A szellőrózsa világa: Ismerje meg a sikeres gondozás fortélyait

A szellőrózsa (Anemone) egy virágos növény, amely a Ranunculaceae (boglárkafélék) családjába tartozik. A szellőrózsa nemzetség mintegy 200 fajt tartalmaz, amelyek főként Észak-Amerikában, Európában és Ázsiában őshonosak. Néhány faj megtalálható Afrikában és Ausztráliában is.

Neve az ógörög “anemos” szóból ered, ami szelet jelent, és a rózsa kifejezésre utal a virágok rózsaszerű megjelenése miatt, bár a szellőrózsa nem rokona a rózsa családnak.

A szellőrózsák elsősorban erdőkben, mezőkön és hegyvidéki területeken találhatók meg, ahol a talaj nedves és tápanyagban gazdag. A virágok színei változatosak, beleértve a fehéret, a rózsaszínt, a pirosat és a lila árnyalatokat. A szellőrózsa virágai általában tavasszal és nyáron nyílnak, és sok fajta vonzó a lepkék és más rovarok számára, amelyek segítenek a beporzásban.

A szellőrózsa (Anemone) ültetése és gondozása

Jellemzők:

 • Vrága általában öt vagy hat sziromlevélből áll, és az átmérője változó lehet, általában 2-8 cm között van.
 • A növény levelei kézhasítottak vagy fogazottak lehetnek, zöld vagy szürkészöld színűek.
 • Fajtájától függően virágzása általában tavasszal vagy nyáron történik.

Ültetés:

 • Általában növekszik a részlegesen napos vagy árnyékos területeken, és jól alkalmazkodik a talaj típusához, amely lehet homokos, agyagos vagy meszes.
 • Ültetés előtt a talajt alaposan fel kell lazítani és meg kell művelni, és szükség esetén tápanyagban gazdagítani.
 • A növényt általában 5-10 cm mélyre kell ültetni, és legalább 15-20 cm távolságot kell tartani a szomszédos növényektől.

Gondozás:

 • Szárazságtűrő, de gyakran öntözni kell, különösen a forró nyári hónapokban.
 • A növényeket évente egyszer meg kell metszeni, általában az első tavaszi hónapokban, hogy elősegítsük a megfelelő virágzást.
 • Érzékeny a kártevőkre, mint például a levéltetvek és a takácsatkák, így érdemes figyelni az esetleges fertőzésekre és szükség esetén kezelni a növényt.

sárga szellőrózsa fajták

Fontosabb fajták és tulajdonságaik

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a virágzási idő a növények életciklusától és az adott terület éghajlati viszonyaitól függően eltérő lehet.

NévLatin névVirágzási időTulajdonságok
Berki szellőrózsaAnemone nemorosaMárcius-májusFehér vagy halvány rózsaszín virágok, árnyékos helyeket kedvelő, erdőkben honos
Kínai szellőrózsaAnemone hupehensisJúlius-szeptemberRózsaszín, piros vagy fehér virágok, nagyobb méretű levelek, nyári virágzás
Bogláros szellőrózsaAnemone ranunculoidesMárcius-áprilisSárga virágok, bokros növekedés, erdőkben és réteken honos
Csinos szellőrózsaAnemone blandaMárcius-áprilisKék, fehér vagy rózsaszín virágok, kis méretű, gyors növekedésű, sziklás területeken honos
Nyugati szellőrózsaAnemone occidentalisMájus-júniusFehér vagy krémszínű virágok, észak-amerikai hegyvidéki területeken honos, tűrőképes a szárazságra

Mely növényekkel társítva mutat jól a szellőrózsa kertben?

A szellőrózsa jól mutat és jól érzi magát különféle növényekkel társítva a kertben. A legjobb eredményeket akkor érheti el, ha olyan növényeket választ, amelyek hasonló növekedési és talajigényekkel rendelkeznek, illetve amelyek egymást kiegészítő színeket és textúrákat mutatnak. Íme néhány növény, amely jól mutat a szellőrózsával együtt a kertben:

 1. Árnyékliliom: Nagy leveleik és árnyéktűrő tulajdonságaik miatt a hosták jól mutatnak és harmonizálnak a szellőrózsákkal.
 2. Hóvirág (Galanthus): A hóvirág korai tavaszi virágzása és fehér virágai szép kontrasztot képeznek a szellőrózsa színesebb virágaival.
 3. Csillagvirág (Scilla): A kék vagy lila virágú csillagvirág jól illeszkedik a szellőrózsához, és ugyanabban az időszakban virágzik.
 4. Kankalin (Primula): A kankalin apró levelei és kék, rózsaszín vagy fehér virágai szép kontrasztot képeznek a szellőrózsával, és árnyékos területeken is jól növekszik.
 5. Őszi krikerics(Colchicum): Az őszi kikerics lila, rózsaszín vagy fehér virágai az ősz folyamán jelennek meg, így a szellőrózsával együtt hosszabb virágzási időt biztosítanak a kertben.
 6. Fehér árvácska (Viola odorata): A fehér árvácska illatos, lila vagy fehér virágai szép kontrasztot képeznek a szellőrózsa színesebb virágaival, és árnyékos területeken is jól növekszik.

Ezen növények mellett még számos más növény is jól mutat és harmonizál a szellőrózsákkal a kertben, de a fent említettek jó kiindulópontot jelentenek. Fontos, hogy figyelembe vegye a növények éghajlati és talajigényeit, valamint a helyi körülményeket a legjobb eredmények elérése érdekében.

Kertnet
Author: Kertnet