Csillagszerű jelképünk a szerelemvirág

Az Agapanthus africanus, más néven szerelemvirág egy gumós növény mely eredetileg Dél-Afrikából származik. Elsősorban a Fokvidéken, azaz a mai Dél-Afrikai Köztársaság területén található, ahol természetes élőhelyén megtalálható többek között hegyoldalakon, erdőszéleken és füves területeken.

Számos különböző kertészeti változatban termesztik világszerte, a virágzat színétől és méretétől függően. Néhány hibrid változatban a virágok színe változatos, beleértve a világoskéket, sötétkéket, lila árnyalatokat és a fehéret is.

Mitől mutatós a szerelemvirág?

A növény levelei hosszúkásak és sötétzöld színűek, örökzöld vagy félörökzöld jelleggel, attól függően, hogy melyik változatáról van szó. A szerelemvirág igazán vonzóvá a nagy, tölcséres virágzatai teszik, amelyek általában kék vagy fehér színűek. A virágok magas, akár 1 méteresre is megnövő száron helyezkednek el, és az egyes virágok csillagszerűen helyezkednek el a virágzatban. A virágzási időszak nyáron kezdődik, és egészen a késő nyárig vagy az őszig tart.

Az Agapanthus africanus népszerű dísznövény a világ minden táján, köszönhetően az impozáns virágzatának és viszonylag könnyű gondozásának. A növény kiválóan alkalmas sziklakertekbe, évelőágyásokba vagy nagyobb dézsákba ültetve, ahol a virágzási időszakban kiemelkedő látványosságot nyújt.

kék szirmú szerelemvirág

Hova érdemes ültetni?

Ültetésekor fontos odafigyelni a növény igényeire. Íme néhány fontos szempont, amit figyelembe kell venni az ideális hely kiválasztásakor:

 1. Fényigény: napos vagy enyhén árnyékos helyet igényel. Az ideális helyszín olyan, ahol a növény legalább 6 óra közvetlen napfényhez jut, de a kora délutáni árnyékban is jól érzi magát.
 2. Talajigény: A növény jól vízáteresztő talajt igényel, amely lehetővé teszi a gyökerek számára a levegőhöz és a vízhez való hozzáférést anélkül, hogy pangó víz alakulna ki. A talaj legyen gazdag humusszal, tápanyagokkal és közepes vagy kissé savanyú pH-értékkel.
 3. Vízellátás: Ültessük a szerelemvirágot olyan területre, ahol biztosítható a rendszeres öntözés, de ne legyen túl nedves vagy pangó vízű.
 4. Védelem: Bár az Agapanthus africanus viszonylag jól tűri a szélesebb hőmérsékleti tartományt, érdemes olyan helyre ültetni, ahol védelemben van a túl erős szelek és a hideg, fagyos időjárástól, különösen a téli hónapokban.

A szerelemvirág kiváló választás sziklakertekbe, évelőágyásokba, kerítések és sövények mellett, vagy nagyobb dézsákba ültetve. Vonzó a méhek és más rovarok számára, így a kertben történő ültetése elősegíti a biodiverzitást és a beporzó rovarok egészségét. Figyelembe véve a fent említett szempontokat, a növény meghálálja a gondoskodást és lenyűgöző virágzással díszíti környezetét.

Milyen növényekkel érdemes kombinálni?

A szerelemvirág  impozáns megjelenése és gyönyörű virágzata miatt kiválóan mutat más növényekkel kombinálva. Az alábbiakban bemutatunk néhány növényt, amelyek jól mutatnak a szerelemvirággal együtt:

 • Angol vagy francia levendula (Lavandula): A levendula szürkés-zöld levelei és lila virágzatai szépen kontrasztosak az Agapanthus kék vagy fehér virágaival.
 • Rózsák (Rosa): A rózsa romantikus megjelenése és a szerelemvirág impozáns virágzata jól kiegészíti egymást. Ültethetünk talajtakaró rózsákat az Agapanthus tövéhez vagy magasabb rózsákat a háttérbe.
 • Törökszegfű (Dianthus barbatus): A pompás szegfű változatos színű virágai (rózsaszín, piros, fehér) érdekes színkontrasztot adnak a szerelemvirághoz.
 • Sisakvirág (Aconitum): A sisakvirág kék vagy lila virágzata és a szerelemvirág közötti színkapcsolat nagyon harmonikus, különösen, ha az Agapanthus kék változatát választjuk.
 • Tűzeső (Heuchera): A tűzeső fajták tarka levelei szép kontrasztot képeznek a szerelemvirág sötétzöld leveleivel és élénk virágaival.
 • Kék iringó (Eryngium): szürkés-zöld levelei és kék vagy ezüstös virágzatai jól mutatnak a szerelemvirág kék virágaival.
 • Zsálya (Salvia): A zsályák különböző színű virágai (kék, lila, rózsaszín, fehér) kiegészítik a szerelemvirág megjelenését, és együtt vonzó látványt nyújtanak.
 • Phlox: Színes virágai kiválóan mutatnak a legtöbb magasabb évelő mellett.

De miért éppen szerelemvirágnak hívják?

Az “Agapanthus” név a görög “agape” (szeretet) és “anthos” (virág) szavakból ered, amely a növény szépségére és vonzerőjére utal. A szerelemvirág a szeretet, a barátság és az elismerés jelképe, és gyakran ajándékként adják szeretteiknek vagy értékesítik esküvőkön.

 

Kertnet
Author: Kertnet