszés nélkül a Douglas-fenyő akár 60 méter magasra is megnőhet!

A Douglas-fenyő rendszeres metszése a kívánt magasságban tartja, és biztosítja, hogy a kompozíció összképe megfelelő legyen. Ez sok munkával jár, de  megéri, mert egy jól gondozott Douglas fenyő sövény egy barokk palotakerthez hasonlít. Tűlevelének kellemes illata pedig tovább emeli ennek az impozáns növénynek az értékét.

 

Kertnet
Author: Kertnet