Bazsarózsa bokor mesés illat és színpalettával

A bazsarózsa (Paeonia), vagy más néven pünkösdi rózsa, az egyik legszebb és legnépszerűbb évelő dísznövény. Több mint 30 vadon élő fajt tartalmaz, amelyek többsége Ázsiából származik, de vannak európai és észak-amerikai fajták is. A bazsarózsa a pünkösdi rózsafélék (Paeoniaceae) családjába tartozik.

A bazsarózsa bokor nem csak szépségéről és pompás virágairól ismert, hanem számos érdekességgel is büszkélkedhet. Nézzünk néhányat közülük:

Történelmi jelentőség: A bazsarózsa több ezer éves történelemmel rendelkezik, különösen Ázsiában, ahol már az ókorban is kedvelt növény volt. Kína nemzeti virágának is tekintik, és az ókori görögök is használták gyógyászati célokra.

Szimbolikus jelentés: A bazsarózsa a gazdagság, a becsület és a magas rang szimbóluma Kínában. Japánban a nemesi osztály szimbólumaként tartják számon, míg a nyugati kultúrában a szépség és a romantika szimbóluma.

Sokszínűség: Több mint 650 különböző bazsarózsa fajta létezik, amelyek színpalettája az egyszerű fehértől a mélyvörösön át a kétszínű variációkig terjed.

Életkor: A bazsarózsa évelő növény, ami azt jelenti, hogy több évig él. Sőt, vannak olyan esetek, amikor a bazsarózsa bokrok több mint 100 évet is megéltek!

Illat: A bazsarózsa virágai közül sok fajta rendkívül illatos. Az illatukat gyakran használják a parfümökben, és a szappanok, fürdőtermékek és gyertyák illatosítására is.

Ehetőség: Bár nem túl ismert, néhány bazsarózsa fajta virágai ehetőek. Az ehető bazsarózsákat salátákhoz, desszertekhez vagy akár jégkockákban is használják, hogy stílusosan díszítsék az italokat.

A bazsarózsa eredetileg Ázsiából származik, de mára szerte a világon elterjedt, és számtalan különböző fajtát és változatot számlál. Ezek a növények évelők, amelyek tavasszal hajtanak ki, és gyönyörű, nagy virágokat hoznak a késő tavaszi és korai nyári hónapokban. A virágok átmérője 10-30 cm között változhat, és a színek is széles skálán mozognak: a fehértől a rózsaszínen és a lilán át a mély bíborig.

lila színű bazsarózsa

Lágy és fásszárú bazsarózsa bokrok

A bazsarózsa bokrokat általában két fő csoportra osztják: a lágyszárú bazsarózsákra és a fás bazsarózsákra. A lágyszárú bazsarózsák (Paeonia lactiflora) a legelterjedtebbek a kertekben, és ezek hozzák a legnagyobb, legpompásabb virágokat. A fás bazsarózsák (Paeonia suffruticosa) viszont fa vagy bokorszerű növények, melyek virágai kevésbé feltűnőek, de szintén gyönyörűek.

Íme néhány népszerű bazsarózsa fajta:

NévSzínVirágzási időTulajdonságok
‘Sarah Bernhardt’RózsaszínKéső tavasz – korai nyárIllatos, dupla virágú, erős növekedésű
‘Festiva Maxima’Fehér, vörös foltokkalKéső tavasz – korai nyárNagyon illatos, dupla virágú, betegségekkel szemben ellenálló
‘Karl Rosenfield’Mély bíborKéső tavasz – korai nyárDupla virágú, jól bírja a szárazságot, díszítőértékű levelek
‘Duchesse de Nemours’FehérKéső tavasz – korai nyárIllatos, dupla virágú, kiváló vágott virág
‘Coral Charm’KorallKéső tavaszEgyszerű virágú, hosszú élettartamú vágott virág, korai virágzó
‘Buckeye Belle’Sötét vörösKéső tavasz – korai nyárEgyszerű virágú, díjnyertes fajta, szép formájú bokor

Csodás virágai ellenére igénytelen növény

Igényei meglehetősen egyszerűek. Napos vagy félárnyékos helyet kedvel, bár a túl meleg, déli fekvésű helyeket nem bírja jól. Jól lecsapolt, tápanyagban gazdag, középkötött talajban érzi a legjobban magát, de elviseli a többi talajtípust is.

A bazsarózsa bokornak mély gyökerei vannak, ezért a túlöntözést nem kedveli, mivel a pangó víz könnyen gyökérrothadást okozhat. Az öntözés legyen mérsékelt, de száraz időszakokban megnövelhetjük a vízmennyiséget.

bazsarózsa bokor a kertben és pillangó

A bazsarózsa bokor termesztése a kertben

Termesztése viszonylag egyszerű, mivel a növény jól alkalmazkodik a hazai éghajlathoz.

Az ültetés legideálisabb ideje az ősz, amikor a növény vegetációs pihenő időszakában van. Az ültetőgödör mérete legyen nagyobb, mint a növény gyökere, és érdemes egy kevés komposztot vagy trágyát is hozzáadni a talajhoz a növekedés ösztönzésére. Ügyeljünk arra, hogy a gyökér nyakát ne temessük mélyebbre 2-3 cm-nél, mert különben a növény rosszul fejlődik, vagy akár el is pusztulhat.

Évente többnyire csak mérsékelt metszést igényel a halott és beteg ágak eltávolítására. További gondozási feladatok közé tartozik a talajtakarás és a komposztálás, valamint a rendszeres öntözés, különösen száraz időszakokban.

Ezen kívül érdemes figyelni a növény egészségére. Bár rendkívül ellenálló a kártevőkkel és a betegségekkel szemben, néha előfordulhat például lisztharmat, rozsda vagy botritisz. Ilyen esetekben használhatunk biológiai vagy hagyományos növényvédő szereket.

A bazsarózsa bokor virágzásának ideje általában május-június, de a pontos időpont függ a fajtától és az időjárási viszonyoktól. A virágokat vágott virágként is felhasználhatjuk, és hosszú ideig szépen tartják magukat a vázában.

A bazsarózsa a kertek egyik legnagyszerűbb dísze lehet. Nem igényel sok gondozást, és hosszú éveken át örömmel tölti el a kertet gazdag színeivel és illatával. Éppen ezért a bazsarózsa bokor kiváló választás minden olyan kertész számára, aki szeretne egy kis pompát és eleganciát vinni a kertjébe.

Milyen más növényekkel célszerű együtt ültetni a bazsarózsát a kertben?

A bazsarózsa többféle növénnyel is jól kombinálható a kertben. Az alábbiakban néhány példát mutatok:

Szegfű (Dianthus spp.): A szegfűk szép színkontrasztot képeznek a bazsarózsával, és a különböző színű szegfűk a bazsarózsa széles színskálájához is jól illeszkednek.
Levendula (Lavandula angustifolia): A levendula szürkés-zöld levelei és lila virágai nagyon jól kiegészítik a bazsarózsa színeit, és mindkét növény szereti a napos, jól lecsapolt helyeket.
Kerti májvarózsa (Alcea rosea): A májvarózsa magas, virágtorzsas növény, amely szép hátteret ad a bazsarózsa bokrainak.
Hosta, árnyékliliom (Hosta spp.): A hosták nagy, sötétzöld levelei szép kontrasztot képeznek a bazsarózsa élénk virágaival, és árnyékolják a bazsarózsa alját a meleg nyári hónapokban.
Kankalin (Primula spp.): A kankalinok korai tavaszi virágzó növények, amelyek színes virágaikat már a bazsarózsa virágzása előtt megmutatják.
Iszalag (Clematis spp.): Az iszalagok vertikális elemként adnak hozzá a kertképhez, és jól kombinálhatók a bazsarózsával.
A bazsarózsát olyan növényekkel is ültethetjük, amelyek virágzási ideje eltér a bazsarózsáétól, hogy a virágzási időszakot meghosszabbítsuk és az egész szezonban biztosítsuk a színt a kertben.

Kertnet
Author: Kertnet