A dohánygyökér különleges gyöngyszem a sziklakertben

 A vadnyugatról származik

A dohánygyökér (Lewisia) egy különleges növény, melynek nevét az amerikai kontinens nyugati hegységeiben való feltárásában kulcsfontosságú szerepet játszó Meriwether Lewis után kapta. A hegyvidéki sziklás területek és szárazságtűrő tulajdonságok miatt a növény már az indiánok számára is ismert volt, és fontos táplálékként szolgált számukra.

Nem csupán a kertészetben kivételes növény, hanem történeti és botanikai érdekességekkel is bővelkedik. Nevének köszönhetően Meriwether Lewis emlékét őrzi, akinek expedíciója során vált ismertté a tudományos közösség számára. Az élő sziklakertek gyöngyszemeként is emlegetik, hiszen hozzájárul a kertek textúrájának és színkavalkádjának gazdagításához. A dohánygyökér fajtáinak sokszínűsége és alkalmazkodó képessége az éghajlati változásokhoz pedig igazán figyelemre méltó, amit minden kertbarát értékelni tud.

A Lewisia jellemzői

Apró húsos levelei és változatos színű virágai miatt válik igazán figyelemre méltóvá. A kékeszöld, tél végén pirosodó levelei alól tavasszal és nyár elején bukkannak elő a sárgától a narancsig, rózsaszíntől a pirosig változó színekben pompázó virágai. A sziklás területeken való életre alkalmazkodva a dohánygyökér jól tűri a szárazságot és a mérsékelt hideget, mely jellemzők rendkívül hasznosak hazai kertekben történő nevelésekor.

A Lewisia Gondozása

A dohánygyökér gondozása során az öntözés mértékére különösen figyelnünk kell, hiszen a túlöntözés a növény egyik legnagyobb ellensége. A vízelvezetés, a napfény és a hőmérséklet megfelelő kombinációja biztosíthatja a növény egészséges fejlődését. Sziklakertben való elhelyezése ideális, ahol a felesleges csapadék is könnyen eltávozhat, de cserépben vagy balkonládában is pompásan megél, amennyiben megadjuk számára a szükséges gondoskodást és figyelmet.

Zöld magazin | A dohánygyökér különleges gyöngyszem a sziklakertben

A dohánygyökér szaporítása

Szaporítása izgalmas feladat lehet a kertbarátok számára. A magvetés hosszabb távú projekt, amely türelmet és figyelmet igényel, mivel a magokból két év alatt nevelhetők virágzó növények. A magokat először 24 órán át áztassuk be, hogy elősegítsük csírázásukat, majd finom talajkeverékbe ültessük őket. A tőosztás egyszerűbb és gyorsabb módszer, mely során a növény természetesen képződő rozettáit óvatosan leválasztva, homokos talajba szúrva szaporíthatjuk.

 A Lewisia teleltetése

Teleltetése fontos feladat a hidegebb éghajlatú területeken. Cserépben nevelt növények esetében a teleltetési helynek világosnak és fagymentesnek kell lennie. A kertben nevelt példányok védelme érdekében ügyeljünk a helyes pozícionálásra, hogy védve legyenek a szélsőséges időjárástól, és a talaj ne fagyjon meg a növény gyökerei körül. A téli öntözés minimalizálása is kulcsfontosságú a sikeres átteleléshez.

Vigyázat: Betegségek és kártevők a láthatáron

Érzékeny lehet bizonyos betegségekre és kártevőkre. A gombás fertőzések, mint a rozsda vagy a penész, valamint a levélbarnulás, a nedves környezetben könnyen elszaporodnak. A pajzstetvek és atkák a melegebb időszakokban jelentkeznek, és lelassíthatják a növény növekedését, vagy akár betegségeket is terjeszthetnek. A csigák és csigafélék éjszaka támadnak, és károsíthatják a leveleket, ezért szükség lehet csigairtó szerek alkalmazására.

Ezekkel a növényekkel érdemes összeültetni

A dohánygyökér (Lewisia) rendkívül sokoldalú társnövényként funkcionálhat a kertben. Páratlan szépsége mellett jól illik olyan sziklakerti növények mellé, mint a kövirózsa (Sempervivum) vagy a pázsitkövirózsa (Sedum), melyek hasonló szárazságtűrő tulajdonságokkal rendelkeznek. A magasabb díszfüvek, például a kék csenkesz (Festuca glauca), szintén remek kontrasztot alkothatnak a Lewisia finom virágzata mellett. Nem szabad megfeledkezni a hagymás növényekről sem, mint a kerti kakkamandikó (Erythronium) vagy a törpe nárcisz (Narcissus), melyek kora tavasszal hozzájárulnak a kert dinamizmusához, miközben a dohánygyökérre várunk, hogy felvirágozzon. Az alacsony termetű évelők, mint a varjúháj (Saxifraga) vagy az észak-amerikai származású kék őszirózsa (Aster novi-belgii), szintén szépen egészíthetik ki a Lewisia tarka virágait, míg a levélzetük kiegészíti a dohánygyökér pozsgás leveleit.

 

Kertnet
Author: Kertnet