A petrezselyem ültetésétől a betakarításig

A petrezselyem, a konyhakertek egyik legkedveltebb növénye, nemcsak ízletes, hanem rendkívül sokoldalú is. Ez a Földközi-tenger vidékéről származó, kétéves növény két fő típusban létezik: a gyökérpetrezselyem és a metélőpetrezselyem. Ha van rá módunk, a petrezselyem ültetése mindig megéri, megvan a maga varázsa és hasznosítási módja a konyhában.

A petrezselyem ültetése és jellemzői

A petrezselyem a zellerfélék családjába tartozik, és már az ókori rómaiak is előszeretettel fogyasztották jellegzetes íze és illata miatt. Magyarországon is népszerű, ahol fehérrépa néven is ismert. Két fő típusa a sima levelű gyökérpetrezselyem, amelynek gyökere és levele egyaránt felhasználható, valamint a  metélőpetrezselyem, amely dísznövényként is ültethető.

A petrezselyem fajtái

Fajták és jellemzők

A petrezselyem két fő típusa a levél- (vagy metélő-) és a gyökérpetrezselyem. A levélpetrezselyem fodros vagy sima leveleket fejleszt, míg a gyökérpetrezselyem a megvastagodó karógyökeréről ismert. A levélpetrezselyem körülbelül 20 cm magasra nő, és kétéves növényként működik, ami azt jelenti, hogy csak a vetés utáni második évben virágzik.

Gyökérpetrezselyem fajták

  • Hosszú: Nagy hozamú, hosszú tenyészidejű, jól tárolható.
  • Félhosszú: Kúp alakú gyökere közepesen hosszú, ízletes.
  • Korai cukor: Korai, rövid tenyészidejű, friss fogyasztásra javasolt.
  • Konika: Korai, rövid tenyészidejű, friss fogyasztásra alkalmas.
  • Hanácka: Késői, jól tárolható, ellenálló a betegségekkel szemben.
  • Olmützi: Kései, hosszú tenyészidejű, jó szárazságtűrő.
  • Arat: Tárolásra és friss felhasználásra egyaránt alkalmas.

Metélőpetrezselyem fajták

  • Simalevelű: Kizárólag lombjáért termesztett, levesek ízesítésére alkalmas.
  • Mohafodrozatú: Dús lombjáért termesztett, díszítésre kiválóan alkalmas.

Petrezselyem ültetése és termesztése

A petrezselyem, más néven fehérrépa, a zellerfélék családjába tartozik. Kiskertekben a sima levelű fajta termesztése ajánlott, amely akár balkonládában is nevelhető. A petrezselyem hidegtűrő, így a télire a földben hagyható, vagy őszi vetéssel átteleltethető.

A petrezselyem ültetésekor fontos figyelembe venni a növény igényeit. A félárnyékban jobban fejlődik, és humuszban gazdag talajt igényel. A magokat március közepétől lehet vetni, de türelemre van szükség, mivel a csírázás 3-4 hétig is eltarthat. A sortávolság ideálisan 20-25 cm, a tőtávolság pedig 10-15 cm között legyen.

a petrezselyem ületetése

Gondozás

A petrezselyem gondozása magában foglalja a rendszeres öntözést és a talaj lazítását vagy mulcsozását. A növény tápanyag-utánpótlására is szükség van, különösen a nyári hónapokban. Télen a növényeket tűlevelű gallyakkal fedve átvészelhetik a hideget, vagy kiásva, cserépbe ültetve a szobában is tarthatók.

Betakarítás és tárolás

A petrezselyem leveleit májustól a következő tavaszig lehet szüretelni. A gyökérpetrezselyem esetében a gyökereket ősszel szedik fel. A friss leveleket fagyasztani, olajban eltenni vagy szárítani lehet, bár a szárítás során az aroma nagy része elveszik. Homokba, vermelve, vagy papírba csomagolva tárolhatók. A levélzöldje szárítva és fagyasztva is tárolható.

A metélőpetrezselyem vetése 

A metélőpetrezselyem vetése márciustól júniusig történhet, akár szabadföldbe, akár cserépbe vagy konténerbe. Cserépben történő nevelés esetén jó minőségű földkeverékkel töltött edényt használjunk. A magokat áztassuk be vagy keverjük nedves homokba, majd szórjuk a földre és csak vékonyan takarjuk be. A csírázás ideális esetben 2-3 hét, de hűvösebb környezetben ez eltarthat egy hónapnál is tovább.

A petrezselyem termesztése nemcsak ízletes és egészséges zöldség biztosítását jelenti a konyhánk számára, hanem egyben kellemes és kifizetődő kerti tevékenység is. A megfelelő fajta kiválasztásával, a talaj alapos előkészítésével, a gondos vetéssel és az odafigyelő gondozással bőséges és ízletes termést érhetünk el.

Kertnet
Author: Kertnet