Mesélő virágok: a sétányrózsa (Lantana camara) bemutatása, gondozása és kertészeti tippek

A sétányrózsa (Lantana camara) eredetileg Közép- és Dél-Amerikából származik, különösen a trópusi és szubtrópusi területekről, mint például Mexikó, a Karib-térség, Közép-Amerika és a kontinens déli részein. A növény természetes élőhelyei a trópusi erdők, bozótos területek és folyópartok, ahol meleg és nedves klímát élveznek. A sétányrózsa az idők során az egész világon elterjedt, és ma már számos trópusi és szubtrópusi országban megtalálható, ahol dísznövényként és virágos sövényként ültetik.

A sétányrózsa (Lantana camara) egy örökzöld bokor, amelynek jellegzetes, illatos virágai vonzzák a pillangókat, méheket és más beporzó rovarokat. A növény általában 1-3 méter magasra nő, és szálas, néha tüskés szára van. A levelei oválisak, durván fogazottak és a szár mentén váltakozóak.

Többszínű virágai magukkal ragadóak

A sétányrózsa virágai különlegesek, mivel a virágzatok – a fürtök – gyakran több színűek, és a virágok színe a nyílástól a teljes virágzásig változik. A virágok árnyalatai sárga, narancssárga, rózsaszín, piros, lila és fehér között változnak. A virágzatok apró, cső alakú virágokból állnak, amelyek a virágzási időszak alatt (általában tavasztól őszig) folyamatosan nyílnak.

A sétányrózsa (Lantana camara) ültetése és gondozása

Magyarországon a sétányrózsa (Lantana camara) ültetése és gondozása eltérhet a trópusi és szubtrópusi klímától, mivel az ország mérsékelt éghajlatú. Ennek ellenére a növény gondozása még mindig lehetséges, ha a következő lépéseket és szempontokat figyelembe vesszük:

 • Fagytűrés: A sétányrózsa nem tűri jól a fagyot, így Magyarországon a növényt fagymentes helyen kell tartani télen, például egy fedett teraszon, verandán, vagy egy világos, hűvös helyiségben, ahol a hőmérséklet nem esik 5-10°C alá.
 • Talaj: A sétányrózsának továbbra is jól vízelvezető, tápanyagban gazdag talajra van szüksége. Magyarországi ültetésnél érdemes a talajba komposztot vagy szerves anyagot keverni, hogy javítsd annak minőségét és tápanyagtartalmát.
 • Fényigény: A sétányrózsa napfényes helyet igényel, ahol legalább 6-8 óra napsütés éri naponta. Elegendő fény hiányában a növény kevésbé virágzik és gyengébb lesz.
 • Öntözés: A magyarországi klíma miatt a sétányrózsa öntözése megfontolandó. Ügyelj arra, hogy a talaj mindig kissé nedves legyen, de kerüld a túlöntözést, mivel a növény nem szereti a pangó vizet. A nyári hónapokban gyakoribb öntözésre lehet szükség.
 • Tápanyag-utánpótlás: A sétányrózsa számára rendszeresen tápanyagot kell biztosítani, különösen Magyarországon, ahol a talaj lehet, hogy kevésbé tápanyagban gazdag. Használj virágzó növényekre kifejlesztett tápoldatot, és kövesd a csomagoláson található utasításokat.
 • Metszés: A sétányrózsát tavasszal, a fagyveszély elmúltával érdemes visszametszeni. Így a növény erősebb és bokrosabb lesz, és több virágot hoz. Az elszáradt virágokat rendszeresen távolítsd el, hogy ösztönözd a növényt új virágok képzésére.

A sétányrózsa virága egészen különleges színekben pompázik

A sétányrózsa teleltetése

A sétányrózsa (Lantana camara) gondozása a magyarországi téli körülmények között megköveteli a fagyvédelemre való odafigyelést és a megfelelő ápolást, hogy a növény egészséges maradjon és tavasszal ismét gyönyörűen virágozzon.

Ahogy már említettük, a sétányrózsa nem tűri jól a fagyot, ezért télen védd a növényt a hideg hőmérsékletektől és a fagytól.

 • Fagymentes hely: Amennyiben lehetőséged van rá, a növényt télre vigyél be egy fedett teraszra, verandára, vagy egy világos, hűvös helyiségbe, ahol a hőmérséklet nem esik 5-10°C alá. Ezáltal megóvhatod a növényt a fagy káros hatásaitól.
 • Téli öntözés: A téli időszakban csökkentsd az öntözést, mivel a növény kevésbé igényli a vizet ebben az időszakban, és a túl nedves talaj könnyebben megfagyhat. Ellenőrizd rendszeresen a talaj nedvességtartalmát, és csak akkor öntözd, ha száraznak találod.
 • Téli tápanyag-utánpótlás: Télen általában csökkenthető a tápanyag-utánpótlás, mivel a növény növekedése lelassul ebben az időszakban. Ha a növény egy világos helyen van, akkor azonban némi tápanyag-utánpótlásra lehet szükség a téli hónapokban is.
 • Téli növényvédelem: Ha a növényt a szabadban tartod, és nincs lehetőséged arra, hogy bevigyél a fagymentes helyre, védekezz a fagytól a sétányrózsa köré fagyvédő takaróval vagy fóliával. Ügyelj arra, hogy a takaró vagy fólia ne legyen túl szoros, hogy a növény szabadon lélegezni tudjon.
 • Tavaszi ápolás: Amint a tavaszi időjárás beköszönt és a fagyveszély elmúlik, a sétányrózsát visszaviheted a kertbe. Ellenőrizd a növény állapotát, és metszd vissza a fagytól megsérült vagy elhalt részeket, hogy erősebb és bokrosabb növényt nevelj.

színes sétányrózsa mely örökzöld

Ezt is érdemes tudni a sétányrózsáról

 • Színváltozó virágok: A sétányrózsa virágai általában több színben nyílnak, és a színek a nyílástól a teljes virágzásig változnak. Ez teszi a növényt különösen vonzóvá a kertekben és parkokban.
 • Illatos levelek: A sétányrózsa levelei erős, jellegzetes illatot árasztanak, amely az egész kertben érezhető.
 • Ki gondolta volna, de egyes területeken, például Ausztráliában, a sétányrózsa invazív fajnak minősül, mivel gyorsan elterjed és eltávolíthatatlan lesz a természetes növényzettől.
 • Vonzó a beporzó rovarok számára: A sétányrózsa virágai vonzzák a pillangókat, méheket és más beporzó rovarokat, ami előnyös a kertekben és ökoszisztémákban.
 • Gyógynövény: A sétányrózsa néhány kultúrában gyógyászati célokra is használatos. A növény leveleiből és virágaiból készült kivonatok antibakteriális, gombaellenes és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezhetnek. Azonban óvatosság szükséges, mivel a növény toxikus lehet, ha nagy mennyiségben fogyasztják.
 • Állatoktól távol: A sétányrózsa illata és kesernyés íze elriasztja a kertben kártékony állatokat, mint például szarvasokat és nyulakat.
 • Fajta- és színválaszték: A sétányrózsának számos különböző fajtája létezik, amelyek különböző méretűek és színűek lehetnek, így a kertészek számos lehetőség közül választhatnak a kertjükben.

Ezek a sétányrózsa érdekességei és különleges tulajdonságai teszik a növényt népszerű és széles körben elterjedt dísznövénnyé.

Kertnet
Author: Kertnet