A japán juhar, kertünk színes büszkesége

A japán juhar (Acer palmatum) eredetileg Japánból származik. Ez a lombhullató fafajta a japán erdőkben honos, és a japán kertekben és bonsai kultúrában is népszerű dísznövény. A japán juhar az Acer nemzetség tagja, amely több mint 120 fafajt foglal magába, és széles körben elterjedt Ázsiában és Észak-Amerikában.

Hogyan hódította meg a kerteket és a szíveket?

A japán juhar az 1800-as évek közepén kezdett el terjedni Európában és Észak-Amerikában, amikor japán és kínai növények iránti érdeklődés nőtt a nyugati világban. A japán juhar különösen népszerűvé vált a viktoriánus kertekben, ahol a kertépítők és a kertészeti szakemberek megtalálták a módját annak, hogy átültessék és alkalmazkodjanak a különböző éghajlati viszonyokhoz.

A japán juhar azóta a világ számos részén népszerű dísznövény lett, különösen a kertekben és parkokban. A fajta széles színválasztéka, az apró levelek és a látványos őszi színváltozás miatt sokan kertjükben szeretik tartani. A bonsai kultúrában is népszerű, ahol a kisebb méretű fajtáit alkalmazzák. Az évtizedek során számos új fajtája, hibridje és kereszteződése alakult ki, amelyek további népszerűségre tettek szert a kertészek és a dísznövény szerelmesei körében.

A japán kertépítészetben a japán juhar szerepe nagyon fontos, mivel gyakran használják az alakított bonsai növényekhez hasonló kisebb méretű változatokat. Emellett az őszi szezonban a japán juharok piros és narancssárga levelei gyönyörű látványt nyújtanak a kertekben és parkokban.

Zöld magazin | A japán juhar, kertünk színes büszkesége

A japán juhar (Acer palmatum) környezeti igényei:

A japán juhar (Acer palmatum) természetes élőhelye a japán erdők, ahol árnyékos, kissé nedves és enyhén savanyú talajon él. A japán juharok nagyon szép és különleges dísznövények, de gondozásuknak megfelelő környezeti feltételeket kell biztosítani számukra ahhoz, hogy jól érezzék magukat és egészségesen növekedjenek.A kertekben termesztett japán juharoknak azonban számos környezeti igénye van, amelyeknek megfelelően kell gondoskodni róluk:

 •  A japán juharoknak jól kell szellőző, laza és enyhén savanyú talajra van szükségük. A talaj pH-ja legyen 5,5-6,5 között.
 •  Színes lombozata és formája miatt számos fajtájuk kiválóan mutat az erős napsütésben, de a legtöbb fajta az árnyékot részesíti előnyben. A délutáni, tűző napsütést azonban nem tolerálják.
 • Nincs szükségük túl sok vízre, de a talajnak nedvesnek kell lennie. Fontos, hogy ne hagyjuk, hogy a talaj kiszáradjon, de az sem jó, ha a talaj túl nedves.
 •  Hűvös éghajlaton jól érzik magukat, és nem szeretik a forró és száraz környezetet.
 • A japán juhar egy lassú növekedésű fa, amelynek átlagos magassága 6-10 méter lehet. Azonban a kisebb méretű, bokorszerű változatok is elérhetőek, amelyek ideálisak kisebb kertekben vagy balkonokon történő termesztéshez.
 •  A japán juharok érzékenyek a túlzott műtrágya-adagolásra, ezért csak mérsékelt mennyiségben szabad adni nekik a növekedési időszakban.

Zöld magazin | A japán juhar, kertünk színes büszkesége

 

Milyen Japán juhar fajták a legelterjedtebbek?

A japán juhar (Acer palmatum) rengeteg fajtája és kultivárja létezik, amelyek különböző méretűek, formájúak, színűek és textúrájúak lehetnek.

 • ‘Bloodgood’: Ez a fajta a legelterjedtebb japán juhar fajta Észak-Amerikában, amelynek sötétvörös lombozata van és ősszel is megőrzi ezt a színét.
 • ‘Dissectum’: A ‘Dissectum’ fajta apróbb levelekkel rendelkezik, mint a többi fajta, és sűrű, bonsai szerű növényformát mutat. A legismertebb példája ennek a fajtának a ‘Crimson Queen’.
 • ‘Atropurpureum’: Ez a fajta a ‘Bloodgood’ fajtához hasonlóan vöröses-lila lombozattal rendelkezik, de apróbb és elegánsabb megjelenésű.
 • ‘Aureum’: A ‘Aureum’ fajta arany-sárga lombozattal rendelkezik, és ősszel sárga-narancs színre változik.
 • ‘Sango-kaku’: A ‘Sango-kaku’ fajta neve a japánban azt jelenti, hogy “korallos fa”. A fajta egyik jellemzője, hogy a fiatal hajtásai élénkpiros színűek, amelyek ősszel aranybarna színűvé válnak.

 

A japán juhar ültetése és gondozása

Ültetés:

 • Válasszon egy megfelelő helyet, amely részleges árnyékban vagy teljes árnyékban van, és a talaj jól elvezeti a vizet. A japán juharok nem szeretik a száraz talajt és a túlzott napsütést.
 • Ássa ki az ültetési gödröt, amely legalább kétszer nagyobb, mint a juharszál gyökérzete.
 • Keverjen össze jó minőségű talajt és komposztot a gödörben, és helyezze bele a juharszálat. Töltse fel a gödröt a keverékkel, és gondosan nyomja meg, hogy ne legyenek levegőzsebek a talajban.
 • Öntözze meg alaposan az ültetett juharszálat, és borítson mulcsot a talajra, hogy megőrizze a nedvességet.

Gondozás:

 • Öntözze rendszeresen a juharszál környékét, különösen a forró és száraz időszakokban. Az optimális talajnedvesség szintjét a talaj felső 5-7 cm mélységének enyhén nedvesnek kell lennie.
 • Táplálja a japán juharot tavasszal és nyáron egy kiegyensúlyozott műtrágya használatával.
 • Műtrágyázás után öntözze meg azonnal a juharszálat, hogy az tápanyagokat tudjon felvenni a talajból.
 • Metszeni csak akkor szükséges, ha a juharszál túl nagyra nőtt vagy ha betegséget tapasztal rajta. Az ideális időpont a metszésre a nyugalmi időszak, vagyis a tavaszi rügyfakadás előtt van.
 • Ellenőrizze a juharszál lombozatát és ágait rendszeresen, és távolítsa el az elhalt vagy beteg részeket.

Érdekesség a japán juharról

A japán juhar egy nagyon tartós növény, amelynek élettartama akár 100 év is lehet. Ez azt jelenti, hogy ha egy japán juhart ültetünk, az évtizedekig, vagy akár évszázadokig is díszítheti kertünket.

.

 

 

Kertnet
Author: Kertnet