Hogyan virágozzon sokat a kannavirág?

A kannavirág az egyik legimpozánsabb magas növésű virágzó növény, amelyet a kertben termeszthetünk. Nagy, széles levelei és magas, néha akár 2 méteresre is megnövő, színes virágokkal díszített szárai uralják a virágágyást, és a kert egyik leghangsúlyosabb növénye lehet.

Melyik kannavirág fajtát válasszuk?

A Canna nemzetséghez tartozó tucatnyi faj közül a kerti kanna a legelterjedtebb a termesztésben. Sok gyönyörű fajtája van színes virágokkal vagy színes levelekkel. Némelyikük lenyűgözően nagy, egzotikus pillangókra emlékeztető virágaival (pl. ‘Cleopatra’, ‘En Avant’, ‘Lucifer’, ‘Orange Beauty’, ‘Tropical Sunrise’, ‘Picasso’, ‘Talisman’, ‘Mr. Crozy’, ‘Guciu’), mások színes lombozatukkal varázsolnak el (pl. ‘Stuttgart’, ‘Russian Red’, ‘Phasion’, ‘Durban’).

A számos fajta között nagyon magas növényeket is találunk, amelyek elérhetik a kb. 1,8-2 m (pl. ‘Pretoria’, ‘Wyoming’), és meglehetősen alacsony, kb. 0,8-1 m-re növő (‘Striped Beauty’, ‘Lucifer’).

sáegakannavirág

Télire ki kell ásni!

A kannavirág természetes élőhelyén rizómás évelő növény, rendkívül nagy levelekkel és mutatós virágokkal, de mivel a világ melegebb tájain honos, hazánkban csak szezonálisan termeszthető a földben. Fontos, hogy ha a kertben hagyjuk télire, nem éli túl a fagyokat!

Ahhoz, hogy a kanna szépségét hosszú évekig élvezhessük, a rizómákat minden évben közvetlenül az első őszi fagyok  előtt ki kell ásni, és tavaszig zárt térben kell tárolni.

Miután kiástuk és levágtuk a virágszárakat,  2-3 hétig kb. 12 °C-os hőmérsékletű helyiségben tartjuk. Ezt követően a rizómákat meg kell tisztítani a felesleges földtől, egy rétegben fából készült, áttört ládákban vagy sekély kartondobozokban kell kiteríteni, tőzeggel kell betakarni, és sötét, hűvös helyiségben, kb. 5-8 °C-on kell elhelyezni.

narancs színű kanna

Mikor és hogyan ültessük?

Ha azt szeretné, hogy a cannavirág nyár elején virágozzon, a rizómákat már február végén vagy márciusban vissza kell ültetni a földbe. Mivel azonban ilyenkor még túl hideg van, ajánlatos  a növényeket nagy cserépbe kell ültetni, és egy világos, kb. 16-18 °C-os helyiségben (pl. üvegházban, verandán) kell tartani május közepéig, amikor a túlnőtt kánikulát már nyugodtan ki lehet ültetni a földbe.

A  kanna szaporítása

Tavasszal szaporítható legegyszerűbben. Márciusban, miután kivette a rizómákat a tárolásból, tisztítsa meg őket a levélmaradványoktól és a földtől, és ossza őket részekre (minden rizómaszakaszon legalább két egészséges rügynek kell lennie), majd ültesse őket laposan cserépbe, termékeny tőzegalapú talajba.

A vágás után visszamaradt sebeket érdemes porított faszénnel feltölteni, ami megvédi a rizómákat a gombabetegségektől. A dugványokat tartalmazó edényeket eleinte kb. 16-18 °C-os helyiségben tartsa, de amikor megjelennek az első levelek, emelje a hőmérsékletet kb. 18-20 °C-ra.

Mitől virágzik szépen?

A kanna rendkívül szép és egzotikus, ugyanakkor nagyon igényes növény, ezért ha egész nyáron át szeretné, hogy virágozzon, akkor megfelelő termesztési feltételeket kell biztosítanunk számukra.

Mindenekelőtt meleg, napos, széltől védett helyre kell ültetni, nagyon termékeny, humuszos, mélyen megművelt, mindig enyhén nedves, semleges vagy enyhén lúgos pH-jú talajba. A növényeket szükség esetén öntözni is kell, mivel nem tűrik a szárazságot. Árnyékos helyre ültetve rosszul virágzik, száraz és száraz talajon pedig a levelei elszáradnak, a virágok pedig kicsik lesznek, vagy egyáltalán nem nyílnak. A kanákat az erős szél is veszélyezteti, amely súlyosan károsíthatja vagy akár teljesen el is pusztíthatja nagy, finom leveleiket. Célszerű a kannát falak vagy kerítések mellé ültetni – így védelmet kapnak a széltől, amely letörheti a szárukat és tönkreteheti a leveleiket.

Jó körülmények között a kanna ritkán betegszik meg, de mivel levelei a csigák kedvenc csemegéi, a növényeket védeni kell e kártevők inváziójától.

Kertnet
Author: Kertnet