A kerti hortenzia, egy igazi kaméleon

A kerti hortenzia (Hydrangea macrophylla) talán az egyik legszebb díszcserje. A hortenzia termesztése nem nehéz, de nem mindenkinek sikesztori mert néhány szabály betartását igényli. Népszerűségét gyönyörű virágainak köszönheti, amelyeket egész nyáron át őszig csodálhatunk. A kerti hortenziának vannak lapos virágzatú fajtái is. A virágok lehetnek rózsaszínűek, fehérek, pirosak, lilák vagy kékek.

A kerti hortenzia ültethető szoliterként vagy más növényekkel együtt. Nagyobb számban egy feltűnő színfolt vagy akár egy informális sövény is kialakítható belőle. Általában 1-1,5 m magasra nő.

Hová ültessük?

Mielőtt elültetné a hortenziát, ásson a gyökérlabdánál kétszer nagyobb gödröt, és töltse meg kész hortenziatermesztő földdel vagy saját maga által készített keverékkel – fele-fele arányban termőfölddel és savanyú tőzeggel. A talaj termékenységének növelése érdekében érdemes érett komposztot hozzáadni.

kerti hortenzia ültetése

A kerti hortenziák jelentős talajigényűek, szeretik a vízáteresztő, humuszos és nedves talajokat, és nem tűrik a nehéz, agyagos vagy elárasztott talajokat. Napos vagy félárnyékos helyen fejlődnek a legjobban – félárnyékban jobban fejlődnek, de a nap jobban elősegíti a virágzást. A kerti hortenzia jól mutat egyenként és csoportosan ültetve is a gyepbe.

Jó ötlet lehet a hortenziákat terasz, pad vagy pavilon mellé ültetni. Rendkívül dekoratív virágai miatt a kerti hortenzia önmagában is egységes kompozíciót alkot, mely méltán számíthat csodálókra. A háttérbe sötétebb tűlevelű tűlevelű fenyőfákat, például tiszafákat lehet ültetni. A kerti hortenzia virágai dekoratív, gömb alakú, sűrű lombkorona-szerű virágzatba tömörülnek. Virágai vágott virágnak is alkalmasak.

Tengerparti származásuk miatt a hortenziák a tengerparti éghajlaton érzik magukat a legjobban, de azért a mi kertjeinkben is megállják a helyüket.

 

Kerti hortenzia gondozása

Az alapvető ápolási intézkedések közé tartozik a trágyázás – a kerti hortenziának nagy a tápanyagigénye, ezért évente tápoldatozni kell. A növekedési és virágzási időszakban célszerű a növényeket hortenziáknak (azáleáknak, rododendronoknak és kenderféléknek) szánt műtrágyával trágyázni – ezek a műtrágyák biztosítják a növény számára a szükséges makro- és mikrotápanyagokat, és szabályozzák a szubsztrát reakcióját a hortenziák számára megfelelőre. A trágyázást két-három alkalommal végzik a szezon során. A kerti hortenziákat legkésőbb augusztus végén kell etetni. Folyékony műtrágyák is vásárolhatók, amelyeket 7-10 naponta egyszer kell öntözni.

A kerti hortenziát ritkán támadják meg olyan kártevők, mint a levéltetvek és a pókhálós atkák.

A hortenzia öntözése

Dús lombozatuk és bőséges virágzásuk miatt a kerti hortenziákat erősen megviseli a vízhiány, különösen a virágzás időszakában. Száraz nyáron és homokosabb talajon termesztve intenzív öntözésre van szükség. Már egy kis vízhiány is a levelek és a virágzat elszáradását okozza. A növekedési és virágzási időszakban a kerti hortenziát naponta kell öntözni; az földjének folyamatosan nedvesnek kell lennie, de nem szabad elárasztani. Ne feledje, hogy öntözéskor ne öntsön vizet a virágokra. Víz hiányában a kerti hortenzia könnyen elszárad, különösen, ha napos helyen nő.

Metszése

A kerti hortenzia nem igényel metszést. Ha azonban javítani szeretnénk az alakján, a kerti hortenziát közvetlenül virágzás után meg lehet metszeni. Magukat a virágzatokat is meg kell metszeni, ügyelve arra, hogy ne sértsük meg az alatta lévő rügyeket, mivel ott vannak a következő évi virágrügyek (már augusztusban kialakulnak). Ha a hortenziát a túl alacsonyra metsszük vissza, a bokor a következő évben nem fog virágozni.

A kerti hortenzia teleltése

Tél előtt, a levelek lehullása után kötözzük fel a kerti hortenziát, hogy kúp alakú legyen. A bokor alját tőzeggel, finom kéreggel kell betakarni. Tekerje be a növényt agrotextil vagy szalma alátéttel. Tavasszal ne tegye ki a növényeket túl korán, szem előtt tartva a tavaszi fagyokat.

Hogyan lehet megváltoztatni a virág színét

A kerti hortenzia igazi kaméleon!V irágainak színét egyszerűen a talaj savasságának megváltoztatásával szabályozhatjuk. A hortenzia vöröses árnyalatainak eléréséhez lúgosabb reakciót kell fenntartani, a savas talaj miatt a kerti hortenzia virágai kék vagy akár lila színűek lesznek.

Kerti hortenzia színe

Miért nem virágzik a kerti hortenzia?

Számos oka lehet annak, hogy a hortenzia nem virágzik:

  • Fagykár: a kerti hortenzia a tavalyi hajtásokon virágzik, azaz a növény azon részein, amelyek a tél folyamán a legérzékenyebbek a fagyra, és amelyeket a tavaszi fagyok károsíthatnak.
  • A hortenzia helytelen metszése is oka lehet annak, hogy a kerti hortenzia nem virágzik, például ha ősszel levágják az idei növekedést a t a virágbimbókkal, amelyek a következő évben virágoznának.
  • Árnyékba ültetett hortenzia – a túl sok árnyék gátolja a hortenzia virágbimbóinak fejlődését.
  • Túl lúgos talaj is hozzájárul a növények rossz fejlődéséhez, a kerti hortenzia levelei klorózisosak lesznek és sárgulnak.
  • A lúgos talaj csökkenti a vas felszívódását a szubsztrátból, a vas pedig a fotoszintézisért felelős zöld pigment, a klorofill fő alkotórésze.
  • Túl száraz aljzat: gátolja a hortenzia növekedését. Víz hiányában a kerti hortenzia gyorsan elfonnyad és nincs ereje a virágbimbókat kifejleszteni.
Kertnet
Author: Kertnet