A gyümölcsfák csendes gyilkosa: a moníliás betegség

A gyümölcsfák csendes gyilkosa: a moníliás betegség

Bevezetés

A moníliás betegség egy alattomos és pusztító gombafertőzés, amely leginkább a csonthéjas kultúrákban, mint például a cseresznye, meggy, szilva, őszibarack, kajszi és mandula, okoz jelentős károkat. Az almatermésűek, mint az alma és körte, sem mentesek a fenyegetéstől. A betegség fő okozói a Monilinia fructigena, Monilinia laxa és Monilinia fructicola gombafajok, amelyek különböző részeit támadják meg a növényeknek, súlyos termésveszteséget és minőségromlást okozva.

A betegség biológiája és terjedése

A monília különösen a virágokat, friss hajtásokat és a termést támadja meg. A Monilinia fructigena elsősorban a gyümölcsöt fertőzi, míg a Monilinia laxa és a Monilinia fructicola a virágokat és hajtásokat is. A fertőzés jellemzően külső sérüléseken keresztül terjed, melyeket jégverés, szélverés vagy rovarkártétel okozhat. A Monilinia fructicola képes az ép gyümölcshéjon keresztül is behatolni, ami különösen veszélyessé teszi a gyümölcsérés idején.

Fertőzési időszakok és tünetek

Virág- és hajtásfertőzés

A Monilinia laxa és a Monilinia fructicola gombák virágzáskor fertőzik meg a fákat, amikor a növények a legfogékonyabbak a fertőzésre. A virágok gyorsan elbarnulnak, elszáradnak, de még hosszú ideig a hajtásokon maradnak. A hajtások is hervadnak, elhalnak, mintha leforrázták volna őket. A gomba micéliuma behatol a hajtásokba, gyorsan terjedve az ágak és a törzs felé.

Gyümölcsfertőzés

A Monilinia fructigena a terméshéjon keresztül, leggyakrabban sebzéseken keresztül hatol be a gyümölcsbe, amelyek rovarkártétel, jégverés vagy szélvihar következtében keletkeznek. Az érés közeledtével, a gyümölcsök cukortartalmának növekedésével válik a fertőzés súlyosabbá. A Monilinia fructicola esetében a gyümölcs felszínén szürke színű, nagy felületű gombatelepek fejlődnek, amelyek gyakran az egész gyümölcsöt beborítják.

A betegség felismerése

A monília fertőzésének jellegzetes tünetei közé tartoznak a virágok és hajtások hirtelen elhalása, valamint a gyümölcsök barnulása és rothadása. A fertőzött virágok és hajtások elszíneződnek, bebarnulnak, és gyakran sárgás mézgacseppek jelennek meg rajtuk. A fertőzött gyümölcsökön barna rothadó foltok alakulnak ki, amelyek idővel koncentrikus körökben elrendezett gombatelepekké fejlődnek.

Zöld magazin | A gyümölcsfák csendes gyilkosa: a moníliás betegség

Védekezési módszerek

Kémiai védekezés

A monília ellen több fenológiai fázisban is szükséges lehet a növényvédőszeres permetezés. Fontos a megfelelő permetezőszer kiválasztása, figyelembe véve, hogy mely kultúrában engedélyezettek az adott készítmények. Érdemes felszívódó hatású gombaölőszereket alkalmazni, de a szerrezisztencia elkerülése érdekében más hatású, például kontakt növényvédőszerekkel is kombinálni.

Mechanikai védekezés

A fertőzött ágak és gallyak eltávolítása és megsemmisítése kulcsfontosságú a fertőzés terjedésének megakadályozásában. Az elhalt részeket legalább 20 cm-rel az ép, egészséges részek alatt kell eltávolítani. A metszéseket követően ajánlott valamilyen fasebkezelő alkalmazása és a metszőolló fertőtlenítése is.

Megelőzés és hosszú távú stratégia

Az ültetvény kialakításakor érdemes a terület adottságait is figyelembe venni, és mélyfekvésű területeken kerülni a telepítést. A vastagabb gyümölcshéjú, repedésre kevésbé fogékony fajták választása is segíthet a fertőzések elkerülésében. A fajtaválasztásnál előnyt jelenthetnek az alacsonyabb cukortartalmú fajták is, amelyek kevésbé vonzóak a kórokozók számára.

Moníliás betegségek megelőzése és kezelése

A moníliás betegségek elleni védekezés nem csupán a kémiai védekezésre korlátozódik, hanem a megelőző intézkedésekre is nagy hangsúlyt kell fektetni. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a leghatékonyabb megelőző és kezelési stratégiákat.

Megelőző intézkedések

Rovarkártevők elleni védekezés: Mivel a moníliás fertőzések gyakran rovarkártétel után alakulnak ki, fontos a kártevők elleni védekezés. A cseresznyelégy, gyümölcsmolyok és egyéb rovarok okozta sebzések elkerülése érdekében érdemes rovarölő szereket alkalmazni.

Jégháló és szélvédelem: A jégverés és a szélverés okozta sérülések is elősegítik a fertőzést. Az ültetvények fölé telepített jéghálók és szélvédők használata csökkentheti a mechanikai sérülések számát, így kevesebb esélyt adva a gombás fertőzéseknek.

Fajtakiválasztás: A vastagabb héjú, repedésre kevésbé hajlamos fajták választása csökkentheti a moníliás fertőzések esélyét. Az alacsonyabb cukortartalmú fajták kevésbé vonzóak a kórokozók számára.

Szellős lombkorona kialakítása: A jól szellőző lombkorona kialakítása megakadályozza a párás klíma kialakulását, amely kedvez a moníliás fertőzéseknek. Az ültetvények rendszeres metszésével biztosítható a megfelelő légáramlás.

Kémiai védekezés

Engedélyezett növényvédő szerek

A moníliás betegségek elleni kémiai védekezés során többféle növényvédő szer is alkalmazható. Az engedélyezett szerek között találhatók felszívódó és kontakt hatású gombaölő szerek is.

Felszívódó szerek: A ciprodinil, fenhexamid, fenpirazamin, penkonazol, boszkalid+piraklorstrobin hatóanyagú szerek hatékonyak a moníliás betegségek ellen. Ezek a szerek a növény szöveteibe felszívódva hosszabb ideig nyújtanak védelmet.

Kontakt szerek: A réz alapú gombaölő szerek, mint például a Cuproxat FW és a Champion WG, hatékonyak a moníliás fertőzések megelőzésében. A réz hatóanyagú szerek használata során figyelni kell a csonthéjas gyümölcsök rézérzékenységére, és csökkentett dózisban alkalmazni őket.

Permetezési időpontok

A permetezéseket több fenológiai fázisban kell elvégezni, hogy hatékony védelmet nyújtsanak a moníliás fertőzések ellen.

Virágzás kezdetén: A virágzás kezdetén, a fővirágzás és a sziromhullás idején végzett permetezések védik a virágokat és hajtásokat a moníliás fertőzésektől.

Termésnövekedés idején: A gyümölcsök növekedése és érése során is szükség lehet permetezésre, különösen a Monilinia fructicola fertőzésének megelőzése érdekében.

Lemosó permetezés: A téli lemosó permetezés segít eltávolítani a fákon maradt fertőzött részeket és a kórokozók telelő alakjait. Erre a célra réz alapú gombaölő szerek alkalmazhatók.

Mechanikai védekezés

A mechanikai védekezés fontos kiegészítője a kémiai védekezésnek. A fertőzött növényi részek eltávolítása és megsemmisítése csökkenti a fertőzési nyomást és megakadályozza a betegség további terjedését.

Fertőzött részek eltávolítása: Az elhalt virágokat, hajtásokat és ágakat legalább 20 cm-rel az ép részek alatt kell eltávolítani. A metszést követően ajánlott a sebkezelés és a metszőeszközök fertőtlenítése.

Metszés és lombhullás kezelése: A helyes metszés és a fertőzött lomb eltávolítása megelőzi a fertőzések kialakulását. A fertőzött részeket érdemes minél hamarabb eltávolítani, hogy csökkentsük az újabb fertőzési forrásokat.

Gyakorlati tanácsok a moníliás betegségek kezelésére

A moníliás betegségek elleni védekezés összetett feladat, amely megköveteli a megfelelő időzítést és a védekezési stratégiák kombinációját. Az alábbiakban néhány gyakorlati tanácsot nyújtunk a hatékony védekezés érdekében:

  1. Időzített permetezések: A permetezéseket a fenológiai fázisokhoz igazítva kell elvégezni, hogy a növények a legmegfelelőbb időben kapjanak védelmet.
  2. Szerrotáció és kombináció: A szerrezisztencia elkerülése érdekében érdemes különböző hatásmechanizmusú szereket rotálni és kombinálni.
  3. Mechanikai védekezés: A fertőzött részek eltávolítása és megsemmisítése, valamint a megfelelő metszés és sebkezelés alapvető fontosságú a fertőzések megelőzésében.
  4. Klíma figyelembevétele: A szellős lombkorona kialakítása és a párás klíma elkerülése csökkenti a moníliás fertőzések kockázatát.
  5. Rendszeres ellenőrzés: Az ültetvények rendszeres ellenőrzése és a fertőzési tünetek korai felismerése lehetővé teszi a gyors beavatkozást és a fertőzések megfékezését.

A moníliás betegségek komoly fenyegetést jelentenek a gyümölcsösök számára, de megfelelő védekezési stratégiákkal és elővigyázatossággal sikeresen kordában tarthatók. A kémiai és mechanikai védekezés kombinációja, a helyes metszés és a fertőzött részek eltávolítása mind hozzájárulnak a betegségek terjedésének megakadályozásához. A folyamatos figyelem és a megelőző intézkedések alkalmazása biztosítja a gyümölcsösök egészségét és a termés minőségét.

Kertnet
Author: Kertnet