A kőtörőfű (Saxifraga) támfalaink ékessége

A kőtörőfű elnevezés a latin “saxum” (kő) és “frangere” (törni) szavakból ered, ami a növény képességére utal, hogy gyökeret verjen a sziklákon és megálljon a szélviharokkal szemben. Egyes kőtörőfajok képesek magukba szívni a vizet a leveleikből, így lehetővé téve a túlélést száraz és sziklás környezetben. Az egyik legszebb része a virágzata, amely változatos színekben jelenik meg, és különböző formájú lehet. Sok fajtáját évelőként telepítik a kertekbe, és sziklakertek, támfalak és díszágyások díszítésére használják.

Gondozása

Sokszínű és könnyen gondozható növény, amelynek számos felhasználási területe van a kertben. A kőtörőfű az alábbi igényeket támasztja:

Talaj: Igényli a jó vízelvezetést, így a laza, homokos vagy jól drenált talajokat szereti. A savas vagy semleges talajokat is jól tűri.

Fény: A ű napos vagy félárnyékos helyen is jól fejlődik. Az erős napsütést azonban kerülni kell, mert könnyen kiszáradhat.

Víz: Jól tűri a szárazságot, de a rendszeres öntözés javítja a növény állapotát és virágzását.

Gondozás: A kőtörőfű könnyen tartható növény, és csak minimális gondozást igényel. Az elhalványult virágokat rendszeresen érdemes eltávolítani, hogy elősegítsük az új virágok kialakulását.

Felhasználási területei:

  • Sziklakertek: A kőtörőfűk a sziklakertekben a leggyakrabban használt növények közé tartoznak. Az apró, színes virágaik és a többi sziklakerti növénnyel való könnyű kombinálhatóságuk miatt kiváló választás.
  • Edények: A kőtörőfűk kisebb méretű fajtái jól mutatnak edényben, és kitűnően mutatnak az erkélyen vagy a teraszon.
  • Függőkertek: A kőtörőfűk fajtái, amelyek terjedelmesek és lombosak, kiválóak a függőkertekben. A különböző fajták színes és változatos lombozatai vonzó megjelenést kölcsönöznek a kertnek.
  • Sziklás területek: A kőtörőfűknek a sziklás területeken való használata is népszerű, mivel jól illeszkednek a kőkörnyezethez és segítenek az élettér bővítésében a különböző kisállatok és rovarok számára.
  • Kertek szegélye: A kőtörőfűk alacsonyabb fajtái jól használhatóak a kertek szegélyezésére vagy borítására.

A különböző kőtörőfű fajták kiválóan alkalmazkodnak a különböző környezeti körülményekhez és a kertek sokféle részébe ültethetők. A virágok szépsége és a könnyű gondozhatóságuk miatt népszerűek az amatőr kertészek és a tapasztalt kertészeknek is ajánlható növények.

Saxifraga paniculata fehér apró virágokkal.

Nézzünk néhány gyakran ültetett fajtát!

A mohalevelű kőtörőfű vagy Saxifraga arendsii

Saxifraga arendsii egy évelő növényfaj, amely a kőtörőfűk (Saxifraga) családjába tartozik. A növény sziklás területeken és kertekben is jól fejlődik. A Saxifraga arendsii levelei húsosak, zöld színűek és általában tömzsi kialakításúak. A növény virágai jellemzően nagyok és színesek, általában rózsaszínű, piros vagy fehér színűek. A virágok július és augusztus hónapokban nyílnak, és hosszú szárakon helyezkednek el.

Könnyen gondozható, és a talajjal szembeni igényei alacsonyak. A növényeknek általában napos vagy félig árnyékos helyre van szükségük, és jól tolerálják az árnyékosabb területeket is. A kertészeti felhasználása széles körű, és gyakran ültetik sziklakertekbe, díszágyásokba, valamint konténeres növényekként is.

A mohalevelű kőtörőfű sokféle alfajtája létezik, amelyek eltérő virágzati idővel, színűvel és virágzó növények magasságával rendelkeznek. A különböző fajták között van olyan, amelyik hajtásaiban kúszó habitust vesz fel, és van olyan is, amelyiknek hajtásai feltűnően felfelé törnek. Összességében a Saxifraga arendsii egy szép és könnyen gondozható évelő növény, amely számos kertészeti felhasználási területtel rendelkezik.

 

Saxifraga paniculata – Fürtös kőtörőfű

A növénynek apró, fehér vagy rózsaszínű virágai vannak, amelyek egy fürtben nyílnak június és július hónapban. A növény levelei általában zöld színűek, kissé húsosak és hengeresek. A fürtös kőtörőfű általában 20-40 cm magasra nő, és számos szárat bocsát ki.

A fürtös kőtörőfűt általában sziklás vagy szárazabb talajokra ültetik, de jól tűri a kis mennyiségű árnyékot is. A növény általában napos vagy félig árnyékos helyen fejlődik a legjobban. A fürtös kőtörőfű jól használható sziklakertek, támfalak és kőfalak díszítésére.

A Saxifraga paniculata számos fajtája létezik, amelyek eltérő virágzati idővel és virágzat mérettel rendelkeznek. A legnépszerűbb fajták közé tartozik a ‘Rosea’, amely rózsaszín virágokat hoz, és a ‘White’ fajta, amely fehér virágokat hoz. A ‘Mrs. Betram Anderson’ fajta is népszerű, mivel nagyobb virágzatot hoz létre, mint a többi fajta.

Összességében a Saxifraga paniculata egy szép és könnyen gondozható növény, amelyet számos kertészeti területen lehet felhasználni. A fürtös kőtörőfű szépsége és ellenálló képessége miatt nagyon népszerű a kertészek és a kertbarátok körében.

A porcelán kőtörőfű (Saxifraga x urbium)

 Ez a növény egy hibridfaj, amely az S. umbrosa és az S. spathularis keresztezéséből jött létre. A növény virágai fehérek vagy rózsaszínűek, és a virágzási időszak áprilistól júniusig tart.

A porcelán kőtörőfű tömzsi, húsos levelekkel rendelkezik, amelyek általában zöld színűek, és szorosan egymáshoz simulnak. Az évelő növény általában 10-15 cm magasra nő, és általában sziklakertekben vagy támfalakon ültetik, mivel jól tűri a kisebb tápanyag- és vízhiányos körülményeket. A porcelán kőtörőfű napos vagy félárnyékos helyen fejlődik a legjobban.

Több fajtája is létezik, amelyek eltérő méretűek, virágzati idővel és virágok színével rendelkeznek. A ‘London Pride’ fajta például nagyobb virágzattal rendelkezik, mint az alapfaj, és rózsaszín vagy fehér virágokat hoz. A ‘Variegata’ fajta pedig fehér virágokat hoz, és a levelei sárgás szélűek.

Összességében egy szép és könnyen gondozható évelő növény, amely jól mutat sziklakertekben vagy támfalakon, de díszágyásokban is szépen mutat. A porcelán kőtörőfű igénytelen, és jól tűri a szárazságot és a kevésbé tápanyagdús talajokat.

Mely növényekket ültessünk mellé?

 

Kertnet
Author: Kertnet