Így ültess záporvirágot hogy csodás legyen

A záporvirág, más néven Gazania, dél-afrikai eredetű növény. Az egyik legismertebb jellemzője a lenyűgöző színű virágai, amelyek általában narancssárga, sárga vagy piros árnyalatúak, gyakran együtt előfordulva csíkozással vagy foltokkal. A záporvirág széles levelei sűrűn elrendeződnek és általában szürkészöld vagy ezüstös színűek. Bár a záporvirág dél-afrikai eredetű, elterjedt számos trópusi és szubtrópusi régióban is. Ez a növény kedveli a meleg és száraz éghajlatot, ami magyarázza, hogy miért ellenálló a szárazsággal és a meleggel szemben.

A növény számos kereskedelmi fajtája létezik, és különböző színű virágai lehetnek, például narancssárga, sárga, piros, rózsaszín, fehér és lila árnyalatokban.

Dísznövényként ültetik őket kertekben, parkokban, és közterületeken, mivel könnyen tarthatóak és színes virágaikkal egész nyáron díszítik azokat. A növényeket gyakran konténeres kertészkedésre is használják, és szép hatást keltenek, ha többféle színű virággal ültetik be őket. Sziklakertekben és a mediterrán stílusú kertekben is gyakran használják. A növény szárazságtűrő képessége miatt jól megél a szárazságos és forró nyári hónapokban, ezért kedvelt dísznövény a szárazságtűrő kertekben is.

Csiki-csuki virágok

Nevét azokról a virágokról kapta, amelyek a napos időben megnyílnak, majd az eső vagy a nedves időjárás hatására összecsukódnak. Ez az egyedülálló tulajdonság hozzájárul az elnevezéséhez.

Virágai nemcsak az eső hatására záródnak össze, hanem éjszaka is összecsukódnak. Ez a záródási mechanizmus segít megvédeni a virágokat a hűvösebb éjszakai hőmérséklettől és a nedvességvesztéstől.

A záporvirágok virágai rendkívül változatos színűek lehetnek, beleértve a narancssárgát, sárgát, pirosat, rózsaszínt, fehéret és lila árnyalatokat. Ez a színpompás paletta lehetővé teszi, hogy kreatívan kombináljuk a záporvirágokat más növényekkel a kertben vagy a virágágyásban.

A virágok vonzzák a méheket, pillangókat és más beporzó rovarokat. A virágok közepén található nektár bősége és élénk színeik vonzzák a beporzókat, ami elősegíti a növények természetes beporzását és a faj fenntartását.

Még az édesiparban is használják

Emellett a záporvirágokat az élelmiszeriparban is felhasználják, például édesipari termékek, pékáruk, sütemények, és desszertek díszítésére. Azonban az étkezési felhasználásra szánt záporvirágokat steril körülmények között kell termeszteni, hogy ne legyenek szennyeződések a virágokon.

záporvirág szirmai

  A záporvirág igényei

Magyarországon a záporvirág népszerű választás az egynyári növények között. Kiválóan alkalmas a magról való ültetésre vagy palántaként való beszerzésre a kertészetekből. A magról való ültetés lehetővé teszi a teljes növényfejlődési ciklust, kezdve a csírázástól a virágzásig.

Palántaként való beszerzése pedig lehetővé teszi, hogy már korábban virágzó növényeket ültessünk kertünkbe vagy virágágyásba. A kertészetek általában széles választékban kínálják a záporvirág palántákat, amelyek már elég erősek ahhoz, hogy ültetés után hamarosan virágokat hozzanak. Bármely módon is választjuk a záporvirág ültetését, garantáltan élvezhetjük a látványos és színpompás virágzást egész nyáron át.

A záporvirág egyik legnagyobb előnye, hogy kiválóan alkalmazkodik a szárazabb és meleg éghajlati körülményekhez. Az alábbiakban bemutatom a záporvirág igényeit és a gondozási tippeket:

 • Fényigény: A záporvirágok napos helyet igényelnek. Ültessük őket olyan területre, ahol közvetlen napfény éri őket legalább 6-8 órán át naponta.
 • Talaj: A záporvirágok számára a jó vízelvezetésű talaj a legideálisabb. A homokos vagy köves talajok megfelelőek számukra, mivel ezekben a talajokban könnyen lecsapódik a víz, és elkerülhetjük a gyökérrothadást. Ha a talaj nehéz vagy agyagos, adjunk hozzá homokot vagy komposztot a talaj lazításához és vízelvezetésének javításához.
 • Öntözés: A záporvirágok vízben gazdag környezetben nem érzik jól magukat. Mivel szárazságtűrő növények, a túlzott öntözéstől elkerülendő a gyökérrothadás. Öntözzük mérsékelten, és hagyjuk, hogy a talaj kissé kiszáradjon az öntözések között.
 • Trágyázás: A záporvirágokat nem szükséges túlzottan tápanyagokkal ellátni. Elegendő egy könnyű műtrágyázás a virágzás időszakában vagy az ültetés után, amely segít a növény egészségének fenntartásában és a virágok gazdag színének megőrzésében.
 • Virágzás és metszés: A záporvirágok hosszú és bőséges virágzással ajándékoznak meg minket. Az elhalványult virágokat rendszeresen távolítsuk el, hogy serkentsük az új virágok képződését. A metszést csak akkor végezzük, ha szükséges, például ha a növény túl nagyra nőtt vagy szétterül.

A cserepes záporvirág ültetése és gondozása

A záporvirág mind virágágyásba mind pedig cserépben történő ültetése és gondozása egyszerű, és a virágok szépsége hosszú időn át élvezhető.

A következőkben néhány lépésben bemutatom, hogyan lehet a záporvirágot cserépbe ültetni:

 1. A cserép legyen megfelelő méretű, hogy a növény gyökerei kényelmesen elférjenek benne. A cserép aljára tegyünk egy kis réteg kavicsot, hogy biztosítsuk a megfelelő vízelvezetést.
 2.  Tegyük a cserépbe a megfelelő mennyiségű tápanyagban gazdag talajt, amely jó vízelvezető képességgel rendelkezik. A záporvirágoknak szeretik a napos helyeket, így a cserépet tegyük olyan helyre, ahol sok napfény éri.
 3. A záporvirág palántáit általában a tavasz végén ültetik. Az ültetéskor tegyük a növényeket a cserép közepére, majd ültessük el őket a földbe úgy, hogy a földszint fölött maradjon a gyökérnyak. Körülbelül 15-20 cm távolságra ültessük a növényeket egymástól.
 4. Az ültetést követően bőségesen öntözzük meg . A növényeket az ültetés után általában a következő néhány napban gyakran kell öntözni, hogy a gyökerek megfelelően meg tudják erősíteni magukat a talajban.
 5. A záporvirágoknak rendszeres víz- és tápanyagellátásra van szükségük ahhoz, hogy egészségesen növekedjenek és bőségesen virágozzanak. A növényeket havonta egyszer trágyázzuk, és a virágzás ideje alatt rendszeresen távolítsuk el a hervadt virágfejeket.sárga záporvirág virágágyásban

Gyönyörű és színes virágai  jól mutatnak virágágyásokban is. Ha szeretnéd virágágyásba ültetni a záporvirágot, itt vannak a teendők:

Találj megfelelő helyet: A záporvirágok napos helyet igényelnek, így olyan helyet válassz, ahol legalább hat óra napsütés éri őket naponta. Fontos, hogy a talaj jól vízelvezető legyen, és ne legyen benne álló víz.

  • Készítsd elő a talajt: A záporvirágoknak lazább talajra van szükségük, amelyben jól tudnak gyökerezni. A talajt lazítsd fel, és adj hozzá komposztot vagy trágyát, hogy tápanyagban gazdag legyen.
  • Ültessd el a növényeket: A záporvirágokat általában a tavasz végén vagy a nyár elején ültetik. Az ültetés előtt áss mély lyukakat a talajba, amelyek nagyobbak, mint a növény gyökerének mérete. Távolítsd el az összes gyomot és egyenetlenséget a virágágyásból. Ültessd el a növényeket a lyukakba, és győződj meg róla, hogy a gyökereik jól be vannak takarva a földdel.
  • Öntözd meg a növényeket: Az ültetés után bőségesen öntözd meg a növényeket. Az első hetekben rendszeresen öntözd őket, hogy a gyökerek jól be tudjanak erősödni a talajban.
  • Gondozás: A záporvirágok rendszeres öntözést és trágyázást igényelnek ahhoz, hogy egészségesek és bőségesen virágzók legyenek. Távolítsd el a hervadt virágokat, hogy tovább ösztönözzed a virágzást. Ha a növények elkezdenek túlterjedni, akkor vágd vissza őket, hogy tovább növekedjenek és virágozzanak.

Legszebb fajtái

Számos különböző fajtája és változata létezik, amelyek eltérő színű és formájú virágokkal rendelkeznek. Itt vannak néhány népszerű fajta:

 • ‘Daybreak Bright Orange’: Ez a fajta nagy, narancssárga virágokkal rendelkezik, amelyek közepén sötétebb narancssárga folt található. A növény körülbelül 30 cm magasra nő.
 • ‘Colorado Gold’: Ez a fajta sárga virágokkal rendelkezik, amelyek közepén fekete foltok vannak. A virágok kb. 7,5 cm átmérőjűek, a növény pedig körülbelül 25 cm magasra nő.
 • ‘Sundance Bicolor’: Ez a fajta virágai sárga és narancssárga színekben pompáznak, a virágok közepén pedig sötétebb sárga vagy narancssárga foltok találhatók. A növény körülbelül 25 cm magasra nő.
 • ‘New Day Red Stripe’: Ez a fajta nagy, piros-vörös virágokkal rendelkezik, amelyek közepén sötétebb csíkok találhatók. A virágok kb. 7,5 cm átmérőjűek, a növény pedig körülbelül 30 cm magasra nő.
 • ‘Big Kiss White Flame’: Ez a fajta nagy, fehér virágokkal rendelkezik, amelyek közepén sárga és piros foltok vannak. A növény körülbelül 30 cm magasra nő.

Milyen más egynyárikkal ültessük össze a záporvirágot?

Kiválóan kombinálható más egynyári növényekkel, hogy még látványosabb és színesebb kerti kompozíciókat hozzunk létre. Itt van néhány növény, amelyek jól mutatnak társítva a záporvirággal:

 • Verbéna: Élénk színű virágai tökéletesen harmonizálnak a záporvirág színpompás virágaival. Az élénk színek kombinációja egy vibráló és vonzó virágágyást eredményezhet.
 • Petúnia: Szintén nagyszerű választás a záporvirág mellett. A petúniák különböző színű és formájú virágai sokféle kombinációs lehetőséget kínálnak a záporvirágokkal.
 • Körömvirág: Sárga, narancssárga vagy krémszínű virágai jól passzolnak a záporvirág színpalettájával. Együtt egy meleg és vidám virágágyást hozhatnak létre.
 • Zsálya: A salviák évelő vagy egynyári növények lehetnek, és széles választékban kaphatók. A záporvirággal kombinálva kiegészítik egymást, a salviák függőleges növekedése és a záporvirágok földtakaró terjedelme szép kontrasztot alkothatnak.
 • Százszorszép: Sokféle színben elérhetők és kis termetük miatt ideálisak a záporvirág alacsonyabb növekedésű változataival való társításhoz. Együtt egy színpompás és gazdag virágágyást hozhatnak létre.
 • Pistike virág: Az impatiens alacsony termete és gazdag lombozata szép kontrasztot alkothat a záporvirág terjedelmes növekedésével.

 

Kertnet
Author: Kertnet