Hogyan ejt rabul a szívvirág (Dicentra)?

A szívvirág (Dicentra) eredeti származási helye Ázsia és Észak-Amerika, de ma már széles körben termesztik a világ különböző részein. A növény neve a latin “di” (két) és “centrum” (középpont) szavakból ered, utalva a virágzat szokatlan formájára, amely két hosszú sziromból és egy középső részből áll, ami úgy néz ki, mint egy szív. A növényt gyakran dísznövényként ültetik, és különösen kedvelt a kertészek körében a romantikus kertekben és árnyékos környezetben.

Kertészeti termesztése a 19. században kezdődött. Az első ismert fajta a Dicentra spectabilis volt, amelyet Kínából importáltak Japánba, majd onnan továbbítottak Európába és az Egyesült Államokba az 1800-as évek végén és a 1900-as évek elején. Az Egyesült Államokban a Dicentra formosa és a Dicentra eximia fajtákat is termesztik, amelyek azóta is népszerűek a kertészek körében.

Az első szívvirág (Dicentra) fajtákat sokan a híres botanikusok közül, például Robert Fortune és Ernest Henry Wilson importálták Ázsiából, majd Európában és az Egyesült Államokban terjesztették el őket a kertészeti kultúrában. Azóta számos hibrid és fajta jött létre, amelyeket a kertészek világszerte termesztenek és kedvelnek

Miért különleges ez a növény?

A szívvirág (Dicentra) legfőbb jellegzetessége a különleges, szív alakú virágai, amelyek két hosszú sziromból és egy középső részből állnak. A virágok jellegzetes alakjuk miatt nagyon népszerűek a kertészetben és a dísznövény kultúrában.

A szívvirág egyéb jellegzetességei közé tartozik, hogy a növények általában árnyékos, félárnyékos helyen nőnek, és előnyösen alkalmazhatóak a sziklakertekben, erdei kertekben, valamint a tavak és patakok mentén. A növények általában virágzásuk idején, kora tavasztól késő tavaszig, hozzák virágukat. A szívvirág levelei általában finomra tagoltak és tollasak, és a növények kifejlett állapotukban elérhetik a 30-60 cm-es magasságot.

szív alakú virágok

A szívvirág ültetése és gondozása

 • A szívvirágok általában félárnyékos vagy árnyékos helyen fejlődnek a legjobban, és nem szeretik az erős napsütést. Keressünk olyan helyet a kertben, ahol reggel vagy délután napfény éri őket, de délben árnyékban vannak.
 • Nem igénylik különösebben gazdag vagy tápanyagban dús talajt, de jó vízelvezetésre van szükségük. A homokos, laza talaj ideális számukra, és kerüljük a nehéz agyagos talajokat.
 • Ültetés tavasz elején, amikor a talaj már felmelegedett, és az áttelelt növények újra elkezdenek növekedni. Az ültetés előtt érdemes jó minőségű komposztot vagy trágyát bekeverni a talajba, hogy a növényeknek elegendő tápanyaguk legyen.
 • Általában jól bírják az enyhe szárazságot, de nem szeretik a vízben áztatott talajt. Az öntözést célszerű a növények gyökerei körül végezni, és csak akkor, ha a talaj felső rétege teljesen kiszáradt.
 • A szívvirágoknak nincs szükségük különösebb gondozásra. Az elszáradt virágokat érdemes eltávolítani, hogy az energiájukat az új növekedésre fordítsák. Az őszi tél előtt a száraz leveleket és szárakat vissza kell vágni, hogy megvédjük a növényeket a hidegtől.
 •  A szívvirágoknak általában nincs szükségük túl sok tápanyagra, de ha úgy találjuk, hogy a növényeink gyengék vagy kevesebb virágot hoznak, akkor adhatunk nekik egy kis műtrágyát a növekedési időszakban.

fehér szívvirágok a kertben

Milyen szívvirág fajták vannak?

A szívvirágok (Dicentra) számos fajtája és hibridje létezik, amelyek különböző méretűek, színűek és virágzási idővel rendelkeznek. Az alábbiakban néhány közülük:

 • Dicentra spectabilis (japán szívvirág): Ez a fajta a legelterjedtebb és legismertebb szívvirág fajta. Nagy, rózsaszín vagy fehér virágai általában májusban jelennek meg.
 • Dicentra formosa (törpe szívvirág): Ez a fajta kisebb, mint a D. spectabilis, és általában lila vagy rózsaszín virágokkal rendelkezik. Áprilisban vagy májusban virágzik.
 • Dicentra eximia (fényes szívvirág): Ez a fajta rózsaszín vagy piros virágokkal rendelkezik, és áprilisban vagy májusban virágzik.
 • Dicentra cucullaria (medvefül szívvirág): Ez a fajta a legkisebb és legkorábbi virágzású szívvirág fajta. Kicsi, sárgásfehér virágokat hoz, és általában márciusban vagy áprilisban virágzik.
 • Dicentra spectabilis ‘Alba’ (fehér japán szívvirág): Ez a fajta ugyanolyan, mint a D. spectabilis, de fehér virágai vannak.
 • Dicentra spectabilis ‘Gold Heart’ (arany szívvirág): Ez a fajta nagy, rózsaszín virágokkal és arany színű levelekkel rendelkezik.
 • Dicentra ‘King of Hearts’ (törpe szívvirág hibrid): Ez a hibrid fajta törpe növény, kicsi, rózsaszín vagy piros virágokkal.

Ezenkívül számos más szívvirág hibrid is létezik, amelyeket a kertészek és tenyésztők különféle színekkel és méretekkel hoztak létre.

Kertnet
Author: Kertnet