Kasvirág egy hálás színfolt a kertben

Az Echinacea vagy kasvirág sokoldalú évelő mely ideális színfoltja lehet kertünknek. Ezt a növényt mindenekelőtt gyönyörű virágzatai miatt ültetik.Gyönyörű virágszíneivel gyönyörködtet, és ha ez még nem lenne elég, gyógyhatása is van. Megfázás és torokfájás ellen és kozmetikai összetevőként is használják. Az Echinacea az Asteraceae családba tartozó, Észak-Amerikában őshonos növény. Európában és hazánkban is nagyon népszerű, elsősorban könnyű termeszthetősége, alacsony igényei és feltűnő színű virágai miatt.

Hogy néz ki a kasvirág?

Könnyen felismerhető nagy, domború, barnássárga közepű virág, mely akár egy sündisznóra is hasonlít. Leggyakrabban lila színben virágzik, de a kúpvirágok fehér, krémszínű, sárga, narancssárga, lazac, piros, lila, rózsaszín és lila színűek is lehetnek. Néha többszínű szirmú fajták is léteznek. A virágzat általában 15 cm átmérőjű, és a szárból egyenként nő. A növény akár 1,5 m magasra is megnő, merev és felfelé törő szárral. A legfeljebb 20 cm hosszú levelek sötétzöldek, merevek, érdesek és íveltek. Ez az évelő növény fajtától függően júliustól októberig virágzik. Az kasvirág számos hasznos rovart vonz, mivel mézelő növény.

Kasvirág fajták

Az Echinacea fajták sokasága jellemzi. Néhány a legnépszerűbbek közül:

‘White Swan’ – kúpvirág fehér szirmokkal
‘Magnus’ – kúpvirág barna-narancssárga középpel és sötét rózsaszín szirmokkal
‘Kim’s Knee Hight’ – kúpvirág dudorodó és behatoló középpel és intenzíven rózsaszín szirmokkal.
Green Envy’ – kúpvirág zöld-rózsaszín szirmokkal
‘Rubinstern’ – kúpvirág rózsaszín margaréta-szerű virágokkal
‘Secret Love’ – kúpvirág, amelynek eredeti közepén a szirmok szúrós központ helyett bolyhos, piros pompont alkotnak.

bíbor kasvirág a kertbe

A kasvirág gondozása

Az alapvető gondozási és minimális követelmények betartásásával,  a növény egész nyáron át gyönyörködtet. Magassága miatt, virágágyásban kerüljön inkább hátulra.

Az Echinacea purpurea a termékeny, friss, humuszban gazdag talajt, a mérsékelten nedves, napos fekvést kedveli. Az echinacea azon évelők közé tartozik, amelyek hosszú évekig megmaradhatnak egy helyen. Egészségesen növekszik és igénytelen, a téli fagyokat is jól tűri.

A gondozása egyszerű, a tavalyi hajtások és levelek tavaszi eltávolítására korlátozódik. A virágzó virágzat szisztematikus metszése elősegíti a további virágrügyek kialakulását, ami jelentősen meghosszabbítja a virágzási időszakot.
Szereti a  a termékeny, az agyagos-homokos talajt és azokat a területeket, ahol viszonylag gyakran esik az eső. Homokos vagy könnyű talajon viszont nem érzi jól magát.

A trágyázást meghálálja. A megfelelő növekedés érdekében a legjobb, ha évente kétszer nitrogénnel trágyázzuk. Másrészt érdemes ősszel vagy tavasszal foszforral és káliummal ellátni a növényt. Rendszeres öntözésre. is szükségük van. A növényeket felkötözheti, hogy a szárak ne lógjanak le.

 

A kasvirágok kártevői és betegségei

Amellett, hogy könnyen termeszthető, a kúpvirágok általában ellenállnak a betegségeknek. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor még a kúpvirágok is különleges gondozást és karbantartást igényelnek. A leggyakoribb támadók a csigák és a levéltetvek. Ha viszont fehér bevonatot észlel a kúpvirágon, az annak a jele, hogy a lisztharmat megtámadta azt. A legegyszerűbb növényvédő szerek általában segítenek. A gombásodást úgy is megelőzheted, ha úgy öntözöd a kúpvirágot, hogy nem öntözöd túl a növény zöld részét.

Ha gyakran esik nagy mennyiségű eső, a kúpvirágokat levél fonálférgek is megtámadhatják. Ennek hatására a leveleken az idegek között sárga, majd barna foltok alakulnak ki. Az így fertőzött növények elpusztulnak. Sajnos a fonálférgeket nem lehet kiirtani, ezért a növényt azonnal el kell távolítani és meg kell semmisíteni.

mezei echinacea

Mivel társítható jól a kasvirág?

Eredeti formájának és feltűnő színeinek köszönhetően a kasvirág vezető helyet foglal el a napos ágyások korábbi egész nyári növényei között. Jól illeszkednek az angol és rusztikus kertekbe ültetett növényekhez. A lila kúpvirág sok más virágzó növénnyel ellentétben virágzás után is megőrzi gazdag dekoratív tulajdonságait. A domború virágkosarak késő őszig díszítik a kertet. A vágott virágzatot a virágkötészetben friss és száraz kompozíciók készítésére használják.

Az Echinacea önállóan, de társított növényként is jól mutat. Csoportban a kúpvirágok jól illenek a napraforgókhoz, a rudbeckiához, a cinniához és a phloxhoz. A modernebb megjelenés érdekében egészítse ki a kúpvirágokat borbolyával, japán rozmaringgal és díszfüvekkel. Az ágyás előterébe választhat magas növényeket háttérnek, vagy alacsony, 15-20 cm magas növényeket.

Felhasználása

Gyógynövényként évente kétszer – a virágzás kezdetén és a virágzás alatt, legkésőbb szeptember végéig – szedhető. Vágott virágként a virágzás teljes ideje alatt vágható. Egyenként, egységes csokorban és más virágokkal kompozícióban is gyönyörűen mutatnak.

A kasvirág olyan összetevőket tartalmaz, mint a vas, réz, tanninok, fehérjék, zsírsavak, C-, A- és E-vitamin. Ezáltal ideális növény szirupok, tinktúrák vagy kenőcsök összetevőjeként. Támogatják az immunrendszert, leküzdik a bakteriális és vírusfertőzéseket, és kezelik a megfázást és az influenzát. Különösen ajánlott ősszel és télen, amikor a csökkent immunitás. A kúpvirág lázcsillapító hatású is. Ezenkívül enyhíti a fájdalmat és pozitív hatással van az emésztési problémákra. Enyhíti a gyomorhurut tüneteit. Kedvező hatásai miatt már több mint 200 különböző, ebből az értékes növényből származó kivonatot tartalmazó gyógyszerkészítményt tartanak nyilván Európában.

Kertnet
Author: Kertnet