Az virágágyások megmentője a begónia

A begónia egy nagyon sokszínű és népszerű dísznövény, amely a Begoniaceae családba tartozik. A begóniák a trópusokon és a szubtrópusokon honosak, és a világ számos részén megtalálhatók, beleértve Dél-Amerikát, Közép-Amerikát, Afrikát és Ázsiát is.

A begóniákat először 1690-ben fedezték fel a francia botanikus, Charles Plumier által, aki a növényt a keresztes hadjáratok során Saint-Domingue-ban (ma Haiti) gyűjtötte össze. Plumier a növényt Jérôme Begon gróf tiszteletére nevezte el, aki akkoriban a francia királyi kertészeti igazgató volt.

Az első begónia a 19. század elején érkezett Európába, ahol a virágágyásokban, az ablakpárkányokon és az üvegházakban kezdték termeszteni. Azóta a begónia számos fajtája és hibridje fejlődött ki, amelyek eltérő virágokkal, levelekkel és színekkel rendelkeznek. Ma a begónia egyike a legkedveltebb kerti és beltéri növényeknek, amelyeket a dísznövények szerelmesei világszerte termesztenek.

Hol érzi jól magát?

A begóniák környezeti igényei változóak lehetnek fajtájuktól függően, de általánosságban elmondható, hogy az alábbiakat igénylik:

Szeretik a világos helyeket, de közvetlen napfénytől érdemes óvni őket, mert az égetheti a leveleiket. Az árnyékos vagy félárnyékos helyeket jobban preferálják, kivéve a kerti begóniákat, amelyek több napfényt igényelnek.

A begóniák melegkedvelő növények, és általában 15-24 Celsius-fok közötti hőmérsékletet szeretnek. Télen viszont a szobahőmérséklet is megfelelő lehet számukra, de érdemes figyelni, hogy ne legyenek túl közel a hideg ablakokhoz.

Szeretik a magas páratartalmat, de fontos, hogy ne legyen túl nedves a talajuk, mert az könnyen  betegségekhez vezethet.

A laza, tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű talajt igényelnek. A megfelelő talajkeverék segít megőrizni a talaj nedvességtartalmát és elősegíti a megfelelő növekedést.

Az öntözésnél fontos, hogy a begóniák ne kapjanak túl sok vizet, mert a gyökereik könnyen károsodhatnak. Érdemes a talaj felső rétegét szárazra hagyni az öntözések között, majd alaposan megöntözni őket, amikor a talaj felső rétege száraz tapintású.

A begóniák rendszeres trágyázása segíti a megfelelő növekedést és virágzást. Tavasszal és nyáron célszerű trágyázni őket, és ezt érdemes a termékcsomagoláson található utasításoknak megfelelően végezni.

Melyek a legnépszerűbb begónia típusok?

Rendkívül változatosak, és több mint 1 000 fajuk létezik a Begonia családban. Ezek a növények a levelek, a virágok és a növekedési szokásuk alapján csoportosíthatók.

Néhány közülük:

 • Mindignyíló begónia (Begonia x semperflorens-cultorum): Ez az egyik legnépszerűbb fajta, amelyet leggyakrabban kerti ágyakban és cserepekben termesztenek. Az apró, gyönyörű virágai és a lombozatuk különböző színekben érhetők el.
 • Rex begónia (Begonia rex): A rex begónia egy csodálatos növény, amely számos színes és texturált levelet tartalmaz. A levelek lehetnek vörösek, rózsaszínűek, zöldek és szürkék is.
 • Téli begónia hibridek (Begonia x hiemalis): A húsvéti begónia egy téli növény, amelyet az ünnepek előtt gyakran ajándékoznak. A virágai általában fehérek, rózsaszínűek vagy pirosak, és nagyon szépek.
 • Gumós begónia (Begonia tuberhybrida): A gumós begónia virágai nagyok és bájosak, széles színskálánk megtalálhatóak, beleértve a pirosat, a rózsaszínt, a fehéret és a sárgát.

Kerti begónia a virágágyásban Zöld magazin | Az virágágyások megmentője a begónia

A kerti begónia ültetése és gondozása

 

A kerti begónia nagyon népszerű növény, amely szép színes virágai miatt díszíti a kerteket és az erkélyeket. Nagyon szép és könnyen gondozható növény, amelyet bárki ültethet a kertjébe, aki szereti a színes virágokat. Színesek és számos különböző fajta létezik, így szinte bárki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelőt.

Ültetés:

 • Találjon egy olyan helyet a kertben, ahol a növény részben árnyékban van. A kerti begóniák szeretik a fényt, de közvetlen napfényben könnyen kiszáradnak.
 • Az ültetés előtt előkészítse a talajt. A kerti begóniák kedvelik a jó vízelvezetést és a tápanyagokban gazdag talajt. Ha a talaj száraz vagy homokos, keverjen bele komposztot vagy más szerves anyagot.
 • Az ültetés során ügyeljen arra, hogy ne ültessen túl mélyre a növényeket. A kerti begóniák nem szeretik a mély ültetést, és könnyen rothadásnak indulnak.

Gondozás:

 • Öntözés: A kerti begóniák szükségletei szerint öntözzük. Azonban a túl sok víz nem jó nekik. A talajt tartsa nedvesen, de ne hagyja, hogy víz álljon rajta.
 • Tápanyagok: Az egészséges növekedéshez a kerti begóniák számára szükségesek a tápanyagok. Az ültetés előtt érdemes trágyát vagy komposztot adni a talajhoz. Az ültetés után havonta egyszer tápoldatozzuk őket.
 • Virágzás: Ha a kerti begóniák virágzanak, akkor rendszeresen távolítsa el a száradt virágokat, hogy serkentse az új virágok növekedését.
 • Tél: A kerti begóniák fagyérzékenyek. Ha hideg téli idő várható, akkor érdemes a növényeket betakarni, vagy beltérbe vinni őket, amíg a fagy elmúlik.
 • Betegségek és kártevők: A kerti begóniákra gyakran támadnak különböző betegségek és kártevők. Ha a növények levelei elszíneződnek, hervadnak vagy elszáradnak, akkor valószínűleg valamilyen betegség vagy kártevő támadta meg őket. Azonnal távolítsa el az érintett részeket, és használjon megfelelő permetezőszereket, hogy megszüntesse a problémát.

Érdekességek a begóniák világából

 • A begóniák számos fajtája termesztett növény, de léteznek vadon élő fajták is, amelyek a trópusokon és a szubtrópusokon őshonosak. A vadon élő fajták általában apróbbak, mint a termesztett változatok, és sok esetben egyszínűek, vagy csak kevés mintázatot mutatnak.
 • Rengeteg színben és formában elérhetőek. Az apró, édes illatú virágoktól a nagy, telt, érdekes alakú virágokig mindenféle változat létezik. A begónia levelei is nagyon változatosak lehetnek, különböző méretűek, alakúak és mintázatúak, a sötétzöldtől a világoszöldig, a bíborvörösig és a sárgáig.
 • Az egyik legérdekesebb tulajdonsága a begóniának, hogy számos fajta levele ehető. A levélen kívül a begóniák gumóját is fogyaszthatják, amelyek többek között Afrikában és Dél-Amerikában a helyi konyha alapanyagai közé tartoznak.
 • Kiváló beltéri növények, mivel jól bírják a szobahőmérsékletet és a szárazabb környezetet. Azonban ha a begóniát kint ültetjük, akkor érdemes olyan helyre helyezni, ahol részleges árnyékban áll, mivel a napfény túlzottan károsíthatja a növényt.
 • Egyszerűen szaporíthatók, mivel a növényekből levágott hajtásokat vagy levélrészeket könnyen gyökereztetni lehet, és így új növényeket lehet létrehozni. Ez lehetővé teszi, hogy a kertbarátok saját begónia-kollekciót hozzanak létre, vagy ajándékba adják a begónia-szaporításaikat barátaiknak és családtagjaiknak.

 

Kertnet
Author: Kertnet