Hóvirág – mikor virágzik és hogyan kell gondozni?

A hóvirág a tavasz eljövetelét hirdető növény. Bár ezek a virágok még télen is megjelennek, erősek és szívósak. Nemcsak megjelenésükben, hanem fajtáik sokféleségében is lenyűgözőek. Hogyan kell gondozni a hóvirágot, és mikor virágzik valójában?

Amikor a hóvirág (Galanthus nivalis) levelei és virágai kezdenek kibújni a hómaradványok közül, a tavasz már nem lehet messze. Általában januárban vagy februárban kezd virágozni, és a virágzás a márciusi hónap végéig is eltarthat. A hóvirág az egyik első virág, amely a hideg időjárás ellenére is képes virágozni. A virágok fehérek, és kis, harang alakúak, amelyekből több is nőhet egy száron. A hóvirág előfordul Európa és Ázsia erdős területein, és az északi féltekén elterjedt. Sokan úgy gondolják, hogy a hóvirág a tavasz hírnöke, és egyes helyeken az első virág megjelenését ünneplik, mint a hideg és sötét téli hónapok véget jelző jelet.

Az első pillantásra filigránnak tűnő kis tavaszi hírnökök nagyon robusztusak és változatos fajtáikban gyönyörködtetőek.A kertészetben rendkívül fontos a kérdéses növény pontos azonosítása. A népi, köznyelvi és közönséges elnevezések értékesek a nyelv gazdagítása, valamint a fajokkal kapcsolatos általános ismeretek bemutatása szempontjából, de nem helyettesítik az egyértelmű botanikai nevet. A hóvirág a Galanthus nemzetségbe tartozó mintegy húsz növényfaj egyikének neve.

A hóvirág előfordulása és megjelenése

A hóvirág a nemzetségének egyetlen őshonos faja. Lombhullató erdőkben él Dél- és Közép-Európában. Természetes elterjedési területének északi határa Ukrajnán, Lengyelországon, Németországon és Franciaországon keresztül húzódik. A hóvirág dísznövényként való termesztése a kertekben azt eredményezte, hogy a faj a természetes eredeti elterjedési területén messze túlterjedt. A legalább 19 faj közül az amarilliszfélék családjába tartozó Galanthus nivalis foglalja el a legnagyobb területet. A fennmaradó fajok regionálisan súlyosan korlátozottak.

A Linné által adott gyűjtőnevet a görög gala = “tej” és anthos = “virág” szavakból eredeztetik, utalva a növény tejfehér virágaira. A nivalis fajnév latinul havasat jelent. A hóvirág (Galanthus nivalis) nem tévesztendő össze a tavaszi tőzikével (Leucojum vernum), amelynek hasonló harang alakú, függő fehér virágai vannak és védett növény. Ezek azonban jelentősen különböznek egymástól alakjukban és a szirmok csúcsán lévő sárgászöld vagy zöld foltokban, és valamivel később is fejlődnek.

A hóvirág egy évelő hagymás növény, amely a körülményektől és a fajtától függően 10-20 cm magasra nő. Felálló, felülről ívelt, kerek keresztmetszetű virágszárat képez, amelyen mindig csak egyetlen harang alakú virág fejlődik. Az asszimilált levelek egyenlő szárúak, húsosak, kékes-zöldek, kezdetben körülbelül 4 mm szélesek és legfeljebb 9 cm hosszúak, virágzás után pedig akár 24 cm hosszúak is lehetnek.

A virágzási időszak nálunk februártól márciusig tart. A hideg telű régiókban a hóvirág csak áprilisban virágzik. A virágharangok hat levélből állnak: a három szélső levél hosszú (akár 25 mm vagy annál is több) és körülbelül 8 mm széles; kiálló, elliptikus, hófehér, csúcsán lekerekített. A három belső levél rövidebb, körülbelül 10 mm hosszú, a csúcsán szív alakú bevágással, a bevágásnál pedig egy zöld, fordított V alakú folt található. A virágok hermafroditák.

Hóvirág fajták

Milyen helyre ültessük a hóvirágot?

A hóvirágnak világos, napos helyre van szüksége a kertben. A legjobban lombhullató fák alatt vagy cserjék tövében fejlődnek, mert ott elég napfényt találnak; a fák és cserjék levelei csak a hóvirág virágzása után fejlődnek ki. Alternatívaként a félárnyékos gyep szélére is ültethető. A hóvirágnak humuszos, laza és jó vízelvezetésű aljzatot kell biztosítani, amely még nyáron sem száradhat ki teljesen.

A hóvirághagymákat kora ősszel ültetjük el körülbelül 5-8 cm mélyre, 10-15 cm-es időközönként. A túlságosan kiszáradt hóvirághagymák nem lesznek képesek fejlődni – erre mindenképpen figyelni kell, amikor hóvirágot vásárol. Hagymák helyett vásárolhat fiatal növényeket konténerben is, és átültetheti őket a kertbe. Olyan helyet kell választani számukra, amelyet később nem kell felásni vagy más módon kiásni. A hóvirág virágzás után visszahúzódik a hagymákba, és érzékeny a talajkezelés minden formájára

A hóvirág ideális természetes aljnövényzet fák és bokrok alá és félárnyékos gyepre. Különösen szépen és feltűnően mutatnak nagy területeken, más tavaszi virágokkal, például téli futónövénnyel (Eranthis hyemalis), krókuszokkal vagy ciklámenekkel kombinálva. Akár a fák között, akár a sövény szélén vagy a gyepen, ezek a bátor növények könnyen fejlődnek. A hóvirágok vázában is gyönyörűek, bár csak néhány napig tartanak ki.

A hóvirág gondozása és szaporítása

Ha a hóvirágot a megfelelő helyre és jó talajba ültettük, gyakorlatilag nem igényel gondozást; a talaj nem száradhat ki teljesen. Idővel a hóvirágok szaporodnak, és sűrű szőnyeget alkotnak. A robusztus és szívós hóvirágot néha megtámadják a csigák vagy a nárciszlégy. Szürkepenész is kialakulhat rajtuk.

Természetes szaporítása magról történik hagymák segítségével. Ha valaki maga szeretné szaporítani a hóvirágot, két lehetősége van: a magról vetés és a tőosztás. Az első esetben a magokat egy nyitott dobozba vetik. Azonban három-négy évbe is beletelhet, mire a palánták képesek virágozni. Az tőosztással történő szaporítás akkor történik, amikor a virágok elvirágoztak és a levelek elszáradtak. A nagyobb hóvirágcsomókat, akárcsak a többi évelő növényt, ásóval kell feldarabolni, ügyelve arra, hogy ne sérüljön meg túl sok levél. A leválasztott részeket azonnal elültetjük a kertben, egy előkészített helyre. Az így osztott hóvirágok a következő tavasszal már virágozni fognak.

Milyen hóvirág fajták vannak?

A hóvirágok meglepően változatosak. A laikus számára nehéz eligazodni a számtalan változat között. A növény mérete és növekedési formája miatt a hóvirágok vonzzák a figyelmet. Ezek a kis fehér virágok sok emberben a 17. századi holland tulipánmániához hasonló, szokatlan érzést képesek kiváltani.

Az Egyesült Királyságban (de Németországban is) még a “galanthophile” kifejezés is létezik, amely a hóvirágfajok és -fajták (Galanthus) lelkes gyűjtőjét és ismerőjét jelöli.

Galanthus nivalis ‘Flore Pleno’ – 1733 óta ismert, mézillatú (méheket vonzó) virágokkal rendelkező fajta, amely nem termel magot, és szaporítása csak adventív hagymákkal lehetséges.
Galanthus nivalis ‘Imperati’ – ennek a fajtának a virágai és levelei feltűnően nagyobbak, mint az eredeti formáé, a levelek széle enyhén visszahajló.

Galanthus nivalis ‘Atkinsi’ – ez a fajta valószínűleg hibridből származik, a G. nivalis és a G. plicatus hibridjéből.
Galanthus nivalis ‘Snow White’s Gnome’ – cseh miniatűr fajta a 20. század végéről, 5 cm magasra nő, virágai zöld foltok nélküliek.

Galanthus nivalis ‘Pusey Green Tips’ – a belső és a külső levelek csúcsán zöld foltokkal rendelkező fajta.
Galanthus nivalis ‘Scharlockii’ – a virág feletti hifák két levélre osztottak és szamárfülszerűek, a 19. században Németországban ismert fajta.

Galanthus nivalis ‘Blonde Inge’ – német fajta, sárga foltokkal a belső levélfonál levelein.A pompás hóvirág (Galanthus elwesii) – legfeljebb 3 cm széles, sötét, kékes-zöld levelek. A virágok külső levelei fehérek és 1,8-2,3 cm hosszúak. A belső leveleken két zöld folt található. Egyes fajták két virágot hoznak egy száron. Februárban és márciusban virágzik. Ez az igénytelen hóvirág Törökországban, Görögországban, Bulgáriában, Szerbiában és Délnyugat-Ukrajnában vadon nő. Gyakran termesztik kertekben is.

Ikarya hóvirág (Galanthus ikariae) – az Égei-tengeri szigeteken őshonos, ritkán fordul elő kertekben. A levelek legfeljebb 2,5 cm szélesek és világos vagy sötét fűzöld színűek. A külső levelek fehér színűek és legfeljebb 3 cm hosszúak. A belső részeken egy széles, fordított “U” alakú folt látható.

A redőslevelű hóvirág (Galanthus plicatus) – a Krímben őshonos, sok fajtája van, de nem túl elterjedt. Nagyobb, mint a hóvirág, és a levelek széle hullámos, ami a plicatus = “redős” névben is tükröződik.

Két alfaj létezik: a G. plicatus subsp. plicatus és a G. plicatus subsp. byzantinus. Az előbbi Törökországban, Romániában és a Krím-félszigeten található. A virág belső levelein egyetlen zöld folt található. A második Törökországban őshonos, és a belső levelek alsó és felső részén is foltos.

Az alábbi táblázat tartalmazza a fontosabb hóvirág típusokat illetve fajtákat:

NévLatin névMegjelenésJellemző
Flore PlenoGalanthus nivalisMézillatú virágokSzaporítása adventív hagymákkal, nem termel magot
ImperatiGalanthus nivalisNagyobb virágok és levelekFeltűnő méret, enyhén visszahajló levélszél
AtkinsiGalanthus nivalisHibrid eredetűG. nivalis és G. plicatus hibridje
Snow White’s GnomeGalanthus nivalisMiniatűr, 5 cm magasZöld foltok nélküli virágok
Pusey Green TipsGalanthus nivalisZöld foltok a levelek csúcsánBelső és külső levelek csúcsán zöld foltok
ScharlockiiGalanthus nivalisSzamárfülszerű levél19. századi német fajta
Blonde IngeGalanthus nivalisSárga foltok a belső levélfonál leveleinNémet fajta
Pompás hóvirágGalanthus elwesiiSötét, kékes-zöld levelek, 1,8-2,3 cm hosszú virágokTörökországban, Görögországban, Bulgáriában, Szerbiában és Délnyugat-Ukrajnában vadon nő
Ikarya hóvirágGalanthus ikariaeVilágos vagy sötét fűzöld levelekÉgei-tengeri szigeteken őshonos, ritkán fordul elő kertekben
Redőslevelű hóvirágGalanthus plicatusHullámos levélszélKrímben őshonos, két alfaja létezik: G. plicatus subsp. plicatus és G. plicatus subsp. byzantinus
Kertnet
Author: Kertnet

Leave a Reply