A csillagfürt és a farkasok

A csillagfürt (Lupinus) nem egyetlen fajt, hanem egy egész nemzetség neve, amely több mint 200 fajt foglal magába. A csillagfürt nemzetség az Amerikákban őshonos, és nagyjából az Észak-Amerikától délre húzódó területeken fordul elő leggyakrabban, de néhány fajuk előfordul Ázsiában és Afrikában is. Fontos szerepe van a növénybiológiai kutatásban, mivel számos fajuk kiváló modellrendszert alkotnak a biokémiai folyamatok tanulmányozásához. Továbbá, a növények a kertészetben is kedvelt dísznövények, mivel színes virágaik és szokatlan alakú leveleik szép látványt nyújtanak a kertekben és parkokban.

A csillagfürt egy nagyon szép és mutatós növény, amelynek virágai hosszú, keskeny, szálakra emlékeztető szirmokból állnak, amelyek egymástól távolabb helyezkednek el a száron, így létrehozva a csillagokat idéző formát. A virágok színe lehet fehér, rózsaszín, piros vagy lila.

De mi köze van a csillagfürtnek (Lupinus) a farkasokhoz?

A növény levelei  farkas lábnyomaira hasonlítana, keskenyek és hosszúkásak, az alsó levelek általában nagyobbak, míg a felső levelek kisebbek és szálasabbak lehetnek. A növény hosszú szárral rendelkezik, amelyen a virágok és a levelek helyezkednek el.

A Lupinus a latin elnevezése a babfélék (Fabaceae) családjába tartozó növényfajnak. A név valószínűleg a latin “lupus” szóból származik, amelynek jelentése farkas. Valószínűleg azért nevezték el így, mert a rómaiak úgy vélték, hogy a lupinus a talaj terméketlenségét okozza, és ezáltal a növények és az állatok éhínségét. Egy másik elmélet szerint a név a növény leveleinek farkasfogra emlékeztető alakjából eredhet.

A csillagfürt mint évelő növény természetesen előfordul Európában, Észak-Amerikában és Afrikában. A kertészeti termesztése azonban a 20. században kezdődött, amikor az emberek felismerték a növény szépségét és azon képességét, hogy mint nitrogéngyűjtő növény javítani képes a talaj minőségé így elősegítve más növények növekedését.

Az első kertészeti fajták kifejlesztése Németországban történt a 19. század végén és a 20. század elején. Ezek a fajták kezdetben a szabadban termesztettek és dísznövényként használták őket. Kertészeti termesztése és nemesítése folytatódott az Egyesült Államokban a 20. század közepén, mivel a mezőgazdasági termelők felismerték a növény hasznát az állattenyésztésben és a talajmegújításban. Az amerikai kertészek új fajtákat és hibrid fajtákat állítottak elő, amelyeknek virágai különböző színekben pompáznak és a természetes fajoknál magasabb terméshozamot adnak.

Ma már a csillagfürt kertészeti termesztése elterjedt az egész világon, a dísznövényként és talajjavító tulajdonságai miatt is. A növényt számos különböző éghajlaton és talajtípuson termesztik, és szépsége miatt számos kertészeti fajtája is rendelkezésre áll.

erdei csillagfürt a hegyekben

Milyen két fő faj terjedt el Magyarországon?

Magyarországon két fő csillagfürt faj terjedt el kertészeti célra a Lupinus polyphyllus (erdei csillagfürt) és a Lupinus hartwegii az (egynyári csillagfürt).

A Lupinus polyphyllus egy lombhullató, lágyszárú, évelő növény mely eredetileg Észak-Amerikából származik, és az egyik legelterjedtebb csillagfürt fajta a világon. Virágai különböző színekben pompáznak, többek között lila, rózsaszín, fehér és sárga színben is megtalálhatóak. A magassága akár 1,5 métert is elérhet, és virágzása júniustól augusztusig tart.

A Lupinus hartwegii főleg Mexikóból és Dél-Amerikából származik. Ez a fajta általában kisebb, mint a soklevelű csillagfürt, virágai pedig többnyire élénk színekben pompáznak, mint például a piros, a narancssárga és a sárga. Virágzása általában májustól júliusig tart.

Mindkét faj jól alkalmazkodik a magyarországi éghajlathoz és talajviszonyokhoz, és a dísznövények között egyre népszerűbbek. Az erdei csillagfürt a nagyobb növekedésével és hosszabb virágzási időszakával lehet vonzóbb, míg a Hartweg csillagfürt élénk színeivel és korábbi virágzási időszakával lehet a szemlélődők számára vonzóbb.

A Lupinus polyphyllus (erdei csillagfürt) ültetése és gondozása

A Lupinus polyphyllus (soklevelű csillagfürt) ültetése és gondozása a következő lépésekből áll:

 • Nagyon fontos számára, hogy jól vízelvezető talajban legyen ültetve. A talajt előkészítése során alaposan ássunk ki egy lyukat, és adjunk hozzá komposztot, trágyát vagy más szerves anyagot a talajba, hogy javítsuk a vízelvezetést és a tápanyagokat.
 • Általában tavasszal, március vagy április hónapban ültetik. Az ültetés előtt azonban ellenőrizni kell a talaj hőmérsékletét, mert a növény nem bírja az állandóan hideg talajt. Ültetéskor a növényeket legalább 30-40 cm távolságra kell egymástól elhelyezni. A csillagfürtöt a talajba kell ültetni, majd alaposan megöntözni.
 • Rendszeresen kell öntözni, hogy megfelelően fejlődjön és virágozzon. Az öntözést azonban nem szabad túlzásba vinni, mert a túl nedves talaj káros lehet a növényre. A növénynek körülbelül heti egyszer kell vizet kapnia, és a vízmennyiségnek elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy a talaj nedves legyen, de ne legyen eláztatva.
 • Érdemes eltávolítani, a hervadt virágokat amelyek által új virágok fognak megjelenni. Ha a növény túl magasra nő, akkor érdemes 1/3 részét visszavágni a virágzás után.

A Lupinus polyphyllus egy szép és könnyen gondozható növény, amely nagyszerűen mutat kertekben és virágágyásokban.

egynyári csillagfürt termesztése

A Lupinus hartwegii az (egynyári csillagfürt) ültetése és gondozása

Nagyon szép és könnyen nevelhető évelő növény. Az alábbiakban összefoglalom, hogyan ültessük és gondozzuk ezt a növényt:

Ültetés:

 • Válasszunk egy napos vagy félárnyékos helyet a kertben. A növény szereti a jó fényviszonyokat, de nem bírja a túl erős napfényt.
 • A talajnak jó vízelvezetésűnek kell lennie, és tápanyagban gazdagnak. Ha szükséges, keverjünk a földbe komposztot vagy egyéb szerves anyagot.
 • A magokat vagy a palántákat ültessük el a tavasz elején, amikor már nincs fagyveszély. A magokat általában márciusban szokták elvetni, a palántákat pedig áprilisban vagy májusban lehet elültetni.
 • Az egynyári csillagfürt magjait vagy palántáit kb. 15-20 cm távolságra ültessük el egymástól. Ha több növényt szeretnénk ültetni egymás mellé, tartsunk legalább 30 cm-es távolságot.

Gondozás:

 • Az egynyári csillagfürt szereti a nedvességet, de nem bírja a pangó vizet. Öntözzük rendszeresen, de ne hagyjuk, hogy a talaj túl nedves legyen.
 • Ha a növény túl magasra nő, érdemes megfontolni a karózását
 • Virágzása után távolítsuk el a száraz virágokat, hogy újabb virágokat hozzon.

Az egynyári csillagfürt egy nagyon szép és könnyen nevelhető növény, amely sok színben pompázik, és a kertünket igazán feldobja. Ha betartjuk a fenti tippeket, biztosak lehetünk benne, hogy szép és egészséges növényünk lesz.

 

Kertnet
Author: Kertnet