A hunyor fagyos kertünk ékessége

A hunyor egyike azoknak a növényeknek, amelyek akkor virágoznak, amikor az összes többi már befejezte vagy még el sem kezdte a vegetációs időszakot.

A boglárkafélék családjába tartozó különleges évelő növény a hunyor egyedülálló, mert amikor a legtöbb virág már befejezte a virágzást és felkészül a téli nyugalmi állapotra, ez a virág éppen most bontogatja szárnyait. Valóban, november és április között láthatunk virágokat.

zöld hunyor csomós virágai

Mielőtt  hazánkban is népszerűvé vált, az angolok, hollandok és németek már előszeretettel ültették. A hunyor úgynevezett hosszú életű évelő növény. Viszonylag lassan nő, de idővel nagy kiterjedésű, számos virágszárral rendelkező töveket képez. Gyönyörű virágai mellett dekoratív lombozatukkal is díszit .Egyes fajták leveles szárakat képeznek, amelyek virágban végződnek, míg másoknál a levelek és a virágszárak egy gallérból nőnek. Egyik fajtája karácsonyi rózsaként is emlegetik, mivel virágzása az ünnepi időszakban történik. Meleg és hosszú ősz esetén már novemberben vagy decemberben is virágozhatnak. és akár 30 cm magasra is nőhetnek. Általában fehér színben virágzik, enyhe rózsaszín beütéssel de ez a fajtától függ. A következő főbb hunyor fajták jellemzőek hazánkban:

Fekete hunyor- Helleborus niger
Hazánkban ez a legkönnyebben hozzáférhető és leggyakrabban termesztett fajta. Akár 30 cm magasra is megnő. Örökzöld növény, nagy, bőrszerű levelekkel. A növénynek a gyökerei sötétek ezért a fekete elnevezés. de a virágok fehér vagy enyhén rózsaszínűek. A virágok általában kora tavasszal jelennek meg, és áprilisig, sőt néha májusig a növényen maradnak. A karácsonyi rózsaként is ismert. Általában csak ennél a fajtánál fordul elő, hogy késő ősszel vagy télen bontja ki első virágait. Feltéve persze, hogy nincsenek kemény fagyok, és a napalok kellően naposak. Humuszos, vízáteresztő talajt igényel. A nehéz, nedves talajban rosszul fejlődik, és a gyökérsérülést is rosszul tűri, ezért nem szabad túl gyakran átültetni.

Télizöld hunyor- Helleborus foetidus 
Délnyugat-Európában őshonos örökzöld faj. Szaga irritáló az emberre, ezért nevezik büdös hunyornak is. Több mint fél méteres magasságot is elérhet. A virágok, amelyek a füzérszerű füzérekbe gyűlnek, gömbölydedek, harang alakúak, világoszöldek, lila szegéllyel. Februártól júniusig virágzik. Igénytelensége miatt iválóan alkalmas természetközeli kertekbe.

Helleborus atrorubens
Alacsony faj, magassága nem haladja meg a 20 cm-t. A vadonban a Balkánon található. A levelek és a szárak szezonálisak, lilával árnyaltak. A lila virágok tél végétől tavaszig csodálhatók.

Korzikai hunyor – Helleborus argutifolius
Akár 50 cm magasra is megnövő fajta. A sárgás-zöld virágok februártól áprilisig fejlődnek. A korzikai hunyor a napon is nőhet, de jobban érzi magát félárnyékban, mérsékelten nedves helyen. A többi fajtához hasonlóan kedveli a humuszos, vízáteresztő és meszes talajt. Bár jól tűrik az alacsony hőmérsékletet, érzékenyek a hideg, szárító szelekre. Ezért jobb, ha télire, különösen hómentes teleken, vékony réteg fenyőgallyakkal takarjuk le őket. Enyhe teleken levelei nem hullanak le, hanem tavaszig zöldek maradnak.

Keleti hunyor – Helleborus orientalis
Ez a fajta természetes állapotában Törökországban, Bulgáriában, Görögországban és a Kaukázusban fordul elő. A növénynek örökzöld, tenyérszerűen összetett, akár 45 cm átmérőjű levelei vannak, és több mint 50 cm magasra nő. A 7 cm átmérőjű virágok bimbókban lógnak lefelé, majd felállnak, és világos rózsaszín, piros vagy fehér árnyalatúak. Az időjárási viszonyoktól függően kora tavasszal vagy akár már télen virágzik.

karácsonyi rózsa vagy hunyor

 

A hunyor gondozása

Az első lépés legyen a hely megfelelő kiválasztása, az enyhén árnyékos (félárnyékos) helyet kedvelik, a talajnak vízáteresztőnek, de semlegesnek és mérsékelten nedvesnek kell lennie. A növény cserépben is jól érzi magát, és teraszra vagy erkélyre is sikeresen ültethető. Fontos szem előtt tartani, hogy  mérgező növény lehet, ezért ne hagyjuk gyermekek vagy háziállatok közelében, akik rágcsálhatják a leveleit.

Mint minden örökzöld növény, a hunyorok is rendszeres trágyázást igényelnek. A legfontosabb, hogy az intenzív virágzás alatt és közvetlenül utána táplálékkal lássuk el. A magas káliumtartalmú műtrágyák ideálisak – ez erősíti a növényt és biztosítja a megfelelő virágzást. Ne feledje azonban, hogy nyáron ne trágyázzon. A növénynek úgy kell felkészülnie a télre, hogy nem képez több új, fiatal hajtást.

A legszebben csoportosan ültetve mutatnak. Egész évben ültethetők, akár ősszel is, ha a talaj még nem fagyott. A célhelyszín kiválasztása nagyon fontos, és alaposan meg kell fontolni. Ez azért van, mert a hunyor törékeny gyökerei miatt nem tűri az átültetést. Helyének kiválasztásakor célszerű szélvédett, félárnyékos területet keresni. Ami a talajt illeti, aa legjobban a semleges pH-értékű, vízáteresztő talajban érzik magukat.