Mi az a pohánka?
A pohánka (Fagopyrum esculentum), közismert nevén hajdina vagy tatárka, egy gluténmentes pseudocerealé (álgabona), amelyet hagyományosan élelmiszerként és takarmányként egyaránt használnak. Bár az ipari forgalomban gyakran gabonafélék között találkozunk vele, valójában a keserűfűfélék családjába tartozik. Fehér virágai, piramisszerű bugái és háromszög alakú, barnás magvai könnyen felismerhetővé teszik a kertben is.
A növény eredete és jellemzői
A tatárka Ázsiából származik, de már a középkorban elterjedt Európában is. Kifejezetten gyorsan nő (50–70 nap alatt érése van), így jól beilleszthető a vetésforgóba. Magjai nagy tápanyagtartalommal bírnak: fehérjében és esszenciális aminosavakban gazdagok, valamint gazdag rost- és ásványianyag-tartalmuk miatt kiemelkednek a gabonafélék között.
Talaj- és klímaigények
Hazai termesztésben a legjobb eredményt a közepesen kötött, tápanyagban jól ellátott, de jó vízelvezetésű talajokon érhetjük el. A túl tömör vagy vízállásos terület kerülendő, mert a gyökérzet fejlődése visszaesik. A pohánka napos, meleg helyet kedvel; 10–12 °C feletti talajhőmérséklet optimális a csírázáshoz. Esős tavasz után érdemes ellenőrizni a talaj felső rétegének levegősségét.
A pohánka magok csíráztatása és vetése
A vetés előtt ajánlott a magokat 24 órára vízbe áztatni, ez gyorsítja a csírázást. A közvetlen vetés április végétől május közepéig történjen, 2–3 centiméter mély barázdákba. Tőtávolság: 10–15 cm, sorok között 25–30 cm, így sok fény jut a növények közé. A kelés után a sorokat ritkíthatjuk, hogy a fiatal hajtások szabadon fejlődhessenek.
Betakarítás és felhasználási lehetőségek
Általában július végétől augusztus közepéig szüretelhetjük a virágokat és magokat egyaránt. A magokat kosárral vagy kombájnnal gyűjthetjük be, majd tisztítás után száríthatjuk. A friss hajtásokból salátát készíthetünk, a csíráztatható magokból vitaminban gazdag csírák nőnek. A hántolt magokból lisztet őrölhetünk, amiből palacsinta, kenyér vagy akár reggeli müzli készülhet – mindez gluténmentes alternatívát jelent a gabonák helyett.
Kártevők és betegségek a hajdina táblában
A pohánka viszonylag ellenálló, de kedvezőtlen körülmények között megjelenhetnek lisztharmat, rozsda vagy akár alternáriás foltosság tünetei. Ezek megelőzésére tartsuk tisztán a talajfelszínt, szellősen ültessük a növényeket, és kerüljük a túlzott nitrogén-trágyázást, mely a hajtások túltengését idézi elő. Általános kártevője nem ismert, de a levéltetvek megjelenése esetén használjunk még a virágzás előtt sárga ragacsos lapokat, illetve szükség szerint biokontroll alapú rovarölő szereket.
Tápanyag-utánpótlás és vetésforgó
A tatárka bőséges foszfor- és káliumigénnyel bír, de túlzott nitrogénadag hatására hosszú, száras hajtások képződnek. Vetés előtt érdemes komposzttal vagy érett istállótrágyával javítani a talajszerkezetet, majd a vetésforgóban 3–4 évig ne ismételjük. A hüvelyesekkel és keresztesvirágúakkal együtt kíméletes forgóba illeszthető, mivel gyökérzetével lazítja a talajt, és visszamaradt gyökérmaradványai gyorsan lebomlanak.
A pohánka házi csíráztatása és konyhai felhasználása
A pohánkamag kiválóan csíráztatható: a beáztatott magokat 2–3 napig naponta öblítsük át, majd pár nap alatt ropogós, 1–2 cm-es zöld csírák fejlődnek. Friss salátaalapnak, szendvicsbetétnek vagy buddha-tál garnírungjaként egyaránt megállják a helyüket. A hajdinalisztből készült palacsinta különleges ízkombinációban kínál alternatívát – mandulatejjel és barnarizzsel keverve gluténmentes desszertet varázsolhatunk. Egy csipet só és egy teáskanál cukor kiemeli a magocskák enyhén diós aromáját.
Takarónövény-funkció és talajvédelem
A tatárka vethető takarónövényként is: nyári előveteményként megköti a talaj nitrogénjét, gyökérközvetlenül védi a humuszt, és megakadályozza az eróziót. 50–60 nap után zöldtrágyaként beforgatva gyorsan bomló tömeget adunk a földnek, amivel a következő kultúra tápanyag-ellátottsága javul.
A pohánka tehát nemcsak ízletes, de kertészeti szempontból is sokoldalú, könnyen illeszthető a magyarországi kis- és nagykertekbe egyaránt. Jó termesztést kívánunk!