A Pistike virág élete: az Impatiens gondozása lépésről lépésre

A pistike virág, más néven Impatiens, egy igen népszerű és széles körben elterjedt növény, amelyet világos színű, élénk virágai és könnyű gondozása miatt kedvelnek a kertészek és virágkedvelők. Az Impatiens származása és megjelenése szorosan összefügg a növény botanikai hátterével.

A pistike amely a virágzó növények Balsaminaceae családjába tartozik, több mint 1000 fajtával rendelkezik. Eredetileg Ázsia, Afrika és Észak-Amerika trópusi és szubtrópusi területeiről származik. Az Impatiens walleriana, amelyet gyakran kerti Impatiensként ismerünk, Kelet-Afrikából származik, míg a vadon élő Impatiens capensis és Impatiens pallida Észak-Amerikából.

A növények évelők vagy egynyáriak lehetnek, méretük és formájuk függ a fajtától. Általában 15-60 cm magasra nőnek, bár egyes fajták ennél nagyobbak is lehetnek. A levelek színe és formája eltérő lehet, de általában hosszúkásak, oválisak vagy lándzsásak, szélük gyakran fogazott vagy recés. A levelek zöld színűek, esetenként pedig fényesek vagy viaszosak.

A pistike virágai változatos színben pompáznak, beleértve a fehér, rózsaszín, piros, narancs, lila és kék árnyalatokat, valamint számos átmeneti színárnyalatot is. A virágok szerkezete is eltérő lehet: egyszerű, dupla vagy fürtös, és esetenként akár 2-3 cm átmérőjűek is lehetnek. A virágok különleges virágzásukról ismertek. Az egyes virágok csak rövid ideig nyílnak ki, majd elhervadnak. Azonban mivel a növény sok virággal rendelkezik, általában egyszerre több virág is nyílik rajta, így hosszabb ideig virágzik.

A Pistike virág, azaz az Impatiens, kellemes megjelenésű és könnyen gondozható növény, amely virágos kertekben, sziklakertekben, virágtartókban és akár szobanövényként is remekül mutat.

Ablakban díszítő pistike virágok

Pistike virág (Impatiens) ültetése és gondozása

Nem véletlenül lett annyira népszerű e színpompás növény, amelyet a könnyű gondozása és gyors növekedése miatt sokan kedvelnek. Az alábbiakban ismertetjük, hogyan ültethetjük és gondozhatjuk a Pistike virágot.

 1. Ültetés:
 • Időzítés: Az Impatiens ültetésének ideális időszaka a tavaszi időszak, amikor a fagyveszély elmúlt, és a talaj már felmelegedett. Általában ez április-május között van.
 • Helyválasztás: Válasszon egy félárnyékos vagy árnyékos területet, ahol a virágok jól érzik magukat. Túl sok közvetlen napfénytől a levelek megéghetnek, és a virágok elveszíthetik színüket.
 • Talaj: A Pistike virág jól növekszik gazdag, jól vízelvezető, humuszos talajban. A pH érték 6,0 és 6,5 között legyen.
 • Ültetési távolság: Ültesse a növényeket 20-30 cm távolságra egymástól, hogy elegendő helyük legyen a növekedéshez.
 1. Öntözés és tápanyagellátás:
 • Öntözés: A Pistike virág rendszeres öntözést igényel. A talaj legyen mindig kissé nedves, de ne legyen túl vizes, mert a növény gyökerei megrohadhatnak.
 • Tápanyagellátás: Az Impatiens számára javasolt a kiegyensúlyozott, folyékony virágtáp alkalmazása, amelyet körülbelül kéthetente egyszer adagoljon a növénynek. Ez elősegíti a bőséges virágzást és az egészséges növekedést.
 1. Gondozás:
 • Virágzási időszak alatt vágja vissza a halványodó virágokat, hogy ösztönözze az újabb virágok növekedését.
 • A növényeket esetenként növényvédelmi szerekkel kezelje, ha levéltetvek vagy más kártevők jelennek meg.
 1. Téliesítés:
 • A Pistike virág egyéves növényként viselkedik a hidegebb éghajlatokon, ezért az évszak végén elpusztul. Ha szeretné megtartani a növényeket a következő szezonra, válasszon egy meleg, világos helyet a lakásban és tartsa őket cserépben. Így átteletethetők ugyan a növények, de következő évben már nem várhatunk tőlük olyan színpompás virágzást, mint az első évben.

Pistike cserépben

Mely növényekkel együtt mutat a legszebben?

A pistike színes virágai és árnyéktűrő képessége teszi őket ideális választássá más árnyéktűrő növényekkel való társításhoz. A következő növények jól illenek az Impatiens mellé, és együtt mutatós kertészeti kompozíciókat hoznak létre:

 1. Begónia (Begonia): A begóniák hasonló igényekkel rendelkeznek, mint az Impatiens, és jól érzik magukat árnyékos körülmények között. A különböző színű begóniák és Impatiens együtt nagyon színes ágyásokat hoznak létre.
 2. Hosta vagy árnyékliliom: Az árnyéktűrő hosták levelei lenyűgöző textúrát és színt adnak az Impatiens mellé. A különböző levélszínek és formák érdekessé teszik az ágyásokat.
 3. Gyöngyajak (Lamium maculatum): A gyöngyajak színes levelei és szőrös textúrája kiváló kontrasztot nyújt az Impatiens virágaival. Egyaránt jól érzik magukat árnyékos helyeken, és így ideális társak.
 4. Tűzeső (Heuchera): A tűzeső változatos levélszínei és -formái vonzó kontrasztot képeznek az Impatiens virágaival. Mindkét növény jól bírja az árnyékos környezetet.
 5. Törpe borostyán (Hedera helix ‘Törpe’): A törpe borostyán örökzöld levelei és terjedő növekedési szokása jó kiegészítője az Impatiensnek. A borostyán indái a talaj mentén terjedve segítenek megőrizni a talaj nedvességét és elnyomják a gyomok növekedését.
 6. Illatos gólyaorr (Geranium macrorrhizum) 20-30 cm-es növény, amely rózsaszínes virágaival díszít májustól egészen július közepéig. Kiváló talajtakaró és az árnyékot is jól tűri.

Az Impatiens társításakor azonban ügyeljen arra, hogy olyan növényeket válasszon, amelyek hasonló talaj-, víz- és fényigényekkel rendelkeznek, hogy mindegyik növény egészséges  maradjon.

Kertnet
Author: Kertnet