A télálló jázmin: a kert tél végi színfoltja

A jázmin (Jasminum nudiflorum), ismertebb nevén a télálló jázmin, Kína nyugati részéről származik. A kertészeti jelentősége abban rejlik, hogy dísznövényként ültetve a tél végi és kora tavaszi időszakban nyíló aranysárga virágai élénk színfoltot képeznek a kertben, amikor más növények még pihenőállapotban vannak. A télálló jázmin vonzereje nem csupán a virágok szépségében rejlik, hanem abban is, hogy a növény egyszerűen gondozható és jól alkalmazkodik számos környezeti feltételhez. Emellett a jázmin bokros növekedése és ívelt ágai miatt ideális sövény- vagy talajtakaró növényként is használható.

A sárga jázmin virágok csodája a téli kertben

A télálló jázmin kedvelt választás a kertészek körében, köszönhetően a látványos virágzásának, könnyű gondozásának és a hűvös éghajlaton való kitartásának.

A növény jellemzői közé tartozik a szép, sárga virágokból álló, lecsüngő virágzat, amelyek a téli hónapokban nyílnak. A jázmin kompakt növekedése és finom, ívelt ágai miatt a kertben számos funkciót betölthet, például sövényként, futónövényként vagy önálló dísznövényként.Egy igazi kertészeti érték, amely a hideg évszakokban is színt és életet visz a kertbe. Ha szeretne egy könnyen gondozható és látványos növényt, amely kitart a téli hónapokban, a Jasminum nudiflorum remek választás lehet.

A Jasminum nudiflorum, vagy télálló jázmin, egy igazán látványos és könnyen gondozható dísznövény, amely a kertben minden évszakban érdekes látványt nyújt. Az alábbiakban bemutatjuk a télálló jázmin gondozásának és ültetésének alapvető lépéseit.

téli jázmin sárga virága

 

A téli jázmin gondozása és ültetése a kertben

A télálló jázmin vonzereje nem csupán a virágok szépségében rejlik, hanem abban is, hogy a növény egyszerűen gondozható és jól alkalmazkodik számos környezeti feltételhez. Emellett a jázmin bokros növekedése és ívelt ágai miatt ideális sövény- vagy talajtakaró növényként is használható.

 1. Ültetés: A Jasminum nudiflorum ültetése legjobban tavasszal vagy ősszel történik, amikor a talaj nedves, de még nem fagyos. Válasszunk egy napos vagy részlegesen árnyékos helyet a kertben, ahol a talaj jó vízelvezetésű és gazdag tápanyagokban.
 2. Talaj: A jázmin előnyben részesíti a közepes vagy enyhén savas talajt, pH 6-7 között. Szükség esetén javítsuk a talaj minőségét komposzt, tőzeg vagy falevél hozzáadásával.
 3. Öntözés: A Jasminum nudiflorum mérsékelt öntözést igényel, különösen ültetés után. Ügyeljünk arra, hogy a talaj ne száradjon ki teljesen, de ne legyen túl nedves sem, mert ez gyökérrothadáshoz vezethet.
 4. Műtrágyázás: A jázmin számára elegendő évente egyszer, tavasszal tápanyagokban gazdag komposzt vagy lassan felszívódó műtrágya alkalmazása. Túl sok műtrágya alkalmazása viszont a növény túlzott növekedését és kevesebb virágzást eredményezhet.
 5. Metszés: A Jasminum nudiflorum rendszeres metszését igényli, amely leginkább a virágzás után, kora tavasszal végezhető el. Távolítsuk el az elhalt, beteg vagy túlságosan összenőtt ágakat, valamint a növényt alakítsuk a kívánt formára.
 6. Téli védelem: A Jasminum nudiflorum télálló, de fiatal növényeknél ajánlott némi védelem a fagyos időben. Tegyünk szalmát vagy falevelet a talajra a növény tövében, hogy segítsünk megőrizni a talaj hőmérsékletét.
 7. Betegségek és kártevők: A télálló jázmin viszonylag ellenálló a betegségekkel és kártevőkkel szemben. A leggyakoribb probléma lehet a levéltetvek, pókok atkák vagy gombas fertőzések. A levéltetvek és pók atkák elleni védekezésre biológiai kártevőirtók vagy rovarölő szerek alkalmazása javasolt. A gombás fertőzések megelőzése érdekében ügyeljen a megfelelő öntözésre, és kerülje a túlzott nedvességet. Ha már gombás fertőzés jelentkezik, alkalmazzon megfelelő gombaölő szereket. Rendszeres ellenőrzéssel és megelőző intézkedésekkel megőrizhetjük a Jasminum nudiflorum egészségét és látványos megjelenését.

téli jázmin egy erdőben

A jázmin  társnövényei: harmonikus kombinációk

 • Fűszernövények: Levendula, rozmaring és kakukkfű esztétikailag szépen illeszkednek a téli jázmin mellé, és egymás mellett ültetve különleges illatokat adnak a kertnek.
 • Évelők: Az íriszek, pünkösdi rózsa és hagymás növények, például nárcisz vagy tulipán, színes, érdekes kompozíciót adnak a virágágyásban a téli jázminnal együtt.
 • Hóvirág (Galanthus) egy másik növény, amely szintén szépen mutat a téli jázmin mellett. Ez a kis hóvirág az egyik első növény, amely a tél végén virágzik, és gyakran az első jele annak, hogy a tavasz közeledik. Kis fehér virágai és zöld levelük szép kontrasztot alkotnak a téli jázmin sárga virágaival és zöld leveleivel.
 • A hunyor, más néven téli rózsa vagy helleborus, egy kiválóan választott növény a téli jázmin mellett. Az örökzöld, lombhullató és virágzó növények kombinációja különösen vonzó látványt nyújt a kertben. A hunyornak rengeteg fajtája és színe létezik, így könnyen megtalálhatjuk a többi növénnyel harmonizáló változatot. A helleborusok általában télállóak és árnyékot is elviselnek, ezért ideálisak az olyan területekre, ahol a téli jázmin is jól érzi magát.
 • Tűlevelűek: A tűlevelű örökzöldek, mint a ciprus, a boróka vagy a tiszafa, nagyszerű kontrasztot és téli érdeklődést kínálnak a jázmin mellett.
 • Cserjék és bokrok: A virágzó cserjék, mint az orgona (Syringa), a som (Cornus) és a ba ngita(Viburnum), jól illeszkednek a téli jázmin mellé, és színes háttért biztosítanak az ágyásban.

Ne keverjük össze a jezsámennel!

A téli jázmin (Jasminum nudiflorum) és a jezsámen (Philadelphus, néha tévesen jezsámennek hívják) összekeverésének oka a hasonló hangzású név és a közös “jázmin” elnevezés miatt van. Mindkét növény eltérő eredete, külseje és felhasználása van, így a két növény összetévesztése főként a hangzásuk hasonlóságára és a közös “jázmin” elnevezésre vezethető vissza.

A téli jázmin egy dísznövény, amely az Oleaceae családba tartozik és Ázsiából származik. Sárga virágokkal rendelkezik, amelyek késő ősszel és télen nyílnak, és a virágágyásokban, sövényekben vagy kúszónövényként használják.

A jezsámen (Philadelphus) viszont egy másik dísznövény, amely a Hydrangeaceae családba tartozik. Általában fehér, illatos virágokkal rendelkezik, és a kertekben sövényként, szoliterként vagy virágágyásban használják. A jezsámen név használata helytelen, mivel a Philadelphus nem kapcsolódik a jázminokhoz (Jasminum). A közös “jázmin” elnevezés valószínűleg az illatos virágok miatt alakult ki, amelyek mindkét növényre jellemzőek.

Kertnet
Author: Kertnet