A francia levendula (Lavandula stoechas)

A francia levendula (Lavandula stoechas) eredeti származási helye a Földközi-tenger térsége, azon belül is Franciaország déli része, Spanyolország és Olaszország területei. A növény előfordulását az ókori Római Birodalom terjesztette el a mediterrán térségben, majd a középkorban került a többi európai országba is.

Manapság számos országban termesztik, de a legnagyobb mennyiségben még mindig a mediterrán térségben és Franciaországban állítják elő. A növény jellegzetes illata miatt népszerű a parfümök és illatszerek készítésében, valamint a kozmetikai iparban is felhasználják. Emellett a francia levendula virágait szárítva teaként is fogyaszthatják, amelynek enyhe nyugtató hatása van.

Több fajtája ismert, amelyek eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. A legelterjedtebb fajták közé tartozik a Lavandula stoechas pedunculata, a Lavandula stoechas luisieri és a Lavandula stoechas stoechas. Mindegyik fajtának megvan a sajátos illata és színe, amelyek a virágok különböző színárnyalataiból adódnak.

A francia levendula ma már világszerte ismert és kedvelt növény, amelynek kertészek és kertbarátok szerte a világon szívesen adnak otthont a saját kertjükben.

Mit érdemes tudni róla?

francia levendula (Lavandula stoechas) egy illatos és szép növény, amelyet a mediterrán régióban és Észak-Afrikában őshonos. A növénynek számos tulajdonsága van, amelyek miatt kedvelt a kertészek és a kertbarátok körében.

 

 • Virágzása: A francia levendula a kora tavasz és a nyár folyamán virágzik. A virágok általában élénk színűek, mint a lila, a rózsaszín, a piros és a fehér. Az egyes virágok kis fürtökben helyezkednek el a növény hosszú szárán.
 • Méret: Általában 30-70 cm magasra nő, és akár 1 méter szélességet is elfoglalhat. A növény levelei szélesebbek, mint az angol levendula levelei, és folytonosan jelen vannak a szárakon, amelyek elősegítik a növény vastagságát.
 • Illat: Virágai kellemes, fűszeres illatúak, amelyeket gyakran használnak az aromaterápiában és a kozmetikai iparban. Az illatos olajat a növény virágából vonják ki.
 • Féregűző hatás: Hagyományosan használják bélparaziták elleni szerként, mivel a növény illóolajai hatékonyak lehetnek a különböző fajok ellen.
 • Háziállatok: Van egy kellemetlen mellékhatása, amely általában kutyáknál fordul elő. A levendulaolaj bizonyos anyagai, például a linalool, irritálhatják a kutya bőrét és emésztőrendszerét.
 • Felhasználás: Gyakran használják számos célra, például a kertészkedésben, az aromaterápiában, a kozmetikában és a főzésben. A növény dekoratív szerepet is betölt a kertekben, és szép hatást kelthetnek, ha egy kertben egymás mellett ültetik.

francia levendula ültetvény

A francia levendula ültetése és gondozása

Hasonlóan történik más levendula fajtákhoz képest. Az alábbiakban összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat:

 1. Ültetés:
 • A francia levendula előnyösen telepíthető napos, déli fekvésű területekre, jó vízelvezetéssel rendelkező homokos vagy meszes talajra.
 • A legjobb idő az ültetésre a kora tavasz vagy az ősz, amikor még nincs túl forró az idő, és van elegendő csapadék.
 • Az ültetés előtt javasolt megfelelő mennyiségű trágyát, komposztot, vagy kalciumot adni a talajhoz.
 • Az ültetett növényeket rendszeresen öntözni kell az első időszakban, hogy meggyökerezzenek.
 1. Gondozás:
 • A francia levendulának számos előnye van, többek között az, hogy relatíve könnyen karban tartható.
 • Az egyik legfontosabb dolog, amit meg kell tenni a gondozás során, az a metszés. A francia levendula gyakran elágazik, és számos szárat hajt ki, amelyek eltávolítása segít abban, hogy a növény szép formát öltsön.
 • Az öntözést jól kell beosztani, mivel a túlzott öntözés könnyen megbetegedheti a növényt. A növénynek több vízre van szüksége a virágzási időszakban, de ezt is csökkenteni kell, ha az időjárás hűvösebb vagy párásabb lesz.
 • A francia levendula általában nem igényel trágyázást, de az erőteljes növekedés vagy a szegényebb talajok esetén ajánlott a műtrágyázás.
 1. Tél:
 • A francia levendula viszonylag hidegtűrő, de mégis ajánlott téli takarást biztosítani neki, hogy megvédjük a hidegtől és a széltől. Az ültetést követő első télen különösen fontos a takarás.
 • A téli takarás készülhet kérget, fenyőtűket, vagy lapos, száraz leveleket használva. A takarást tavasszal lehet eltávolítani.

Ha az előírásokat betartjuk, a francia levendula szép, virágos bokrokat hoz létre, amelyek remekül mutatnak az ágyásokban vagy a kert más részein.

Zöld magazin | A francia levendula (Lavandula stoechas)

Angol vagy Francia levendula? Melyiket érdemes választani?

Mind az angol, mind a francia levendula (Lavandula angustifolia és Lavandula stoechas) szép és illatos növények, de eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek, ezért a választás a kertészek és kertbarátok számára is nagyban függ az igényeiktől.

Az angol levendula általában kisebb termetű és keskenyebb levelekkel rendelkezik, mint a francia levendula, amelynek szélesebb levelei vannak, és a növény magassága is nagyobb lehet. Az angol levendulának intenzívebb az illata, mint a francia levendulának, és a virágai is halványabbak. Az angol levendula általában keményebb és ellenállóbb a hideg időjárással szemben, így jobban alkalmazkodik a hidegebb éghajlatokhoz, mint a francia levendula.

A francia típus viszont ellenállóbb a szárazsággal és a meleg időjárással szemben, és képes jobban eltűrni a nedvességet is. Emellett a francia levendula virágai élénkebb színekkel rendelkeznek, mint az angol levendula virágai, amelyek általában halványabbak.

Összességében az angol levendula jobban alkalmazkodik a hideg éghajlatokhoz, míg a francia levendula jobban tűri a meleget és a szárazságot. A választás tehát a környezeti feltételektől, a növény felhasználásától és az egyéni preferenciáktól függ.

 

 

Kertnet
Author: Kertnet